Feist

Είστε ένα μικρό, μαλλιαρό και αθώο πλάσμα, που ζει ευτυχισμένο μαζί με ένα άλλο μικρό, μαλλιαρό και αθώο πλάσμα. Η ζωή είναι πάντα ωραία, όταν έχεις παρέα! Όλα αλλάζουν δραματικά, όταν κάποιοι εξίσου μαλλιαροί, αλλά ογκώδεις και κακοί τύποι σας αιχμαλωτίζουν σε ένα κλουβί. Καταφέρνετε να ξεφύγετε, αλλά μένετε ολομόναχος μέσα στο ίδιο δάσος, που μέχρι πριν από λίγο ήταν η παιδική χαρά σας. Τώρα είναι ένας κόσμος γεμάτος με δυσκολίες, θανάσιμες παγίδες, κάθε λογής επικίνδυνα ζώα και έντομα και εσείς πρέπει να τον διασχίσετε, για να μάθετε τί απέγινε το ταίρι σας!

Οι περισσότεροι κάτοικοι του δάσους είναι εχθρικοί απέναντί σας και αν τους το επιτρέψετε, θα σας σκοτώσουν γρήγορα. Ο χαρακτήρας σας αποδεικνύεται αδύναμος και ευάλωτος και, αν πολεμήσει με γυμνά χέρια, η κατάληξη θα είναι συνήθως τραγική γι’ αυτόν. Κάποια πλάσματα δε θα σας επιτεθούν, αν δεν τα ενοχλήσετε, αλλά διαθέτουν ιδιαίτερα επικίνδυνα αγκάθια. Πρώτο παράπονο: μία μπάρα που να δείχνει την ενέργεια, η οποία απομένει κάθε φορά στο πλασματάκι, θα ήταν ευπρόσδεκτη. Έτσι για να ξέρουμε πόσο κοντά βρίσκεται το τέλος του! Γίνεται σαφές πάντως ότι το ζωάκι μας τρέφεται με μικρές μύγες, οι οποίες το αναζωογονούν, αλλά εμφανίζονται μάλλον σπάνια.

Το κούτσουρο αυτό ποια θα το φάει;

Το κούτσουρο αυτό ποια θα το φάει;

Ο φίλος μας διαθέτει τρεις αποτελεσματικές ικανότητες, που εκτελούνται άμεσα με το πάτημα του αντίστοιχου κουμπιού στο πληκτρολόγιο ή το χειριστήριο. Πρώτα απ’ όλα, έχει καλό άλμα, που είναι ό,τι πρέπει για να περνάει πάνω από χάσματα, να κινείται από πλατφόρμα σε πλατφόρμα και να αποφεύγει τις επιθέσεις των εχθρών. Προσοχή! Όλες οι επιφάνειες δεν προσφέρονται για να πραγματοποιήσετε ένα άλμα με ύψος. Η λάσπη, για παράδειγμα, θα σας κάνει να «κολλήσετε». Μαζεύει επίσης αντικείμενα για να τα μεταφέρει κάπου αλλού, να τα χρησιμοποιήσει σαν όπλα και ασπίδα ή να τα εκτοξεύσει προς τα αριστερά και τα δεξιά. Έχει τέλος τη δυνατότητα να απωθήσει βράχια, κιβώτια και κάποια ζώα χωρίς αγκάθια και κεντρί.

Το gameplay του Feist είναι σε γενικές γραμμές έξυπνο, αξιοποιεί μία σειρά από καλοκουρδισμένους μηχανισμούς και σας αφήνει κάποια περιθώρια, για να επιλέξετε πως θα περάσετε μία κακοτοπιά. Ορισμένα achievements σας παροτρύνουν μάλιστα να πειραματιστείτε με διάφορους τρόπους αντιμετώπισης των εμποδίων, που συναντάτε.

