Ghost 1.0

Τι λέει το Ghost 1.0

Η @unepic_fran έκανε όνομα στην πιάτσα με το Unepic. Και πως να μην κάνει άλλωστε με τόσο προσεγμένο gameplay, ξεκαρδιστικούς διαλόγους και πολλές μικρές λεπτομέρειες που συνολικά συνθέτουν ένα εξαιρετικό metroidvania. Αν προσθέσεις τώρα στο μείγμα το online multiplayer αλλά και την υποστήριξη steam workshop καταλαβαίνεις γιατί βρίσκεται στην λίστα με τα παιχνίδια που παίζουμε όταν θέλουμε να χαλαρώσουμε στα δοξασμένα μας γραφεία. Διαθέτοντας πια την γνώση και έχοντας αποκτήσει την κατάλληλη εμπειρία, η @unepic_fran αποφάσισε να κρατήσει τον επιτυχημένο σκελετό που δημιούργησε με το Unepic και να βελτιώσει την συνταγή. Αυτή την φορά το έντυσε με sci-fi περιτύλιγμα, επικεντρώθηκε αποκλειστικά στην single player εμπειρία και το ονόμασε Ghost 1.0.

Πρώτες Επαφές

Σε μία υποτιθέμενη μελλοντική πραγματικότητα τα ρομπότ έχουν γίνει κομμάτι της καθημερινότητας για τον άνθρωπο. Η Nakamura Corporation διατηρεί τα αποκλειστικά δικαιώματα της παραγωγής τους καθώς και της προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης που είναι εγκατεστημένη σε αυτά. Η μυστικότητα με την οποία δρα η εν λόγω εταιρία, έχοντας σαν έδρα έναν διαστημικό σταθμό, έκανε δύο φίλους (Jacker και Boogan) να θέλουν να αποκαλύψουν το τι πραγματικά συμβαίνει. Έτσι προσέλαβαν μία μισθοφόρο πράκτορα ονόματι Ghost η οποία λόγω της ικανότητάς της να μπορεί να ελέγχει με το ψηφιακό της πνεύμα οποιοδήποτε ρομπότ είναι το κατάλληλο τρίτο άτομο που χρειάζεται για να φέρουν εις πέρας την αποστολή.

Ghost 1.0

Nakamura Space Station

Η περιπέτεια ξεκινά με την Ghost, και το τροποποιημένο για μάχη ρομποτικό της σώμα, να έχει μόλις διεισδύσει στο Nakamura Space Station ενώ βρίσκεται διαρκώς σε επικοινωνία με τους δύο εργοδότες της. Το πρώτο αυτό εισαγωγικό σκέλος χρησιμεύει τόσο ως tutorial όσο και ως γνωριμία με το περιβάλλον και τους χαρακτήρες. Να σημειώσω εδώ πως ο χειρισμός είναι αψεγάδιαστος είτε επιλέξεις χειριστήριο είτε mouse/keyboard.

Εξοικείωση

Όσοι έχουν ασχοληθεί με το Unepic θα ξεχωρίσουν αμέσως τις επιρροές, όχι τόσο σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες αλλά στην συνολική αίσθηση που αυτές συνθέτουν. Το Ghost 1.0 είναι ένα καθαρόαιμο metroidvania που καταφέρνει όμως να διατηρεί τον δικό του χαρακτήρα γεμίζοντας τον βασικό σκελετό της κατηγορίας με τις δικές του ιδιαιτερότητες. Με την προ λίγων ημερών τριακοστή επέτειο της σειράς Metroid (την οποία λατρεύω όπως ένας Αργεντίνος το χέρι του θεού), δράττομαι της ευκαιρίας να μιλήσω για ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που πάντοτε την συνοδεύει, τον χάρτη.

Έπειτα από τις πρώτες επιπόλαιες εξερευνήσεις, σε έναν κόσμο που γίνεται ολοένα μεγαλύτερος και πολυπλοκότερος, είναι αναπόφευκτο πως κάποια στιγμή θα νομίζεις πως όλοι οι δρόμοι είναι κλειστοί ή πως έχεις χαθεί. Αυτή είναι η στιγμή που η αξία του χάρτη ακτινοβολεί σαν αδάμας μπροστά σου. Είναι το εργαλείο που θα σε βοηθήσει να εξερευνήσεις πιο αποδοτικά τον κόσμο γύρω σου αφού πλέον μπορείς να οργανώνεις μικρές ή μεγάλες εκστρατείες κι όχι να πορεύεσαι απλά με το ένστικτο και την μνήμη σου. Αυτό λύνει τα χέρια και του εκάστοτε developer αφού έτσι μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες μεγαλύτερης πολυπλοκότητας που διαφορετικά θα ήταν εξαιρετικά δυσνόητες και κουραστικές για τον μέσο gamer.

r-ghost-1-0-2

Το Ghost 1.0 είναι σχεδιασμένο ώστε να σε κρατά συνεχώς απασχολημένο με κάτι ενδιαφέρον. Κάτω δεξιά αναγράφεται η ισχύουσα αποστολή σου χωρίς να είναι απαραίτητο να ασχοληθείς αποκλειστικά με αυτή κι αυτό διότι υπάρχουν διασκορπισμένες στον χάρτη διάφορες δραστηριότητες στις οποίες μπορείς να αφιερώσεις μπόλικο επιπλέον χρόνο.

