Όλα ξεκινάνε με μία ιστορία. Μια ιστορία που θα πεις, μια ιστορία που θα σου πούνε. Στην πόλη του Salem η ιστορία παλινδρομεί συστηματικά ανάμεσα στους παραστρατημένους αφηγητές της. Στο Salem καμία ιστορία δεν λέγεται μόνο από έναν, εδώ την υπόθεση την καθορίζουν όλοι. Ίσως η ιστορία που ξεκίνησες λοιπόν να μην τελειώσει ακριβώς (ή και καθόλου) όπως περιμένεις.
Η Blank Media Games πήρε το Παλέρμο και το Werewolf. Τα έκλεισε σε ένα δωμάτιο και περίμενε να πέσει η νύχτα. Το ξημέρωμα μας βρήκε όλους transported στο Town of Salem. Ένα μαγικό μέρος γεμάτο από άτομα που δεν γνωρίζεις πίσω από ρόλους που δεν είναι (ή μήπως είναι, διάολε;) σε σημεία του πλανήτη που δεν είσαι εσύ. Τρία βασικά πράγματα πρέπει να έχεις πάντα στο μυαλό σου εδώ.
Πρώτον, όλοι λένε ψέματα. Δεύτερον, οι νεκροί έχουν πάντα πολλά να πούνε. Τρίτον, ο survivor δεν κερδίζει ποτέ. Αν έχετε παίξει Παλέρμο ή Werewolf με φίλους σίγουρα γνωρίζετε τα βασικά του Town of Salem. Οι παίκτες μαζεύονται γύρω από την πλατεία κατά την διάρκεια της μέρας και αποσύρονται για να κάνουν τις δουλειές τους, ή τις βρωμοδουλειές τους, την νύχτα. Οι κύριες παρατάξεις είναι δύο. Οι “καλοί” πολίτες με τον πιο απλό ρόλο να είναι αυτός του survivor, ο οποίος παραδοσιακά καταλήγει να χαζεύει τα ραδίκια από την κάτω μεριά τους, και οι “κακοί” μαφιόζοι.
Το παραπάνω είναι μια υπέρ απλουστευμένη προσέγγιση στην πραγματικότητα. Οι ρόλοι είναι πάρα πολλοί, ανάλογα το mode παιχνιδιού που θα διαλέξετε, και δεν εμπίπτουν όλοι στο άσπρο ή το μαύρο του φάσματος καλού κακού. Η ποικιλία πραγματικά απογειώνει το παιχνίδι, ειδικά στο chaos mode όπου και γίνεται χαμούλης. Επικά σκηνικά ξεπηδούν μέσα από καλά ενορχηστρωμένες συμμαχίες, προδοσίες, ανατροπές. Πυρομανείς σκοπεύουν να κυριαρχήσουν λούζοντας τους πάντες με βενζίνη. Γελωτοποιοί ψάχνονται να κρεμαστούν και λυκάνθρωποι εκμεταλλεύονται τις νύχτες με πανσέληνο για να κολατσίσουν.
Κάθε παίκτης, άσχετα από τον ρόλο του, διαλέγει στην αρχή του παιχνιδιού ένα ψευδώνυμο. Επίσης, αφού ξεκινήσει το παιχνίδι, μπορεί να συντάξει μια πρόχειρη διαθηκούλα, στην οποία συνήθως αφήνει μπινελίκια ή χρήσιμες πληροφορίες στους ζωντανούς. Ή και τα δύο. Καλύτερα και τα δύο, μην είσαστε φλώροι. Ακόμα, εάν ο ρόλος του του επιτρέπει να στείλει συμπαίκτες του στον δημιουργό τους, συντάσσει κι ένα death note άμα λάχει.
Στην ουσία το Town of Salem παίζεται στο chat window και κατ επέκταση στα μυαλά των παικτών. Αξίζει να τραβήξεις την προσοχή των υπολοίπων ας πούμε, και αν το κάνεις, μήπως βρεθείς μπλεγμένος; Ή νεκρός. Όλοι προσπαθούν να περάσουν την αλήθεια ή το ψέμα που τους εξυπηρετεί. Πανέμορφες ιστορίες γεννιούνται μέσα σε αυτό το τρελό σκηνικό διαδικτυακής παράνοιας. Για κάθε παρτίδα που βαρέθηκα μπορώ να θυμηθώ τρεις άλλες που δεν θα ξεχάσω ποτέ.
Δεν σκοπεύω να αναλύσω τους πολλούς ρόλους, γιατί να σας το χαλάσω? Το Town of Salem είναι δωρεάν και μπορείτε να το παίξετε πηγαίνοντας εδώ. Μπορείτε βέβαια να το αγοράσετε κιόλας, για το Steam. Εκεί απλά θα λάβετε κάποιους in game πόντους-νομίσματα με τα οποία αγοράζει κανείς skins και άλλα διακοσμητικά. Να τονίσουμε εδώ πως πόντους παίρνεις και όταν παίζεις ή ακόμα και πληρώνοντας χρήματα για να τους αγοράσεις. Δεν κάνουν καμία διαφορά ωστόσο στο gameplay, ένα μοντέλο καθαρά συμπληρωματικό για να βγάλουν τα παιδιά της Blank κανένα ψιλό. Τους αξίζει. Πρόκειται για ένα ατόφιο ατμοσφαιρικό παιχνίδι ρόλων με μοναδικό φραγμό την φαντασία των παικτών. Αξίζει να το παίξουν όλοι.
1 Response
[…] έχετε παίξει -Πέφτει η νύχτα στο Παλέρμο- στο Town of Salem θα νιώσετε σαν το σπίτι σας. Παίρνει ένα απλό και άκρως […]