Χρησιμοποιήστε πέτρες, κλαδιά και κουκουνάρια, για να σκοτώσετε οτιδήποτε απειλεί τον χαρακτήρα σας. Μην πατήσετε τις κάμπιες με τα αγκάθια στη ράχη, αλλά γραπώστε και πετάξτε πάνω τους ένα από τα έντομα, που εκτοξεύουν κεντριά εναντίον σας. Μετατρέψτε ένα κλαδί σε ρόπαλο του μπέιζμπολ και στείλτε μία πυγολαμπίδα πάνω σε έναν αντίπαλο. Τρυπώστε μέσα σε ξύλινα κιβώτια και μετακινηθείτε μαζί τους, έτσι ώστε να σας χρησιμεύσουν σαν πανοπλία. «Διαβάστε» τις επιθέσεις των διωκτών σας και βοηθήστε τους να… αλληλοσκοτωθούν.

[r]feist_in02

Άτιμη κενωνία! Την γλίτωσα από την αρκούδα και με «ξάπλωσε» το μπαλόνι με τα αγκάθια.

Το Platform κομμάτι του παιχνιδιού μπαίνει κάπως σε δεύτερη μοίρα, αλλά παραμένει διασκεδαστικό. Οι μάχες με τους τόσο διαφορετικούς μεταξύ τους εχθρούς είναι ωστόσο εκείνες, που θα σας «κερδίσουν» προσφέροντας σας απολαυστικές στιγμές όλο ένταση. Τα δέκα levels του Feist δεν είναι πάντα γεμάτα με όντα και θα περπατήσετε κάποιες φορές ανενόχλητος για αρκετά λεπτά. Στο τέλος κάθε level σας περιμένει όμως μία δύσκολη μάχη με boss. Θα αντιμετωπίσετε τουλάχιστον έναν από τους κακούς της υπόθεσης, που δεν είναι άλλοι από τα πλάσματα, τα οποία σας είχαν αιχμαλωτίσει στην αρχή και κρατούν μάλλον και το άλλο σας μισό.

Έφτασε η ώρα για το δεύτερο και τελευταίο παράπονο… Το Feist είναι ένα σύντομο παιχνίδι, καθώς θα χρειαστείτε περίπου τέσσερις ώρες, για να το ολοκληρώσετε στο πρώτο playthrough. Αν μάλιστα οι μάχες με τα bosses δεν είχαν έναν αυξημένο βαθμό δυσκολίας, τότε ο χρόνος αυτός θα έπεφτε οπωσδήποτε στο μισό.

Το Limbo, το 2D Puzzle Platformer της PlayDead δημιούργησε κατά κάποιον τρόπο μόδα, όσον αφορά το κομμάτι των γραφικών. Αναφέρομαι ασφαλώς στην επιλογή του μαύρου χρώματος για τους χαρακτήρες και τα στοιχεία του περιβάλλοντος, που βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Η Bits & Beasts έκανε ακριβώς το ίδιο, αλλά δε γύρισε την πλάτη της στο χρώμα. Επέλεξε όμορφο πράσινο, γαλάζιο, πορτοκαλί για το φόντο, χρωμάτισε μερικές λεπτομέρειες πάνω στα πλάσματα με κόκκινο, έπαιξε με τα εφέ φωτισμού και πρόσθεσε βροχή ή χιόνι για να δώσει ένα γοητευτικό αποτέλεσμα. Στα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του Feist πρέπει να συμπεριληφθούν το animation των χαρακτήρων και όχι μόνο, καθώς και η ambient μουσική.

Όχι, αυτό που βλέπετε στη μέση περίπου της εικόνας δεν είναι ένας θάμνος και ούτε το άλλο είναι ο ήλιος!

Όχι, αυτό που βλέπετε στη μέση περίπου της εικόνας δεν είναι ένας θάμνος!

Παρατηρήστε, σκεφτείτε, αυτοσχεδιάστε όσο τουλάχιστον σας επιτρέπεται. Αυτά είναι τα κλειδιά, που ξεχωρίζουν το Feist από το Limbo -κακά τα ψέματα αποτελεί πλέον ένα σημείο αναφοράς-και άλλα παρόμοια παιχνίδια. Προτιμήστε το! Αξίζει τον κόπο!


Πλατφόρμες:
PC 
Developers:
Bits & Beasts 
Publishers:
Finji 
Πότε βγήκε:
July 23, 2015
Αριθμός παικτών:
1 Response

  1. 05/02/2016

    […] το Type: Rider. Ας μου επιτρέψει ο developer να προσθέσω και το Feist, το videogame της Bits & Beasts, το οποίο κυκλοφόρησε τρεις […]

Leave a Reply