Ταπί την Παρασκευή – Westerado

To Greekgamer, σέβεται τις δυσκολίες που αντιμετώπιζει ο μέσος Έλληνας σε περίοδο οικονομικής κρίσεως. Γι’αυτό, αναγνωρίζοντας οτί μπορεί, ακόμα και μέλη της δικής μας κοινότητας, να προτιμούν να ξοδέψουν κάπου αλλού το, με κόπο κερδισμένο, κομπόδεμά τους (ένα σπα, λίγη λευκή τρούφα, ένα σφηνακοπότηρο από νερό που καίει στο Silver Dollar Saloon βρε αδερφέ) παρουσιάζει, κάθε βδομάδα, ένα (τζάμπα) παιχνίδι που μας κέντρισε το ενδιαφέρον.

 

Για εταιρεία που ασχολείται με το development στη ζούλα, η Adult Swim (την οποία  ευγνωμονούμε, μεταξύ άλλων, και για την καλύτερη σειρά κινουμένων σχεδίων των τελευταίων ετών, το Rick and Morty) έχει να παρουσιάσει ορισμένους εντυπωσιακά αξιόλογους τίτλους οι οποίοι, με κάποιο μυστηριώδη τρόπο, όλοι με παραπέμπουν σε βιντεοκασσέτες της προεφηβείας μου. Το Super House of Dead Ninjas φέρνει λίγο σε ταινίες με νίντζα και τριβόλους, το Volgarr the Viking παραπέμπει σε προ-Lord of the Rings εποχές που, για να πάρουμε τη τζούρα μας από βαρβάρους και orcs, βλέπαμε Deathstalker και, ίσως το καλύτερό της, το Westerado, είναι φόρος τιμής στα ματοβαμμένα σπαγγέτι γουέστερν του ’60.

Η ιστορία ξεκινάει αθώα, με καθημερινές δουλειές στη φάρμα, μέχρι που ένας βίσωνας με τάσεις φυγής μας αναγκάζει να απομακρυνθούμε για να τον αναζητήσουμε. Επιστρέφοντας, το κακό έχει γίνει: το σπιτικό μας τυλιγμένο σε φλόγες, η μητέρα ήδη νεκρή και ο ετοιμοθάνατος αδερφός, με τα τελευταία του λόγια, να μας δίνει το πρώτο στοιχείο για την ταυτότητα του δράστη δίνοντάς μας κατεύθυνση στο μονοπάτι της εκδίκησης: “ο φονιάς φορούσε…”.

Από εκεί και πέρα, μετά από μια σύντομη επίσκεψη στον θείο του για ανασύνταξη και καθοδήγηση, ο ήρωάς μας αρχίζει την έρευνα. Κι ενώ καποιοι απ’τους κατοίκους του κοντινού Clintville φαίνεται πως μπορούν να βοηθήσουν, ο φόβος κρατάει τα στόματα τους κλειστά. Πρέπει να ολοκληρώσουμε αποστολές και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους πριν μας αποκαλύψουν ότι γνωρίζουν, δηλαδή, ένα-ένα τα κομμάτια της αμφίεσης του δράστη, ώστε, κάποια στιγμή που το παζλ θα έχει ολοκληρωθεί, να τον αναγνωρίσουμε.

westerado 1

Το Westerado είναι ασυνήθιστα προσεγμένο για browser game. Τα πιξελογραφικά του είναι από τα καλύτερα που έχουμε δει φέτος και αντλούν από την πλήρη γκάμα των western στερεότυπων για να αποδώσουν μία ολόκληρη κινηματογραφική μυθολογία σε χαμηλή ανάλυση και δύο διαστάσεις: κρεμάλες και ταχυδρομικές άμαξες, όρνια και νεκροταφεία, πολύβοα σαλούν και ινδιάνικοι καταυλισμοί. Η μουσική του επένδυση είναι επίσης εξαιρετική, ειδικά το θεματάκι της εισαγωγής που με την αρμόνικα και το μπάντζο του θυμίζει Morricone σε τσακίρ κέφι. Το gameplay εστιάζει, πέρα από την εξερεύνηση και την ολοκλήρωση αποστολών, στο πιστολίδι το οποίο είναι απλό, γρήγορο και βάναυσο.

Το Westerado είναι πολύ ιδιαίτερη περίπτωση free browser παιχνιδιού. Τα controls του είναι αρκετά πολύπλοκα, η διάρκειά του ξεφεύγει κατά πολύ από τα 15-20 λεπτά που συνήθως απαιτούν άλλα αντίστοιχα, και ο σχεδιασμός του ξεφεύγει από την τυπική απλότητα που τα χαρακτηρίζει συνδυάζοντας μια επικής κλίμακας ιστορία εκδίκησης με έναν εντυπωσιακό βαθμό ελευθερίας. Δε θα ήταν υπερβολή να λέγαμε πως είναι ένα Red Dead Redemption σε 2D. Πιθανότατα όλα αυτά να ισχύουν επειδή οι δημιουργοί του είχαν ήδη κατά νου μία έκδοση εμπορίου όταν το ανέπτυσσαν: η πλήρης έκδοση του, που πωλείται μέσω Steam, είναι μέσα στα καλύτερα της χρονιάς που διανύουμε.

westerado 2

Ομολογουμένως, λείπουν αρκετά στοιχεία από την τζάμπα έκδοση του Westerado, όπως η υποστήριξη για controller ή το πανέξυπνο mechanic με το οποίο αναπληρώνεις ενέργεια μαζεύοντας τα καπέλα των αντιπάλων αν καταφέρεις και τα πυροβολήσεις μέσα στον πανικό. Αλλά, είτε ως πρόγευση της πλήρους έκδοσής του, είτε ως αυτόνομη εμπειρία παραμένει και ιδιαίτερα αξιόλογο και εντυπωσιακά διαφορετικό στη λογική του απ’την πλειάδα των free τίτλων που προτείνουμε συνήθως.

Μπορείτε να παίξετε το Westerado απευθείας απ’τον browser σας εδώ.


Πλατφόρμες:
Developers:
Publishers:
Πότε βγήκε:
January 1, 1970
Αριθμός παικτών:Leave a Reply