Resogun

Τα side-scrolling shoot ’em ups ήταν ανέκαθεν αρκετά δημοφιλή. Πιστεύω πως σχεδόν όλοι μας έχουμε να αναφέρουμε ένα αγαπημένο shooter της κατηγορίας από τα arcades, τις κονσόλες και τους οικιακούς υπολογιστές του χθες αλλά και του σήμερα. Εν έτη 2013, και πιο συγκεκριμένα στις 29 Νοεμβρίου, η κονσόλα όγδοης γενιάς της Sony κατέφθασε και τα πρώτα video games γι’ αυτήν βγήκαν στην αγορά. Το Resogun της εταιρείας Housemarque συμπεριλαμβανόταν ανάμεσά τους και αποτελεί μάλιστα μία από τις λιγοστές αποκλειστικές κυκλοφορίες για το PlayStation 4 στους πρώτους μήνες της ζωής του.

O developer, με έδρα τη Φινλανδία και παρουσία στον χώρο του gaming από το 1995, βρίσκεται πίσω από την ανάπτυξη των shoot ’em ups με sci-fi θέμα της σειράς Super Stardust, που συνδυάζουν και εξελίσσουν στοιχεία από το gameplay του πασίγνωστου Asteroids και του Robotron: 2084. Οι πιο πρόσφατες προσθήκες στη σειρά αφορούν επίσης σε αποκλειστικότητες για τις κονσόλες της Sony. Πιο συγκεκριμένα, το Super Stardust HD κυκλοφόρησε για το PlayStation 3 το 2007, ενώ το παιχνίδι μεταφέρθηκε και στο PSP τον αμέσως επόμενο χρόνο με τον τίτλο Super Stardust Portable. Το 2012, ακολούθησε το Super Stardust Delta στο PS Vita. Τα τρία video games διατίθενται σε ψηφιακή μορφή από το PlayStation Store.

Το Resogun είναι μία άτυπη συνέχεια των προαναφερθέντων video games. Το παιχνίδι σάς διαθέτει μόλις τρία διαστημικά σκάφη με διαφορετικά χαρακτηριστικά το καθένα και σας στέλνει σε πέντε αφιλόξενους κόσμους για να φέρετε εις πέρας μία φαινομενικά απλή αποστολή. Πρέπει να περισυλλέξετε δέκα ανθρώπους και να τους οδηγήσετε με ασφάλεια σε συγκεκριμένα portals. Οι άνθρωποι βρίσκονται κλεισμένοι σε ατομικούς θαλάμους σε διάφορα σημεία μέσα στον χώρο, ελευθερώνονται κάτω από προϋποθέσεις και πέφτουν στο έδαφος περιμένοντας να τους μαζέψετε. Το έργο σας εξελίσσεται σε μία μάχη με τον χρόνο μιας και οι άμαχοι είναι ευάλωτοι και μένουν εκτεθειμένοι σε διάφορους κινδύνους όπως χάσματα, κανάλια με νερό, φωτιές και μία βροχή βλημάτων. Εσείς δε δράτε εξάλλου ανενόχλητος μέσα στον κόσμο του Resogun! Εχθρικά σκάφη εμφανίζονται από το πουθενά και κινούνται καταπάνω σας με άγριες διαθέσεις.

