Murder κι ένα τσιγάρο δρόμος

Τα λεγόμενα Short του χώρου συνήθως διχάζουν, θεωρούνται αμφιλεγόμενα, επανεκκινούν συζητήσεις που αφορούν το gaming ως μορφής τέχνης όπως κι αυτή που έχει να κάνει με το κόστος τους. Ξεκινώντας και τελειώνοντας στο τελευταίο θα επισημάνω μόνο ένα πράγμα. Γιατί το να αγοράσεις ένα πολύς μικρής διάρκειας παιχνίδι χτυπάει το καμπανάκι της εκμετάλλευσης για πολλούς ενώ άλλοι μπαίνουν στο τρυπάκι του παράγοντα ποιότητα/τιμή και στον αντίποδα, όταν σου λένε αυτό το μουσικό κομμάτι(μικρότερης διάρκειας) έχει το ίδιο κόστος όλα μέλι γάλα; Προφανώς έχει να κάνει με την παλαιότητα του είδους και την εδραίωση της αξίας του στο κοινωνικό υποσυνείδητο.

 

Ορισμός και “gameplay”

Σε ένα τέτοιο κλίμα λοιπόν κι έχοντας ήδη στην πλάτη του το Stranded, ο Peter Moorhead μας παρουσιάζει το Murder. Πλασάρεται ως point & click adventure αλλά εγώ θα το ονόμαζα περισσότερο point & click walking simulator χωρίς να το θεωρώ κάτι κακό παρά της φήμης που έχει αποκτήσει ο όρος.

[r] Murder 1

Ο ορισμός του χιπστερά!

Παίζεται τόσο με ποντίκι όσο και με χειριστήριο ενώ οι αλληλεπιδράσεις χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα Optional και τα Critical Hotspots. Τα τελευταία είναι αυτά που απαιτούν το click ώστε να προχωρήσει η ιστορία και υποδεικνύονται με ένα μεγάλο κόκκινο βέλος όταν είναι διαθέσιμα. Τα Optional είναι όλες οι υπόλοιπες αλληλεπιδράσεις είτε είναι με κάποιο αντικείμενο είτε με χαρακτήρα. Πέρα από αυτά τα clicks δεν έχεις άλλον ουσιαστικό έλεγχο πάνω στην ηρωίδα, όλα συμβαίνουν μόνα τους με εσένα θεατή.

 

Περί πλοκής 

Το σενάριο σε τοποθετεί σε μια cyberpunk εκδοχή του μελλοντικού Τόκιο ακολουθώντας τα βήματα της υπολοχαγού Motomeru Minori σε μια περίοδο μυστήριων κατά συρροή δολοφονιών. Παρόλο που καταλήγει πολύ σύντομα(10 – 20 λεπτά) η ατμόσφαιρα, οι διάλογοι και η ενδιαφέρουσα πλοκή συντελούν στην αίσθηση ενός κόσμου με βάθος που σε ρουφάει από την αρχή. Αυτό λοιπόν που φαντάζει ως ένας καταπληκτικός πρόλογος για ένα μεγαλύτερο παιχνίδι, κόβεται απότομα αφήνοντάς σου τελικά περισσότερες ερωτήσεις από ότι απαντήσεις.

[r] Murder 2

Λόγω του επιλόγου αρχικά αιφνιδιάστηκα και αρνήθηκα το γεγονός πως τελείωσε, σκέφτηκα πως κάτι ακόμη πρέπει να κρύβεται. Οπότε παρακολουθώντας ακόμη μία φορά το trailer, παρατήρησα μια φράση στο τέλος που δεν την θυμόμουν μέσα στο παιχνίδι και το μυαλό μου μετατράπηκε αμέσως σε χυλωμένα γιουβαρλάκια. Παίζοντας ξανά τίποτα το διαφορετικό, όλα ακριβώς όπως την πρώτη φορά, αλλά για κάποιο λόγο μια μικρή ελπίδα συνεχίζω να την έχω.

 

Ο τελευταίος θαυμασμός λίγο πριν την κατάληξη 

Εκεί που αδιαμφισβήτητα το Murder πιάνει κορυφή είναι η αισθητική. Μιλάμε ίσως για τα κορυφαία pixel art γραφικά που έχω δει με εμμονή στην λεπτομέρεια, πανέμορφα animations και καταπληκτική ατμόσφαιρα. Το ίδιο θετική είναι η εντύπωσή μου στον ηχητικό τομέα καθώς η μουσική είναι απόλυτα ταιριαστή ενώ τα voice overs και ηχητικά εφέ είναι υψηλής ποιότητας. Χωρίς υπεκφυγές λοιπόν θα το πω καθαρά και ξάστερα. Είναι μικρό, είναι εξαιρετικό και είναι φτηνό. Όποιος όμως ψάχνει κάτι παραπάνω σε gameplay και διάρκεια δεν είναι γι’ αυτόν. Θα μπορούσε κάλλιστα να δοκιμάσει την δωρεάν και με περισσότερο gameplay πρόταση του Αλέξανδρου, το Badass Inc.!

Σελίδα Steam: Murder


Πλατφόρμες:
PC 
Developers:
Peter Moorhead 
Publishers:
Curve Digital 
Πότε βγήκε:
October 21, 2015
Αριθμός παικτών:

Single 1 Response

  1. 05/02/2016

    […] πάει πολύς καιρός που έγραψα για το Murder, ένα εξαιρετικά μικρής διάρκειας point and click adventure με […]

Leave a Reply