Else Heart.Break()

Η πρώτη σκέψη, που πέρασε από το μυαλό μου, όταν έμαθα ποιο παιχνίδι με περίμενε, για να το λιώσω, να αναλύσω σε βάθος, μήκος και πλάτος και να ανακαλύψω τα καλά κρυμμένα μυστικά του, ήταν ότι έχει περίεργο τίτλο, τον οποίο ξεχνώ συνέχεια παρεμπιπτόντως. Χρειάζομαι επειγόντως επαναπρογραμματισμό! Adventure και RPG χαρακτηρίζεται το Else Heart.Break (), το οποίο μας έρχεται από τη Σουηδία.

 

Όταν κοιτάς από ψηλά…

Ο Sebastian φεύγει από το πατρικό του σπίτι για να πιάσει την πρώτη του δουλειά. Μετακομίζει στο Dorisburg και ένα δωμάτιο στο μοναδικό ξενοδοχείο της περιοχής γίνεται ο προσωπικός του χώρος.

Το Dorisburg είναι μία μικρή, παραθαλάσσια πόλη, που ο developer την έχει σχεδιάσει με τέτοιον τρόπο, ώστε μοιάζει με μακέτα. Τα κτίρια, οι λάμπες στον δρόμο, τα δέντρα και τα λουλούδια, το τραμ, οι γλάροι όλα παραπέμπουν σε μία τρισδιάστατη κατασκευή, την οποία μπορείτε να δείτε από διαφορετικές γωνίες περιστρέφοντας την κάμερα. Θα χρειαστεί πολλές φορές να το κάνετε μάλιστα, για να κρατήσετε οπτική επαφή με τον χαρακτήρα σας, γιατί κάποιο κτίριο θα σας κρύβει τη θέα.

 

Ο ύπνος θρέφει τα παιδιά…

Η εντύπωση, που αποκόμισα μέσα στις δύο-τρεις πρώτες ώρες, ήταν ότι έπαιζα κάτι ανάμεσα στα games της σειράς The Sims και ένα Dating Simulation. Ο Sebastian έχει οπωσδήποτε κάποιες ανάγκες, όπως μαμ και νάνι. Είναι δύσκολο να αποφύγετε έναν καλό ύπνο ανά τακτά χρονικά διαστήματα, γιατί το παλικάρι μας μπορεί να σωριαστεί φαρδύ πλατύ στη μέση του δρόμου από την κούραση. Βάλτε το να ξαπλώσει σε άδειο κρεβάτι και αν δεν το ενοχλούν το φως και δυνατοί ήχοι, θα κοιμηθεί σαν πουλάκι. Η εναλλακτική λύση είναι τα φάρμακα και ο καφές. Θα καταναλώσετε πολλά λίτρα καφέ, αν θέλετε ο Sebastian να είναι διαρκώς ξύπνιος και ζωηρός!

Θα εντοπίσετε εύκολα αυτόματους πωλητές αναψυκτικών, φλιτζάνια με καφέ, νερό, μπίρες, σάντουιτς, γλυκά, τσιγάρα και όλα αυτά δε θα σας στοιχίσουν τις περισσότερες φορές δεκάρα. Κλεφταράκο μου εσύ! Η καφετέρια, ένα αρτοποιείο, το εστιατόριο του ξενοδοχείου θα σας πουλήσουν κάποια είδη, αν η πιστωτική κάρτα του Sebastian έχει χρήματα. Αν δεν υπάρχει ρευστό, θα πρέπει να βρείτε τον τρόπο να το εξασφαλίσετε.

Πιπί και κακά δεν έχουμε εδώ. Υπάρχουν τουαλέτες, αλλά χρησιμεύουν σαν καρέκλες. Καθίστε λοιπόν αναπαυτικά και απολαύστε το μαρτίνι σας, τσιμπήστε και ένα σάντουιτς. Για ντους και μπάνιο, ούτε λόγος να γίνεται. Οι κάτοικοι της πόλης Dorisburg αποδεικνύονται βρωμύλοι και θα τους δείτε να περιτριγυρίζονται συχνά από μύγες. Υπάρχουν πάντως και μπανιέρες, αλλά έχουν καθαρά διακοσμητικό ρόλο.

else-heart-review_in1

 

Μην αφήνεις τα νιάτα σου να πάνε χαμένα!

