Yoshi’s Woolly World Review

Έπειτα από πολλά χρόνια απουσίας ο Yoshi επιστρέφει! Την ανάπτυξη ανέλαβε η Good-Feel η οποία βρίσκεται επίσης πίσω από τα Wario Land: Shake It και Kirby’s Epic Yarn που κυκλοφόρησαν στο Wii. Ένα είναι σίγουρο, η εν λόγω εταιρία έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο να προσεγγίζει τον αισθητικό τομέα των τίτλων που αναπτύσσει. Στο Wii έκανε θαύματα με τα γραφικά οπότε λογικό οι προσδοκίες να είναι ακόμη μεγαλύτερες δημιουργώντας σε ένα δυνατότερο μηχάνημα. Δεν είναι όμως μόνο το οπτικό αποτέλεσμα που είναι επιτυχημένο, τα Wario και Kirby είναι εξίσου πολύ καλά παιχνίδια, εξάλλου η αυστηρή μαμά Nintendo δεν εμπιστεύεται στον οποιονδήποτε τα παιδιά της.

Θα είμαι σαφής, η αντρίλα που με διακατέχει, η ατέρμονη αυτή τεστοστερόνη που ρέει μέσα μου(σιγά ρε θα σκίσεις κανένα καλσόν να’με) ίσως να με απέτρεπε να παίξω το Yoshi’s Woolly World αν δεν είχα ασχοληθεί με παιχνίδια της Ninty στο παρελθόν. Τα γραφικά είναι τόσο αξιαγάπητα κάνοντας το πολύ εύκολο να χαρακτηρισθείς φλωράκι από wannabe μαγκίτες που βρίσκονται στον κύκλο σου, όπως άλλωστε ακόμη προστάζει η κοινωνία μας. Η ίδια κοινωνία επίσης θεωρεί αυτόματα φυσικό να το παίζει(μόνο τα μυαλά είναι πρόστυχα) ένα παιδί ή μία γυναίκα. Η λύση είναι μία, καρπαζώνεις με την αυτοπεποίθηση ενός alpha male τους γνωστούς σου και μαζεύεις όλα τα πιπίνια για co-op καταστάσεις 😛

[r] Yoshi's Woolly World 1

Τα συγκεκριμένα κοτοπουλάκια είναι τόσο χαριτωμένα που μέχρι και ο Κόναν ο βάρβαρος θα λύγιζε στην θέα τους!

Πέρα από την πλάκα όμως, έχω να δηλώσω χωρίς φόβους και πάθη, πως τα γραφικά είναι απίστευτο-γαμάτα! Σχεδόν τα πάντα μέσα στον κόσμο του είναι από μαλλί, κι όταν λέω μαλλί εννοώ πως όντως φαντάζει πραγματικό, ξεχειλίζοντας από όμορφες λεπτομέρειες που ακολουθούν την λογική του υλικού. Οι ραφές και το ξέφτισμα είναι ευδιάκριτα όπως και η ευκαμπτότητα του. Με την σειρά τους τα animations  γεμίζουν την οθόνη σου με μαλλί που τυλίγεται και ξετυλίγεται διαρκώς σε νέες μορφές αλληλεπιδρώντας με τον Yoshi, ο οποίος είναι επίσης μάλλινος. Όταν τσαλαβουτάει σε γούρνες και ποτάμια τα πόδια του γίνονται έλικες, όταν τρέχει ρόδες και σε στρόβιλο όσο βρίσκεται στον αέρα με σκοπό να κρατηθεί λίγα δευτερόλεπτα ακόμη.

Παρόλο που τα μουσικά κομμάτια επαναλαμβάνονται συχνά, δύσκολα θα τα βαρεθείς αφού ταιριάζουν τέλεια με το gameplay και το όλο ύφος. Τα ηχητικά εφέ είναι κι αυτά με την σειρά τους αξιαγάπητα με την φωνή του Yoshi να κερδίζει την παράσταση ειδικά όταν τον ακούς να ζορίζεται είτε για να για να κρατηθεί στον αέρα είτε για να αμολήσει ένα αυγό.

Το όπως πάντα απλοϊκό σενάριο έχει να κάνει με τον γνωστό από παλιά για τις νοσηρές του διαθέσεις Kamek ο οποίος, με την βοήθεια των μαγικών του δυνάμεων, σκάει μύτη στο γκέτο των Yoshis και μετατρέπει τους περισσότερους εξ αυτών σε δέσμες μαλλιού. Έτσι με αρετή και τόλμη, ο Yoshi ξεκινά μια περιπέτεια διανύοντας 6 κόσμους για να σώσει τα δερβίσια του και να πάρει την γλυκιά εκδίκηση.

Εδώ να πω πως η έξυπνη τακτική της Nintendo με τα Amiibo(dlc σε φυσική και συλλεκτική μορφή) εκφράζεται διαφορετικά εδώ μιας και είναι από μαλλί. Μπορεί βέβαια κάποιος να χρησιμοποιήσει και τα συνηθισμένα πλαστικά και να αποκτήσει νέους Yoshis όπως τους Mario και Sonic.