Resogun_04

Η ολοκλήρωση κάθε level δεν απαιτεί ωστόσο τη διάσωση των ανθρώπων, αλλά την εξόντωση όλων των αντίπαλων σκαφών και του γιγάντιου boss που σας περιμένει λίγο πριν από το τέλος. Η αποτυχία στην «ανθρωπιστική» αποστολή έχει όμως επίπτωση στον πολλαπλασιαστή που αβγατίζει τους πόντους σας, άρα και στο τελικό σκορ που θα σημειώσετε. Το ίδιο συμβαίνει όταν χάνετε μία ζωή ή «κόβετε» βόλτες χωρίς να «κανονίζετε» τους κακούς για κάποιο χρονικό διάστημα, το οποίο διαφέρει ανάλογα με το επίπεδο δυσκολίας που έχετε επιλέξει ανάμεσα στα Rookie, Experienced, Veteran ή Master. Το τελευταίο από αυτά ξεκλειδώνεται όταν καταφέρετε να ολοκληρώσετε και τα πέντε levels στο Arcade mode και με τη δυσκολία στο Veteran. Ο μεγάλος στόχος στο Resogun, πέρα από τη διασκέδασή σας, είναι να αναρριχηθείτε στην παγκόσμια κατάταξη. Έχετε επιπλέον την ευκαιρία να ασχοληθείτε με όποιο level θελήσετε μέσα από την επιλογή Single Level για να βελτιώσετε το σκορ σας. Για ένα high score γίνονται τελικά όλα, όπως στα arcades τον παλιό καλό καιρό! Τα πέντε levels του παιχνιδιού είναι πάντως λίγα σε αριθμό και θα χρειαστείτε περίπου δέκα λεπτά στα Rookie και Experienced mode για να ολοκληρώσετε το καθένα από αυτά.

Κατά τη διάρκεια της δράσης, τα εχθρικά σκάφη με την εμφάνιση, την κίνηση και τον τρόπο επίθεσης να ποικίλουν, παρουσιάζονται κατά σμήνη και σε διάφορους σχηματισμούς. Θα δείτε πολύ συχνά την οθόνη σας να γεμίζει με δεκάδες ή εκατοντάδες, εχθρούς. Θα διαπιστώσετε πως οι ρυθμοί γίνονται πολύ γρήγορα καταιγιστικοί, ιδιαίτερα όταν επιλέξετε τα προχωρημένα επίπεδα δυσκολίας. Το θέαμα είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό και αξίζει να σημειωθεί πως δε διαπιστώνεται πτώση στο frame rate ακόμη και σε στιγμές μεγάλης κυκλοφοριακής συμφόρησης. Η πρόκληση για να τα βγάλετε πέρα παραμένει σχεδόν πάντα μεγάλη και, κυρίως, όταν πρέπει να έχετε τον νου σας και στη διάσωση του ανθρώπου που κινδυνεύει. Τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο, όταν δύο άτομα βρίσκονται ταυτοχρόνως έξω από τους προστατευτικούς θαλάμους και σε μεγάλη απόσταση το ένα από το άλλο. Πρέπει να γνωρίζετε πως μπορείτε να μεταφέρετε μόνο έναν άνθρωπο κάθε φορά.

Resogun_02

Το σκάφος σας πέφτει στη μάχη με τρία όπλα. Πρώτα απ’ όλα, διαθέτετε το κλασικό «πίου πίου», το οποίο χειρίζεστε με τον δεξί μοχλό του gamepad. Σας επιτρέπεται να βάλλετε με αυτό προς τα αριστερά και τα δεξιά, χωρίς να σας περιορίζει η φορά της κίνησής σας στον χώρο. Για παράδειγμα, ενώ κατευθύνετε το σκάφος σας προς τα δεξιά, εσείς πυροβολείτε προς τα αριστερά. Το δεύτερο υπερόπλο ονομάζεται Overdrive και δεν είναι διαρκώς έτοιμο προς χρήση, καθώς απαιτείται η φόρτισή του με τα πράσινα σωματίδια που αφήνουν πίσω τους οι κατεστραμμένοι εχθροί. Όταν το ενεργοποιείτε πατώντας το R1, εκλύεται μία δέσμη ενέργειας που κάνει στάχτη ό,τι βρεθεί στο δρόμο της. Το τρίτο, πιο εντυπωσιακό και μαζικό όπλο είναι οι βόμβες. Αρκεί να χρησιμοποιήσετε μία από αυτές -με το πάτημα του R2- για να σαρώσετε ό,τι κινείται τη δεδομένη στιγμή σε όλη την έκταση της πίστας. Έχετε όμως και μία ικανότητα, η οποία λειτουργεί επίσης ως όπλο. Το boost, πέρα από το να αυξάνει εντυπωσιακά την ταχύτητα του σκάφους σας, το μετατρέπει για περιορισμένο χρόνο σε μία βολίδα που στέλνει αδιάβαστους τους αντιπάλους.

