Shelter, τι σου κάνει ο Pepe!

Oh mon chéri, je t’adore, σματς σμουτς σμουτς! Κάπως έτσι πρέπει να ξελόγιασε την κακόμοιρη θηλυκή ασβό που ελέγχεις στο Shelter ο γνωστός σε όλους και αδιόρθωτος Pepe le Pew. Αφού λοιπόν τελείωσε την δουλειά του, πως το λένε τον έδειρε τον πίθηκο.. ρε παιδί μου το μαστίγωσε το δελφίνι σου λέω, την παράτησε με πέντε άτακτα και πεινασμένα κουτσούβελα. Την έκανε για άλλα μέρη και νέους έρωτες. Δεν έχεις όμως χρόνο να ασχοληθείς με το ανεύθυνο αρσενικό. Σαν τρυφερή μανούλα που είσαι οφείλεις να ταΐσεις τα μικρά σου και να τους διδάξεις τα μυστικά της επιβίωσης.

Βγαίνοντας από την φωλιά, με τα τέκνα να σε ακολουθούν σκούζοντας από την πείνα, οσφραίνεσαι μανιασμένα προς αναζήτηση τροφής. Θα συναντήσεις αρκετές άγριες μιλιές, τις οποίες πρέπει να πάρεις φόρα και να τις χτυπήσεις με το ανθεκτικό σου κεφάλι ώστε να ρίξουν τους ζουμερούς καρπούς τους, ακόμη περισσότερες ρίζες αλλά η καλύτερη φάση έρχεται όταν πρέπει να κυνηγήσεις κάτι “ζωντανό” που αναπνέει και κινείται.

Αρχικά θα συναντήσεις βατράχια να χοροπηδάνε δίπλα σε λιμνούλες και ποταμάκια, πρέπει να τα τσακώσεις πριν μπούνε στον νερό. Ποντίκια του αγρού που σκάνε μύτη από τις τρύπες τους, τρέχουν να σωθούν από την θυελλώδη σου καταδίωξη. Οι αλεπούδες όμως είναι με διαφορά οι πιο διασκεδαστικές αλλά και οι δυσκολότερες. Αν θέλεις να έχεις έστω και μία ευκαιρία, καθώς είναι γρηγορότερες από εσένα κι έχουν οξυμένες αισθήσεις, θα πρέπει να κινηθείς προσεκτικά και πάνω από όλα σιωπηλά μέσα σε ψηλό χορτάρι και να εφορμήσεις την τελευταία στιγμή με ένα τεράστιο άλμα.

Τα ιδιαίτερα γραφικά του Shelter θα ξενίσουν μερικούς με την απλή και σουρεαλιστική τους προσέγγιση. Εγώ πάντως τα βρήκα εξαιρετικά όμορφα και πολλές φορές καθόμουν να χαζέψω το τοπίο. Η μουσική δεν είναι πάντα παρούσα με τους ήχους του περιβάλλοντος να σε απορροφούν σε ένα σουρεαλιστικά πιστευτό κόσμο. Η μουσική έρχεται όταν έχει σημασία να έρθει για να σου προκαλέσει συναισθήματα και τα καταφέρνει μια χαρά, ταυτίζεσαι με την μαμά ασβίνα και τις ανησυχίες της.

[r] Shelter 1

Μην με κοιτάς, τρώγε!

Βέβαια δεν έχεις και πολύ χρόνο για τέτοιες πολυτέλειες. Πρέπει να θρέψεις τα πιτσιρίκια ώστε να μεγαλώσουν σωστά και να τα προστατέψεις από επερχόμενους κινδύνους. Οι κίνδυνοι είναι τόσοι ώστε θα δυσκολευτείς να φτάσεις ως το τέλος με όλα τα μικρά ανέπαφα κι όταν χάσεις ένα θα βιώσεις τον πόνο της αποχώρησης αλλά θα συμβιβαστείς με το γεγονός ότι η ζωή συνεχίζεται για τα υπόλοιπα, δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς, δεν σου επιτρέπεται να χαλαρώσεις παραπάνω. Άγρια θηρία περιμένουν στο σκοτάδι για να “εξαφανίσουν” όποιο παραστρατίσει, αετοί προσπαθούν να τα αρπάξουν με τα γαμψά τους νύχια, τεράστια κύματα απειλούν να τα παρασύρουν σε ποτάμια κι ένα σωρό άλλα που πρέπει να υπερκεράσεις.

Θα είσαι περήφανος για την εμπειρία…

Εκτός της βασικής ιστορίας υπάρχει κι ένα extra mode όπου ξεκινάς στην φωλιά σου με τα κουτσούβελα μικρότερα κι ανίκανα να κουνηθούν. Πρέπει να μπαίνεις κάθε εικοσιτετράωρο ώστε να φροντίζεις την κάθε τους ανάγκη μέχρι να μπορούν να σε ακολουθήσουν στον έξω κόσμο. Ανάλογα τι ώρα θα μπεις μεταφράζεται και στο παιχνίδι ενώ αν είσαι ξεχασιάρης/ξεχασιάρα θα υποστείς τις συνέπειες της ανευθυνότητας σου.

[r] Shelter 2

Τρέχα πριν γίνεις ασβός στα κάρβουνα!

Ως το τέλος πολλοί θα δακρύσουν και λίγοι είναι αυτοί που δεν θα συγκινηθούν. Ένα πραγματικό ταξίδι επιβίωσης κι αυταπάρνησης που ακόμη κι αν δεν είσαι θα σε κάνει έστω και λίγο φιλόζωο. Το αντίκτυπο είναι σίγουρα μεγαλύτερο από αυτό ενός ντοκιμαντέρ που είναι έτσι κι αλλιώς μια περισσότερο παθητική εμπειρία. Κι έτσι, για να χαλαρώσω λίγο την ατμόσφαιρα, έχω να δηλώσω πως πολύ θα ήθελα να υπάρχει η φημισμένη δυνατότητα των ασβών που όλοι γνωρίζουμε. Πολλές φορές θα γούσταρα να μπορώ να αμολήσω μία βρωμερά υγρή “πορδή” κι όποιος θέλει ας πλησιάσει, από την άλλη όμως κάτι τέτοιο θα χαλούσε όλη την ατμόσφαιρα που χτίζεται σταδιακά και θα ήταν κρίμα, οπότε χαλάλι.

[r] Shelter 3

Μια ομορφιά!

Αξίζει να το δοκιμάσεις όποια κι αν είναι τα γούστα σου, θα είσαι περήφανος για την εμπειρία και θα καταλήξεις περισσότερο ευσυνείδητος.

Επίσημη Ιστοσελίδα: http://www.mightanddelight.com/index.php?page=shelter

Σελίδα Steam: http://store.steampowered.com/app/244710/


Πλατφόρμες:
Mac 
PC 
Developers:
Might and Delight 
Publishers:
Might and Delight 
Πότε βγήκε:
August 28, 2013
Αριθμός παικτών:
2 Responses

  1. 30/11/2015

    […] η οποία δημιούργησε τα Shelter και Shelter 2, που σας δίνουν τον ρόλο ενός ασβού και ενός […]

  2. 07/02/2016

    […] είχα μιλήσει για την εμπειρία μου με το πρώτο Shelter, μια κατά τα άλλα γραμμική εμπειρία που όμως άξιζε […]

Leave a Reply