[r] Yoshi's Woolly World 2

Πέτα μαλλί, φτιάξε πλατφόρμα!

Το γεγονός πως ο χειρισμός είναι άψογος και σχεδόν η κάθε πίστα έχει και κάτι νέο να προσφέρει ανάγει την εμπειρία του gameplay σε άκρως διασκεδαστική. Οι περισσότερες φορές που πέφτει ψόφος είναι προσπαθώντας να αποκαλύψετε όλα τα μυστικά που κρύβονται σε μία πίστα ψάχνοντας την σπιθαμή προς σπιθαμή. Τα περισσότερα από αυτά λειτουργούν βάση λογικής και μπορείς να τα ανακαλύψεις παίζοντας φυσιολογικά, αλλά υπάρχουν κι εκείνα της παλιάς σχολής που ο developer διάλεξε που θα τοποθετήσει ώστε να σε δυσκολέψει λίγο παραπάνω. Κάποιοι ίσως ισχυριστούν ότι είναι σκληρό και άδικο(να κλείνεις το σκυλάδικο), εγώ όμως το εκλαμβάνω ως κάτι θετικό κι αυτό γιατί υπάρχει επαρκής ποσότητα μυστικών για τους αρχάριους και μέτριους παίκτες χωρίς να αποκλείουν τους περισσότερο απαιτητικούς. Σε ειδικές περιπτώσεις ο Yoshi μπορεί να μεταμορφωθεί σε αεροπλάνο, ομπρέλα, γοργόνα, μηχανή κι άλλα ευφάνταστα αλλάζοντας έτσι και το gameplay.

Τα αυγά έχουν αντικατασταθεί από μπάλες μαλλιού ενώ μόλις ο Yoshi καταναλώσει κάτι με την γλωσσάρα του και κατά παράδοση ετών μπορεί να το επεξεργαστεί κατάλληλα και να το αποβάλει από το κωλί του. Έως πέντε από αυτές τον ακολουθούν παντού κι εδώ έχουν κι άλλες χρησιμότητες πέραν του να τις εκσφενδονίζεις προς εξόντωση των εχθρών και όλων των υπολοίπων από την εποχή του Yoshi’s Island. Το ότι είναι από μαλλί σημαίνει ότι μπορείς να δημιουργήσεις υπό τις κατάλληλες συνθήκες και κάτι νέο ή απλώς να το μεταλλάξεις.

[r] Yoshi's Woolly World 3

“Κάτσε πίσω από τις μπάλες” φωνάζει ο Yoshi Ιακώβου στον Yoshi Mario!

Δεν θα πω ψέματα, το Yoshi’s Woolly World είναι ένα πολύ εύκολο προς την ολοκλήρωσή του παιχνίδι. Ωστόσο υπάρχει ένα τρικ που περιπλέκει κάπως τα πράγματα. Αν θέλεις να ολοκληρώσεις 100% μία πίστα θα πρέπει να αφήσεις την απληστία σου να οργιάσει μαζεύοντας όλα τα collectables, κάτι που απαιτεί και περισσότερο skill στο gameplay. Οι προϋποθέσεις είναι η μάζωξη όλων των πετραδιών(σχεδόν), πέντε λέλουδα, πέντε δέσμες μαλλιού και είκοσι καρδιές ζωής. Εκτός όμως από την ηθική ικανοποίηση που προσδίδει η επίτευξη τους υπάρχουν και κάποιες επιβραβεύσεις.

Συγκεντρώνοντας και τις πέντε δέσμες μαλλιού σε μία πίστα στην ουσία συνθέτεις έναν νέο Yoshi ανακτώντας έτσι σιγά σιγά αυτούς που είχαν απαχθεί από τον Kamek. Κάθε ερπετό που του χαρίζεις την ελευθερία είναι υποψήφιο για κεντρικός χαρακτήρας. Ωστόσο η πραγματική επιβράβευση έρχεται έχοντας μαζώξει όλα τα λέλουδα σε έναν κόσμο ξεκλειδώνοντας μία πίστα για κάθε έναν από αυτούς οι περισσότερες εκ των οποίων είναι οι καλύτερες σε όλο το παιχνίδι. Δεν νομίζω πως κάποιος θα παίξει απλά και μόνο για να ολοκληρώσει την ιστορία, δεν είναι ούτε adventure ούτε RPG, είναι ένα φαινομενικά εύκολο platformer που απαιτεί μεγάλη εξάσκηση αν θέλεις να το τιθασεύσεις στο σύνολό του.

Επίσημη ιστοσελίδα: Yoshi’s Woolly World


Πλατφόρμες:
Wii U 
Developers:
Good-Feel 
Publishers:
Nintendo 
Πότε βγήκε:
June 26, 2015
Αριθμός παικτών:

1 Response

  1. 05/02/2017

    […] εδώ πολλά για το Yoshi’s Woolly World για το Wii U, γιατί το review του Γιώργου Κυρενέ θα σας καλύψει. Το videogame, το οποίο διατέθηκε για την […]

Leave a Reply