Όλα καλά ως τώρα, αλλά τί το διαφορετικό έχει να προσφέρει το Resogun σε σχέση με άλλα παρόμοια παιχνίδια; Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στον τομέα του gameplay εντοπίζεται στη μορφή που έχουν τα levels και τους μηχανισμούς που αξιοποιούνται χάρη σε αυτήν. Καλείστε λοιπόν να κατευθύνετε το σκάφος σας κατά μήκος της οθόνης στην επιφάνεια κυλινδρικών κόσμων έχοντας τη δυνατότητα να κάνετε έναν πλήρη κύκλο 360 μοιρών, ενώ αποφεύγετε παράλληλα τους αντιπάλους σας με ελιγμούς στον κάθετο άξονα. Όλα αυτά πραγματοποιούνται με τη χρήση του αριστερού μοχλού στο gamepad. Η κάθετη κίνηση δε γίνεται σε όλο το πλάτος της οθόνης, καθώς υπάρχει το έδαφος και ένα «ταβάνι» που οριοθετείται με μία γραμμή.

Resogun_03

Ας δούμε στην πράξη αυτή την ιδιαιτερότητα… Εμφανίζεται μπροστά σας ένα σμήνος με δεκάδες εχθρικά σκάφη. Για την ακρίβεια, οι αντίπαλοί σας σχηματίζονται μπροστά στα μάτιά σας, παίρνουν χρώμα και ζωή σε ελάχιστο χρόνο και ορμούν κατά πάνω σας. Εκεί λοιπόν που δέχεστε επίθεση από τα δεξιά, εσείς μπορείτε να φύγετε προς την αντίθετη κατεύθυνση και, με τη χρήση του boost, να βρεθείτε στην ουρά τους και να τους πλήξετε πριν προλάβουν να καταλάβουν από που τους ήρθε. Ενδιαφέρουσα περίπτωση, δε νομίζετε; Η τακτική αυτή αποδεικνύεται πάρα πολύ χρήσιμη όταν αντιμετωπίζετε τα τεράστια bosses του Resogun, που στην κυριολεξία γεμίζουν την οθόνη και εξαπολύουν μία βροχή βλημάτων προς το μέρος σας.

Ο χειρισμός βοηθάει επίσης καταλυτικά στο να ευχαριστηθείτε το Resogun, καθώς το σκάφος σας υπακούει υποδειγματικά στις εντολές σας και κάνει τη ζωή σας ευκολότερη σε ένα περιβάλλον όπου δε θα σας χαριστεί τίποτα. Δεν ένιωσα σε καμία στιγμή, πως κάτι πήγε στραβά επειδή η απόκριση στο πάτημα των πλήκτρων ήταν αργή. Το πιλοτάρισμα του σκάφους με τον αριστερό μοχλό και ο έλεγχος των βολών με τον δεξί λειτουργούν επιπλέον εξαιρετικά.

Η Housemarque έχει φροντίσει να σας βοηθήσει να απολαύσετε το έτσι και αλλιώς διασκεδαστικό και εθιστικό video game της και με παρέα μέσα από το Online co-op mode. Η απουσία local co-op  προκαλεί πάντως αρνητική εντύπωση, μιας και δεν μπορείτε να παίξετε με ένα φιλαράκι σας στην ίδια κονσόλα. Η συνεργασία αποδίδει καρπούς, μιας και τα power-ups και οι πόντοι μοιράζονται στα δύο συνεταιράκια, αλλά το επίπεδο δυσκολίας ανεβαίνει αρκετά, καθώς έχετε να αντιμετωπίσετε περισσότερα εχθρικά σκάφη με πιο επιθετικές διαθέσεις απ’ ότι στο single-player mode. Τα πράγματα δεν κυλούν όμως πάντοτε ομαλά καθώς σποραδικά lags κάνουν δυστυχώς την εμφάνισή τους.

