Ο Ethan Carter είναι πιο όμορφος από την γκόμενα σου.

Κάποια στιγμή προς το τέλος της χρονιάς, όταν το 2015 θα εξαφανίζεται σιγά σιγά καθώς το 2016 θα ξεπροβάλλει, ένα σημαντικό γεγονός θα συμβεί. Κάτι πάρα πολύ πρωτότυπο. Θα γεμίσει ο κόσμο με λίστες και τοπ 10. Ένα από αυτά θα αναφέρεται στο παιχνίδι με τα καλύτερα γραφικά της χρονιάς.

Το πλήθος θα ουρλιάζει και το YouTube θα πάρει φωτιά. Τα σχόλια θα έχουν να κάνουν με συγγενικά πρόσωπα και ερωτικές πράξεις στις ευγενικότερες των περιπτώσεων. «The Order 1886», θα πούνε. «Τι λες ρε μαλάκα, το Grand Theft Auto V», θα απαντάνε. «Σκασμός, το Akrham Knight», ίσως ακουστεί. Το τελευταίο μόνο από κονσολάδες και τους περίπου 7 PC gamers που κατάφεραν να το παίξουν.

Τότε, εν τω μέσω της παράνοιας στην καρδιά της τρέλας θα ψιθυρίσω δύο λέξεις. Ethan Carter (Το ξέρω πως για PC κυκλοφόρησε το 14, για PS4 όμως βγήκε το 15 οπότε είναι λετζίτ). Πολλές φορές ακούμε τριγύρω μας να πιπιλίζεται η γνωστή καραμέλα. Τα γραφικά δεν μετράνε, τα γραφικά δεν κάνουν το παιχνίδι, το παν δεν είναι τα γραφικά. Λάθος, λάθος και σωστό.

ethancarter

Δεν είναι φωτογραφία, από gameplay είναι.

Ξεκινάω από το σωστό, σίγουρα τα γραφικά δεν είναι το παν. Τα λάθη τώρα. Τα γραφικά μετράνε πάρα πολύ, αν δεν μετρούσαν δεν θα υπήρχαν, και επίσης μπορούν να κάνουν το παιχνίδι. Το The Vanishing of Ethan Carter το ξέρει καλά αυτό. Προσοχή! Δεν υπονοώ σε καμία περίπτωση πως πρόκειται για ένα κούφιο δημιούργημα, ένα κουφάρι gameplay που βασίζει τα όποια θέλγητρα του στην εμφάνιση. Δεν είναι η Kim Kardasian το Ethan (sorry Kim). Είναι η Natalie Portman (τελειώσαμε Natalie, δεν είσαι χαζή, χώνεψε το). Πανέμορφο και έξυπνο ταυτόχρονα. Εξυπνότερο από όσο φαίνεται με μία πρώτη ματιά και ομορφότερο από την γκόμενα σου, ή τον γκόμενο σου, όπως είπα.

Ενδιαφέρον και ψαχουλευτικό με ατμόσφαιρα που σε ρουφάει, με γρίφους που ιντριγκάρουν σκοτεινά σημεία του μυαλού. Φοβερό σπικάζ, μέσα στο μούντ ambient μελωδίες. Ακόμα κι αν δεν είναι μελωδίες. Μέχρι το θρόισμα των φύλλων, στο φαινομενικά αθώο δάσος που το ταξίδι σε πρωτοφέρνει. Κι αυτό σαν μουσική ηχεί. Τόσο εντός κλίματος, τόσο ταιριαστό. Φοβερή υπόθεση νουάρ με πρέζες υπερφυσικού ή μεταφυσικού, καθώς ποτέ δεν κατάλαβα διαφορά στις δύο έννοιες. Έχεις λάβει γράμμα από τον Ethan. Κάτι έχει συμβεί στην πόλη του, κάτι έχει συμβεί στο σπίτι του, κάτι έχει συμβεί στον ίδιο. Ο Ethan δεν είναι παρά ένα παιδί, κι εσύ δεν είσαι παρά πολύ αργά εκεί.

Πολύ αργά για να το αποτρέψεις, μπορείς όμως ακόμα να μάθεις τι απέγινε ο μικρός. Κάθε κομμάτι του περιβάλλοντος έχει να σου πει κι ένα κομμάτι της ιστορίας, μια ιστορία που μένεις μόνος να ξετυλίγεις καθώς γύρω σου ξετυλίγουν το αστείρευτο ταλέντο τους τα μέλη της Astronauts, δημιουργεί του The Vanishing of Ethan Carter. Βασισμένοι σε μία τεχνική που ονομάζεται photogrammetry (φωτογραμμετρία, άτσα).

ethancarter

Το μικρό σπίτι στο λιβάδι.

Κι αν δεν το έχετε ξανακούσει στον χώρο του gaming, σίγουρα το έχετε ξανακούσει αν έχετε ενεργό ρόλο στα στρατά. Είναι η τεχνολογία που χρησιμοποιούν στην στρατιωτική αντικατασκοπεία καθώς και κατά την δημιουργία χαρτών από αεροφωτογραφίες. Εννοείται πως αυτά τα γκούγκλαρα μόλις τώρα για να σας εντυπωσιάσω. Δεν έπιασε, έτσι; Τέλος πάντων, είναι η τεχνολογία που επιτρέπει εν ολίγοις στους λατρεμένους αστροναύτες να φτιάξουν τόσο απίστευτα φωτορεαλιστικά ντυμένα περιβάλλοντα, με textures που πραγματικά δεν έχω δει καλύτερα φέτος. Πουθενά. Σε κανέναν άλλο τίτλο. Το μόνο σημείο από τα παραπάνω που ίσως είναι ανακριβές είναι τα περί φέτος, ίσως να μην ισχύει μόνο για φέτος.

Η όλη διαδικασία αναλύετε αρκετά στην σελίδα των Astronauts (http://www.theastronauts.com/2014/03/visual-revolution-vanishing-ethan-carter/) ωστόσο ετοιμάζουμε και ένα εξελληνισμένο αφιερωματάκι σε αυτήν την μαγική αλληλουχία τεχνικών. Το αποτέλεσμα είναι φυσικά αυτό που μετράει. Θα το πω άλλη μια φορά κι ας γίνω κουραστικός, αν υπάρχει ένα, μόνο ένα παιχνίδι που αξίζει να δείξετε σε κάποιον ώστε να αντιληφθεί πόσο έχει εξελιχθεί ο γραφικός τομέας του gaming, είναι σίγουρα το The Vanishing of Ethan Carter. Τώρα και στο PS4. Δεν υπάρχει δικαιολογία. Ο Ethan σας περιμένει.

Επίσημη ιστοσελίδα: The Vanishing of Ethan Carter


Πλατφόρμες:
PC 
Playstation 4 
Developers:
Publishers:
Πότε βγήκε:
January 1, 1970
Αριθμός παικτών:Leave a Reply