Just Cause 3

Εντυπώσεις Just Cause 3 (από έναν φανατικό της σειράς)

Θα βγάλω αρχικά από την μέση τον τεχνικό τομέα του Just Cause 3. Πολύ απλά πρόκειται για ένα πολύ όμορφο τοπίο, όπου κι αν πάτε στο νησί, γεμάτο από σκηνικά βγαλμένα από διαφημιστικούς καταλόγους ταξιδιωτικών γραφείων. Βασίζεται στην μηχανή γραφικών Avalanche 3.0 η οποία είναι η ίδια που χρησιμοποιήθηκε για το πρόσφατο Mad Max. Ελαφριά σαν πούπουλο, γρήγορη σαν Τσιτάχ (χ) ευπροσάρμοστη σαν χαμαιλέοντας Δηλαδήηηηη… ναι, ισχύουν τα παραπάνω, μόνο που για να παιχτεί στο φούλ-φούλ εντάξει θέλει κάπως δυνατό PC. Και ναι, είναι γρήγορη, μέσα στην γρηγοράδα της αυτή ωστόσο παίζει μπόλικο pop in ιδιαιτέρως αισθητό. Αναλόγως τις ανοχές σας δύναται να χαλάσει αρκετά το immersion (Σοβαρά τώρα, κάποιες έννοιες απλά δεν βγαίνουν στα ελληνικά. Βύθιση, εμβάθυνση; Αλήθεια google translate;).

Περνάμε λοιπόν γρήγορα στο ζουμί, στο ψητό, στο κυρίως. Στο gameplay! Τα νταααααν! Α, μισό λιγάκι, δεν υποστηρίζει επίσης και SLI ή Crossfire έως την στιγμή που έγραφα τουλάχιστον. Γιατί; Γιατί έτσι! Τώρα στο gameplay.

Δεν θα αναφέρω όσα παρατήρησα, είδα ή έκρινα με σειρά σημαντικότητας, το πόσο σημαντικό είναι το κάθε ένα μπορεί να το κρίνει ο καθείς για τον εαυτό του. Να τονίσω μόνο πως θεωρώ, έχοντας πάνω από 30 ώρες παιχνιδιού στο πρώτο Just Cause και περί τις 140 στο Just Cause 2 (Skyrim το κατάντησα), την πλειοψηφία των παρατηρήσεων μου όσο γίνεται αντικειμενικές.

Ξεκινάω με το aiming το οποίο παραμένει πιστό στο ημιαυτόματο σύστημα του Just Cause 2. Αυτό το «ελέγχω μεν εγώ που θα πυροβολήσω αλλά και δεν ελέγχω». Δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό, ξέρω μόνο πως προσωπικά το συνήθισα και επίσης πως ήδη υπάρχει mod που επιτρέπει να το ξεφορτωθείτε.

Το PC port για άλλη μια φορά δείχνει να χωλαίνει επικίνδυνα. Δεν είναι μόνο η -τραγική- έλλειψη υποστήριξης για παραπάνω από μια κάρτα γραφικών όσο η συχνότητα με την οποία τα frames πέφτουν δίχως προφανή αιτία, συν τα αρκετά (όχι πολλά) bugs. Αν είδα φέτος χειρότερα ports; Αν είδα λέει. Ε, Batman; Αλλά δεν σημαίνει πως υπάρχουν τα χειρότερα για να δικαιολογούν τα κακά. Το παράξενο της υπόθεσης είναι πως πρόκειται για παιχνίδι βασισμένο στην μηχανή που έτρεχε το εξαιρετικό, από πλευράς απόδοσης και έλλειψης προβλημάτων, port του Mad Max. Ποιος ξέρει, ίσως την χάλασαν.