Η συναναστροφή με τους άλλους ανθρώπους είναι σημαντικότατη. Η συμβουλή που δίνουν οι περισσότεροι κάτοικοι της μικρής πόλης στον Sebastian είναι να διασκεδάσει, να βγει από το σπίτι και να χαρεί τη ζωή του. Διασκέδαση για τους νέους σημαίνει ξεσάλωμα και «ξίδια» στο Yvonne, το υπόγειο κλαμπ της περιοχής ή έξαλλα πάρτι σε εγκαταλελειμμένα κτίρια και ταράτσες έως το ξημέρωμα. Πέφτουν μετά λιώμα στο κρεβάτι τους ή όπου αλλού τους βρει η σκοτοδίνη.

Η κουβέντα με τους NPCs περιστρέφεται επίσης συχνά γύρω από τις γυναίκες, την αγάπη και τις σχέσεις. Τα βέλη του θεού έρωτα χτυπούν γρήγορα τον Sebastian και ο νεαρός αρχίζει να κυνηγάει ένα κορίτσι, που μοιάζει να είναι άπιαστο όνειρο.

 

Πολίτες εναντίον της εξουσίας στην ψηφιακή εποχή

Οι συζητήσεις με τους NPCs, αν και ολοκληρώνονται σχετικά γρήγορα, αποτελoύν ένα μεγάλο μέρος του gameplay. Θα σας οδηγήσουν σιγά-σιγά στις λύσεις και θα σας βοηθήσουν να διαπιστώσετε ότι το Else Heart.Break () δεν είναι ούτε The Sims, ούτε ένα Dating Sim. Η μυστικοπάθεια χαρακτηρίζει πολλούς ανθρώπους, που συναντά ο Sebastian. Τα στόματα μένουν κλειστά όταν οι ερωτήσεις αφορούν στον Δήμαρχο της πόλης, το κτίριο της διοίκησης και τους hackers.

else-heart-review_in2

Υπολογιστές υπάρχουν παντού μέσα στην πόλη, τους δρόμους, τις δημόσιες υπηρεσίες, τα σπίτια, τα καταστήματα και έχουν διάφορες χρήσεις. Δίνουν πληροφορίες για τα ποσοστά υγρασίας στην ατμόσφαιρα, οδηγίες σε τουρίστες, εντοπίζουν πρόσωπα, συνδέονται στο διαδίκτυο, ελέγχουν τα δρομολόγια του μετρό, «διαβάζουν» δισκέτες γεμάτες με ποικίλο περιεχόμενο, που είναι δεκάδες και βρίσκονται σχεδόν παντού. Οι δισκέτες φιλοξενούν από συνταγές για κοκτέιλ έως λίστες με αγαπημένα τραγούδια και από ποιήματα έως κρυπτογραφημένα μηνύματα και μαθήματα για το πως θα δημιουργήσετε τον δικό σας κώδικα.

Το hacking είναι τελικά αυτό που θα σας ανοίξει κυριολεκτικά και μεταφορικά πόρτες, θα επηρεάσει τη ρουτίνα όχι μόνο του χαρακτήρα σας, αλλά και των κατοίκων του Dorisburg, θα αλλάξει τα πράγματα ακόμη και στη διοίκηση της πόλης. Θα «πειράξετε» και τα video games, που είναι εγκατεστημένα στα άφθονα arcades, που θα συναντήσετε! Το gameplay έχει να κάνει τελικά με το αν λίγες γραμμές κώδικα ή η αλλαγή ενός μόνο ψηφίου σε έναν υπάρχοντα μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Το hacking είναι η καρδιά του Else Heart.Break () και το γοητευτικότερο και δυσκολότερο κομμάτι του.

 

Δεν είναι τελικά ούτε The Sims, ούτε Dating Sim

Ο στόχος σας στο Else Heart.Break () δεν είναι σε καμία περίπτωση να φροντίζετε έτσι ώστε ο Sebastian να έχει γεμάτο στομάχι, να είναι ξεκούραστος και να εξασφαλίζει χρήματα δουλεύοντας. Το παιχνίδι αποδεικνύεται πολύ πιο περίπλοκο απ’ ό,τι δείχνει αρχικά και το όλο στήσιμο του προσφέρει μία φρέσκια ματιά στο είδος των Adventures. Το Else Heart.Break() είναι μία πολύ καλή επιλογή για εσάς, που θέλετε κάτι το διαφορετικό και οι οθόνες, τα πληκτρολόγια και οι κώδικες σας «μαγνητίζουν».

Επίσημη ιστοσελίδα: Else Heart.Break()


Πλατφόρμες:
PC 
Developers:
El Huervo/Niklas Åkerblad 
Erik Svedäng 
Johannes Gotlén 
Oscar "Ratvader" Rydelius 
Tobias Sjögren 
Publishers:
Erik Svedäng AB 
Πότε βγήκε:
September 24, 2015
Αριθμός παικτών:

Single Leave a Reply