Resogun_01
Όσο αφορά τα γραφικά, ο developer έχει κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά. Στο κέντρο κάθε κυλινδρικού κόσμου υπάρχει ένα επιβλητικό συγκρότημα κτιρίων που προσφέρει ένα απόκοσμο θέαμα χάρη σε όμορφα εφέ. Η αλήθεια είναι πάντως πως το κεντρικό μοτίβο δε διαφοροποιείται σημαντικά από level σε level. Οι πρωταγωνιστές στον οπτικό τομέα δε θα έπρεπε να εντοπίζονται εξάλλου εκεί. Τα γραφικά σε όσα συμβαίνουν σε πρώτο αλλά και δεύτερο πλάνο είναι που κλέβουν την παράσταση. Θα εξηγήσω αμέσως τι εννοώ με την έκφραση «σε πρώτο και δεύτερο πλάνο»: πολύ συχνά, υπάρχει δραστηριότητα σε όλη την επιφάνεια της πίστας και εσείς μπορείτε να δείτε οτιδήποτε συμβαίνει στο σημείο όπου βρίσκεται το σκάφος σας, αλλά και ό,τι κινείται περιμετρικά, ακόμη και στις 180 μοίρες. Τα εφέ φωτισμού, οι εκρήξεις με ένα πλήθος σωματίδια να εκτοξεύεται προς κάθε κατεύθυνση, τα λέιζερ, τα πυρά και η επιλογή των «ηλεκτρικών» χρωμάτων δημιουργούν συνολικά ένα θαυμάσιο αποτέλεσμα και όλα αυτά σε ανάλυση 1080p.

Ποιοτική δουλειά έχει γίνει και στον τομέα του ήχου. Τα εφέ είναι τα αναμενόμενα για ένα video game του είδους και έτσι κρίνω πως δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθώ ιδιαίτερα με αυτά, αλλά θα ξεχωρίσω τις ψηφιακές φωνές των ανθρώπων που σας παρακαλούν να μην τους βλάψετε και αποτελούν μία διαφορετική νότα. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο όμως είναι η γυναικεία ψηφιακή φωνή που σας ανακοινώνει τον στόχο της αποστολής σας στην αρχή κάθε level και την εμφάνιση των σκαφών τα οποία πρέπει να καταστρέψετε για να ελευθερώσετε τους ανθρώπους. Αυτή φτάνει στα αφτιά σας μέσα από το ηχείο του χειριστηρίου και ακούγεται πάνω από οτιδήποτε άλλο. Τέλος, η ηλεκτρονική μουσική που «ντύνει» τη δράση, παίζει καλά το ρόλο της στον φουτουριστικό κόσμο του Resogun. Ο Ari Pulkkinen, γνωστός κυρίως από τις συνθέσεις του για τα παιχνίδια των σειρών Trine και Angry Birds, είναι υπεύθυνος για το μουσικό αποτέλεσμα. Ο Φινλανδός συνθέτης έχει συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν με την Housemarque στην επένδυση των παιχνιδιών της σειράς Super Stardust.

Το Resogun δεν είναι εκείνη η αποκλειστική κυκλοφορία που θα σας κάνει να τρέξετε να αγοράσετε το PlayStation 4. Πρόκειται ωστόσο για μια πραγματικά αξιόλογη δημιουργία και πετυχαίνει με τον καλύτερο τρόπο τον σκοπό της που δεν είναι άλλος από τη διασκέδαση. Αν απολαμβάνετε την καταιγιστική δράση την οποία μπορεί να προσφέρει ένα shoot ’em up με γρήγορους ρυθμούς, άμεσο χειρισμό, εντυπωσιακά γραφικά και ξεσηκωτική μουσική, τότε θα περάσετε περίφημα μαζί του. Μετά από πολλές ώρες ενασχόλησης με το Resogun για χάρη του review -και όχι μόνο- μπορώ να πω ότι το συγκαταλέγω ήδη στη λίστα με τα αγαπημένα μου shoot ’em ups και δε χάνω την ευκαιρία να επιστρέφω σε αυτό.


Πλατφόρμες:
Playstation 3 
Playstation 4 
Vita 
Developers:
Housemarque 
Publishers:
Sony Computer Entertainment 
Πότε βγήκε:
November 29, 2013
Αριθμός παικτών:
1-2 Leave a Reply