Φτερά το επόμενο θέμα μου, καθώς ο Ρίκο έγινε αισίως φτερού στην τρίτη περιπέτεια του. Η χρήση τους είναι το highlight του Just Cause 3. Τόσο γαμηστερή αίσθηση τόσο εύκολος χειρισμός που καθιστά το αλεξίπτωτο σχετικά last year. Το κατάλαβαν αυτό οι devs, μάλλον, και έτσι έδωσαν το μειονέκτημα της μη χρήσης όπλων όταν φτερουγίζεις. Αν δεν το έκαναν αυτό το πλήκτρο του αλεξίπτωτου θα έμενε απάτητο μονίμως. Ανατρέπουν τόσο πολύ τον τρόπο που ταξιδεύεις τα φτερά σε σημείο να καθιστούν το οποιοδήποτε άλλο μέσο εντελώς ντεμοντέ. Κάτι τέτοιο είχα συναντήσει και στο Saints Row IV με τις υπερδυνάμεις να αντικαθιστούν ολοκληρωτικά την οδήγηση. Τα κοινά με τους Άγιους δεν τελειώνουν εδώ, μοιράζονται αυτήν την γενικότερη αίσθηση που είναι σαν κάποιος να ενεργοποίησε το God Mode στα cheats. Παίρνεις από την αρχή τόσα καλούδια τόσο ισχυρά που είσαι κάτι σαν ημίθεος. Άσε που ο Ρίκο αντέχει μερικές εκατοντάδες σφαίρες και κάνα δύο εκρήξεις πριν αρχίσει να νοιώθει ελαφρά αδιάθετος.

Just Cause 3

Έφυγαν σε σύγκριση με το Just Cause 2 τόσο το mini map όσο και η πυξίδα. Αν θέλετε να βρείτε που πηγαίνετε θα παίξει μπόλικο πήγαινε έλα στον χάρτη. Ακόμα μας άφησαν χρόνους τα άπειρα εισιτήρια για fast travel. Τώρα στην θέση τους μπαίνει ένα σύστημα που λειτουργεί με την χρήση φωτοβολίδων, οι οποίες δεν είναι άπειρες. Προφανώς η Avalanche προσπαθεί να μας κάνει να εξερευνήσουμε όσο γίνεται περισσότερο τον περίγυρο μας.

Έλα όμως που ο περίγυρος μας σε μια εποχή που έχουν βγει κάτι Grand Theft Auto V αλλά και μερικά Witcher 3 μοιάζει ελαφρώς νεκρός. Πολύ όμορφα τοπία, όπως είπα στην αρχή, αλλά πολύ λίγα πράγματα να κάνεις. Άσε ο κόσμος. Έχω δει κομμάτια ξύλο με περισσότερη ζωντάνια από τους κατοίκους του Medici. Ήρθαν και τα challenges που πρέπει να ολοκληρώσεις για να πάρεις γρανάζια και να κάνεις αναβαθμίσεις και με αποτελείωσαν. Συνήθως πετάς μέσα από κρίκους ή οδηγείς μέσα από κρίκους ή επιπλέεις μέσα από κρίκους. Τεράστια ποικιλία. Έχει και ορισμένα ακόμα, ανάξια λόγου.

Τέλος, που είναι το γαμημένο το co op ρε παίδες. Γιατί όχι; Πάλι οι modders θα βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Κι αν όλα αυτά που έγραψα θετικά δεν τα λες να τονίσω με στόμφο πως το Just Cause 3 είναι ένα εξαιρετικό παιχνίδι, για αυτό που κάνει. Σίγουρα θα παίξω πολλές πολλές ώρες. Εάν δεν έχετε παίξει ποτέ το δεύτερο μέρος της τριλογίας, να το αγοράσετε χθες. Αν τώρα ανήκετε, όπως και εγώ, σε αυτούς που έλιωσαν το Just Cause 2 το πράγμα περιπλέκεται. Θα σας αρέσει αλλά μην περιμένετε τίποτα νέο επί της ουσίας. Δεν μπορώ να το προτείνω με την καρδιά μου όσο κι αν θα το ήθελα. Με τις πρώτες εκπτώσεις σίγουρα, όπως είναι τώρα στην τιμή που είναι τώρα όμως ίσως είναι καλύτερα να περιμένετε.


Πλατφόρμες:
Developers:
Publishers:
Πότε βγήκε:
January 1, 1970
Αριθμός παικτών:Leave a Reply