To Syndicate μου ήρθε στο μυαλό μετά από λίγες ώρες ενασχόλησης με το Satellite Reign. Θυμάται κανένας παλιούρας το Syndicate; Εκείνο το cyberpunk διαμαντάκι που κυκλοφόρησε αν δεν κάνω λάθος το 1993. Δεν κάνω λάθος, τότε βγήκε για ένα κάρο πλατφόρμες, εγώ το έπαιζα στο PC μου. Το Syndicate λοιπόν σε παρατούσε μέσα σε ένα ισομετρικό δυστοπικό cyberpunk περιβάλλον, σου έδινε μερικές αποστολές που έπρεπε να βγάλεις εις πέρας σε πραγματικό χρόνο, και σε άφηνε να στρώσεις την τακτική προσέγγιση που θα ακολουθούσες.
Και, πιστέψτε με, έπρεπε να στρώσεις τακτική και χαρακτήρα για να τις περάσεις. Ήταν πολύ δύσκολες οι μπάσταρδες, ή εγώ τις θυμάμαι έτσι. Χμμμ, ξέρετε κάτι, μάλλον ξεκίνησα λάθος το review. Πάω να το ξαναπαίξω και επανέρχομαι.
47 λεπτά (ακριβώς) αργότερα.
Ok, το τερμάτισα (Σ.ς. : κόψε τις μαλακίες κανένας δεν σε πιστεύει). Ok, δεν το τερμάτισα. Το έβαλα να το ξαναδώ ωστόσο και διαπίστωσα με μεγάλη μου λύπη πως δεν άντεξε και τόσο πολύ στον χρόνο. Από την άλλη το Satellite Reign μοιάζει πολύ με το πώς είχα το Syndicate εξιδανικευμένο στο μυαλό μου. Αυτό είναι βαρύ κομπλιμέντο από κάποιον που λάτρευε το Syndicate. Πώς παίζετε λοιπόν το Satellite Reign.
Ελέγχετε μια ομάδα από πράκτορες, τέσσερεις, με τέσσερα διαφορετικά classes. Κάθε κλάση σηκώνει level-άρισμα και αυτό συνεπάγεται νέες ικανότητες, μοναδικές για την κάθε μία. Στο Syndicate (άντε πάλι με αυτό, θα κόψεις επιτέλους;) αυτό δεν υπήρχε, το μόνο διαφορετικό στοιχείο που μπορούσες να έχεις ήταν τα όπλα. Κατά τα άλλα οι πράκτορες σου ήταν ολόιδιοι. Πίσω στο Reign και πάλι. Οι κλάσεις είναι οι εξής:
Στρατιώτες, το αναλώσιμο είδος που αγαπάμε να σκοτώνουμε σε πλειάδα παιχνιδιών. Αυτός θα φάει το καυτό μολύβι. Αντέχει.
Hackers, κατά τους Έλληνες δημοσιογράφους οποιοσδήποτε διαθέτει ικανότητες επιπέδου αποστολής e-mail και πάνω. Εδώ λειτουργούν κυρίως σαν κατάσκοποι ή σαμποτέρ.
Support, σαν να λέμε οι healers σας. Εξτραδάκι η ικανότητα που έχουν να εντοπίζουν ευάλωτους στόχους για τους hackers σας.
Infiltrators, τέλος, ουσιαστικά αποτελούν τους πράκτορες που διαθέτουν τόσο τις ικανότητες όσο και τα εργαλεία για να κάνουν το ντου. Μπορούν να περάσουν απαρατήρητοι. Κι αν δεν τα καταφέρουν τους φυτεύουν μια σφαίρα στον καρίτσαυλο (σε ποιόν;) και τους στέλνουν στον γεροδιάολο.
Καπάκι στο σύστημα των κλάσεων έρχεται να κάτσει η δυνατότητα να εξοπλίζεται τα τσουτσέκια σας με ειδικό εξοπλισμό, όπλα και όχι μόνο. Προσθέστε σ’ αυτό ένα αρκετά cover σύστημα που μετράει πολύ στις μάχες, και έρχομαι να το παρομοιάσω άθελα μου με άλλο ένα παιχνίδι. Αυτή την φορά το XCOM. Αυτό κι αν είναι κομπλιμέντο.
Καλά μας λες μοιάζει μ’ αυτό, μοιάζει με εκείνο. Τίποτα διαφορετικό δεν κάνει;
Κάνει, κάνει. Η πιο χτυπητή διαφορά είναι η χρήση ενός τεράστιου ανοιχτού κόσμου, κάτι που δεν θυμάμαι προσωπικά να έχω δει σε παρόμοιο game. Δεν λέω πως δεν υπάρχει, αν όμως υπάρχει είναι αρκετά σπάνιο. Η 5 Lives μάλιστα υποστηρίζει πως ο χάρτης του Satellite Reign είναι ένας εκ των μεγαλύτερων που έχουν ποτέ δημιουργηθεί κάνοντας χρήση της μηχανής που όλοι λατρεύουμε να μισούμε, Unity Engine.
Ένας κόσμος όμορφος.
Αλλά και λιγάκι άδειος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που συναντά κανείς σε ευμεγέθεις κόσμους κάνει κι εδώ την εμφάνιση του. Αν και τόσο από καλλιτεχνικής όσο και από τεχνικής σκοπιάς το περιβάλλον του Satellite Reign είναι όμορφο σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό, ο κόσμος του μοιάζει ολίγον κενός εδώ κι εκεί.
Με λίγα λόγια, κλείνοντας.
Είναι ένα καλύτερο Syndicate από το Syndicate. Ο κόσμος του Reign με τράβηξε, ο έλεγχος μιας ομάδας πρακτόρων σε ένα τέτοιο περιβάλλον υπό τα φώτα μιας cyberpunk κοινωνίας πάντα με τραβούσε, για κάποιο λόγο. Μεγάλα περιθώρια παραμετροποίησης, πράκτορες με προσωπικότητα, σας δίνουν πολλαπλές επιλογές στην διάρκεια κάθε μάχης. Αυτό το καθιστά αυτομάτως ενδιαφέρον.
Τα όποια προβλήματα, υπάρχουν σίγουρα προβλήματα, ευτυχώς δεν έχουν να κάνουν με τον πυρήνα του gameplay. Για την τιμή του, 28 ευρώ στο Steam, προσφέρει πολλές ώρες παιχνιδιού. Εάν θέλατε να δείτε πως θα ήταν το Syndicate αν είχε ένα πραγματικό sequel στα χνάρια του, εάν σας αρέσουν οι tactical μάχες α-λα XCOM, αν γουστάρετε cyberpunk καταστάσεις, παίξτε το. Εγώ φεύγω τώρα γιατί πρέπει να έχω γράψει καμιά πενηνταριά φορές την λέξη Synd…