Στο διάβα σου θα συναντήσεις ουκ ολίγα alarms τα οποία με το που ενεργοποιηθούν κλειδώνουν το δωμάτιο όπου βρίσκεσαι ενώ η όλη φάση ξερνάει συνεχώς εχθρικά ρομπότ. Αν επιζήσεις, μέχρι ο Jacker να καταφέρει να τον απενεργοποιήσει, τότε θα ανταμειφθείς με μπόλικα energy cubes τα οποία αποτελούν την νομισματική μονάδα του παιχνιδιού. Μπορείς να τα ξοδέψεις σε shops αγοράζοντας νέα όπλα, νέα αντικείμενα, αναβαθμίσεις αυτών καθώς και αναπλήρωση ζωτικής ενέργειας.

Μία ακόμη δραστηριότητα που μπορεί να σε κάνει να παραστρατήσεις από τον κύριο σκοπό σου είναι το κυνήγι μυστικών προς ανταμοιβή μέσω energy cubes, αντικειμένων, αναβαθμίσεων και ηθικής ικανοποίησης. Βέβαια μετά από λίγο η διαδικασία καταντά επαναλαμβανόμενη και τελικώς βαρετή κι έτσι θα καταφεύγεις σε αυτή όταν νιώσεις πως θέλεις να δυναμώσεις την Ghost. Επίσης μέσα στις ανταμοιβές είναι και τα geekies τα οποία αλλάζουν κάτι μέσα στο παιχνίδι, χωρίς να επηρεάζουν το gameplay, με στόχο να προκαλέσουν γέλιο.

Εκτός των άλλων η ενδυνάμωση της Ghost μπορεί να γίνει αγοράζοντας νέα όπλα τα οποία χωρίζονται σε πρωτεύοντα και δευτερεύοντα. Ο συνδυασμός των δύο εξαρτάται αποκλειστικά από τον τρόπο που σου αρέσει να παίζεις και το πως προσαρμόζεσαι στις συνθήκες που συναντάς. Η ποικιλία των όπλων είναι τόση που επιτρέπει πάμπολλους πειραματισμούς.

r-ghost-1-0-3

Η Ghost ετοιμάζεται να εισβάλει σε εχθρικό ρομπότ.

Ο διαστημικός σταθμός είναι χωρισμένος σε τμήματα τα περισσότερα εκ των οποίων είναι μη προσβάσιμα από την αρχή. Για να ξεκλειδώσεις τις συγκεκριμένες περιοχές θα χρειαστείς την αντίστοιχη κάθε φορά access card. Φυσικά ποτέ δεν είναι τόσο απλό αφού αναμενόμενα κάπου κοντά σε αυτές καραδοκούν bosses που είναι έτοιμα να σε στείλουν πίσω στον τρισδιάστατο εκτυπωτή (ναι σε έναν τέτοιο κάνεις save και αποκτάς νέο σώμα). Τα bosses είναι εντυπωσιακά και διαφορετικά μεταξύ τους τόσο στην εμφάνιση όσο και στην τακτική που χρειάζεται για να τα καταστρέψεις. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους εχθρούς, οι οποίοι (κατά παράδοση σε πολλά metroidvania) respawn-άρουν όταν επισκέπτεσαι μετά από λίγο ένα δωμάτιο, τα bosses αρκεί να τα εξοντώσεις μία φορά.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν μεμονωμένα κομμάτια του παιχνιδιού που συνδυάζουν platforming και puzzle στοιχεία προς αποπεράτωσή τους. Το μόνα κάπως αρνητικά που εντόπισα αφορούν τα upgrades που είναι διαθέσιμα καθώς δεν έχουν την ίδια βαρύτητα μεταξύ τους. Κάποια φαντάζουν ανούσια σε σχέση με άλλα κάνοντάς σε έτσι είτε να μετανιώσεις για τις επιλογές σου είτε να νιώσεις πως είναι μονόδρομος και δεν έχεις καν επιλογή. Βέβαια αυτό δεν είναι τόσο τραγικό όσο ακούγεται (αν το διαβάζεις φωναχτά) αφού υπάρχουν κι άλλοι τρόποι εξέλιξης της Ghost ενώ μετράει και το πως παίζεις, οπότε η ζημιά περιορίζεται σε πολύ ανεκτά επίπεδα.

Συμπεράσματα

Σε τελική ανάλυση οι όποιες μικρές ατέλειες δεν είναι ικανές να υπονομεύσουν το τελικό αποτέλεσμα. Το ποιοτικό gameplay με την χρυσή τομή στις εναλλαγές μεταξύ δράσης κι εξερεύνησης καθώς και οι απολαυστικότατοι διάλογοι που τείνουν να γίνουν πλέον το αναγνωριστικό της @unepic_fran θα σε καθηλώσουν. Αν λοιπόν την βρίσκεις με metroidvania αλλά βαρέθηκες τα ίδια και τα ίδια αναζητώντας κάτι με δικό του χαρακτήρα και κάπως διαφορετική προσέγγιση, τότε το Ghost 1.0 είναι για σένα.

 


Πλατφόρμες:
PC 
Developers:
@unepic_fran 
Publishers:
@unepic_fran 
Πότε βγήκε:
June 7, 2016
Αριθμός παικτών:

Single Leave a Reply