beyond sol

Beyond Sol, αν διαλέξεις την διπλωματία σε μισώ.

Το Beyond Sol προσπαθεί να ενώσει τα κομμάτια εκείνα που κάναν το Civilization εθιστικό αλλά χωρίς να είναι turn based και χωρίς να είναι επί τούτης της γης (που την πατούμε). Ουσιαστικά τα καταφέρνει, με ορισμένες πολύ μικρές ενστάσεις τις οποίες θα παραθέσω ξαφνικά εν είδει σφήνας για να σας κρατάω σε ετοιμότητα.

Ξεκίνησα να παίζω έχοντας μια βασική παράμετρο δεδομένη, λάθος, στο μυαλό μου. Θεώρησα για κάποιο λόγο, ίσως λόγω εμφάνισης, πως το κυρίαρχο στοιχείο θα ήταν η εξερεύνηση με συνεχείς μάχες. Έπεσα αρκετά έξω καθώς το κυρίαρχο στοιχείο του Beyond Sol είναι η επέκταση της κυριαρχίας σας στα γνωστά εκ των προτέρων σημεία του σύμπαντος του. Δεν έχετε και πολλά να εξερευνήσετε, στην πραγματικότητα ο χώρος στον οποίο θα κινηθείτε είναι από την αρχή λίγο πολύ ανοιχτός και γνωστός.

Έχοντας βγάλει από την μέση με το καλημέρα τον παράγοντα εξερεύνηση οι άνθρωποι τις Praxia (με στελέχη που φέρουν βαριά γαλόνια ως πρώην μέλη τις Bioware) αφαιρούν επίσης το micromanagement κομμάτι. Δηλαδή δεν το αφαιρούν ακριβώς, είναι όμως τόσο ελαφρύ που είναι σχεδόν σαν να μην υπάρχει. Αυτό ίσως αρέσει ίσως όχι σε ορισμένους ωστόσο δεν μπορεί κανείς να το θεωρήσει μειονέκτημα. Πρόκειται για μια εκούσια απόφαση ως προς τους μηχανισμούς του gameplay. Κατά την προσωπική μου άποψη εξυπηρετεί στην προκειμένη περίπτωση απόλυτα, μεταθέτοντας όλο το βάρος στα κυρίαρχα σημεία του παιχνιδιού, τα οποία μάλιστα ορίζουν λίγο πολύ τους τρόπους εκείνους μέσω των οποίων φτάνεις στην νίκη.

beyond sol

 

Τα τρία μονοπάτια του νικητή.

Οι τρόποι είναι τρείς. Για τους ήρεμους τύπους υπάρχει η διπλωματική οδός. Για τους πολεμοχαρείς ο δρόμος του κατακτητή και για τους υπάλληλους τράπεζας το χτίσιμο μιας οικονομικά δυνατής αυτοκρατορίας. Ποιος από τους τρείς θα επιλεχθεί ως στόχος εξαρτάτε προφανώς από τα γούστα του κάθε παίκτη. Μια συμβουλή ωστόσο, καλό είναι να αποφασίσετε σχετικά νωρίς που θέλετε να στραφείτε. Διαφορετικά είναι πολύ εύκολο να χαντακωθείτε άσχημα με μικροσκοπικά περιθώρια επιδιόρθωσης.

Σε κλίμακα δυσκολίας θα έβαζα την μιλιταριστική προσέγγιση στο εύκολο (σε σύγκριση πάντα με τα υπόλοιπα) την οικονομική επιβολή στο μέτριο προς δύσκολο και την διπλωματική οδό στο σχεδόν αδύνατο.

 

Και μαζί και μόνος.

Υπό τον άμεσο έλεγχο σας έχετε πάντα το σκάφος σας, ταπεινό στην αρχή μα εξελιγμένο και δυνατό καθώς προχωράτε και το μπουστάρετε. Πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη είναι η δυνατότητα προσθήκης ολόκληρου στόλου γύρω σας, ως συνοδεία. Μάλιστα υπάρχουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις που μπορεί να πάρει κανείς, εξελικτικά, για τα διάφορα upgrades των σκαφών. Αυτά μπορούν να είναι από επιθετικά, όπως κανόνια έως άκρως αμυντικογενη όπως ασπίδες. Το καθορίζετε χτίζοντας τις αντίστοιχες εταιρείες κατασκευής εξοπλισμού μέσα στην αυτοκρατορία σας. Δεν υπάρχει περιορισμός ως προς την ύπαρξη περισσοτέρων από μία, ωστόσο καλό είναι να δώσετε βάρος στο στυλ που θέλετε και να το μαξάρετε όσο μπορείτε.

Το διάστημα είναι διάσπαρτο με πειρατές και συχνά θα λαμβάνετε σήματα που θα καλούν σε βοήθεια ή έρευνα που θα καταλήγει σε μάχη μαζί τους. Είναι πάντα εχθρικοί, όπως κάθε σωστός πειρατής που σέβεται το όνομα του, και η εξόντωση τους όπως υποψιάζεστε προσφέρει ανταλλάγματα οικονομικά ή/και διπλωματικά. Πέρα από τους πειρατές έχετε να αντιμετωπίσετε τις άλλες αποικίες, υποψήφιες αυτοκρατορίες, οι οποίες ακολουθούν έναν δρόμο από τους τρείς που περιγράψαμε παραπάνω.

Ανάλογα λοιπόν με την προσέγγιση τους εξελίσσονται και οι επαφές σας μαζί τους. Εάν πρόκειται για στρατόκαβλους μιλιταριστές τότε ετοιμάστε τα όπλα σας, αν είναι διπλωμάτες ετοιμαστείτε για ψηστίρι κι αν έχουν σπουδάσει οικονομικά προσοχή μην σας αφήσουν άφραγκους. Πρόκειται για ένα σύστημα δίχως ιδιαίτερες πολυπλοκότητες. Η απλότητα λειτουργεί υπέρ του καθιστώντας το Beyond Sol ένα παιχνίδι ξεκάθαρων αποφάσεων επί ξεκάθαρων προβλημάτων. Δεν ξέρω για εσάς μα εμένα μου είχε λείψει αυτό σε ένα strategy.

 

Γραφικά – Ήχος

Δίχως να εντυπωσιάζει είναι κάτι παραπάνω από επαρκές. Τα γραφικά του είναι ποιοτικά στον τεχνικό τομέα και πάνω κάτω όπως θα τα περίμενε κανείς στον καλλιτεχνικό, για space strategy. Είναι λειτουργικά και όμορφα, ιδιαιτέρως ελαφριά επίσης, δίχως να αποτελούν κάτι το φανταστικό που θα βάλετε να τρέχει για να κάνετε επίδειξη της καινούριας σας κάρτας γραφικών στην κοπέλα σας. Ακόμα κι αν ήταν πάντως μην κάνετε ποτέ κάτι τέτοιο γιατί δεν θα τελειώσει με ευχάριστο τρόπο. Τα ίδια πάνω κάτω και στον ηχητικό τομέα. Λειτουργικός ευχάριστος όχι όμως κάτι το φοβερό.

Σε γενικές γραμμές το Beyond Sol στέκεται ως μια αξιοπρεπέστατη πρόταση για τους λάτρεις των RTS παιχνιδιών με ενισχυμένο το Action κομμάτι τους και θεματολογία σχετική με το τελευταίο σύνορο, το διάστημα.

Σελίδα στο Steam


Πλατφόρμες:
PC 
Developers:
Praxia Entertainment Inc. 
Publishers:
Praxia Entertainment Inc. 
Πότε βγήκε:
November 13, 2015
Αριθμός παικτών:
Multi 
Online 
Single Leave a Reply