trine3

Trine 3: The Artifacts of Power

Η κυκλοφορία ενός sequel ήταν ίσως ευσεβής πόθος για αρκετούς από εσάς, που απολαύσατε τα μαγευτικά γραφικά, τη μουσική και το gameplay των δύο side-scrolling Platform/Puzzle games της σειράς Trine και μία λογική κίνηση από την πλευρά της Frozenbyte. Δεν το κρύβουμε… Η ανακοίνωση του Trine 3: The Artifacts of Power στις 2 Μαρτίου μας έκανε να σκάσουμε χαμόγελα μέχρι τα αφτιά και η ευγενική προσφορά τριών Steam Keys από τη φινλανδική εταιρεία μας βρήκε να πανηγυρίζουμε.

Trine 3_preview01

Το μενού επιλογής level είναι σχετικά φτωχό. Φιλοξενεί προσωρινά πολύ λίγα πραγματάκια.

Η εταιρεία μας ενημέρωσε με δελτίο τύπου στις 24 Απριλίου, πως το Trine 3: The Artifacts of Power, το οποίο βρίσκεται στο Steam Early Access από τις 21 του μήνα, σημείωσε τις τριπλάσιες πωλήσεις απ’ ό,τι το Trine 2 στο λανσάρισμά του. Το ενδιαφέρον είναι επομένως μεγάλο από τις πρώτες κιόλας μέρες και ας έχουμε να κάνουμε με μία beta έκδοση με bugs και περιορισμένο περιεχόμενο.

Ο Αλέξης, ο Γιώργος και η υπογράφουσα αυτό το κείμενο πέσαμε με τα μούτρα για να δοκιμάσουμε το online co-op έχοντας ωστόσο κάποιες επιφυλάξεις. Γνωρίζαμε πως το αγαπημένο Platform/Puzzle gameplay, που γίνεται διασκεδαστικότερο όταν παίζεται με παρέα, προσαρμόζεται πλέον σε νέα δεδομένα: τα πλήρως τρισδιάστατα περιβάλλοντα. Η όποια ανησυχία έφυγε πολύ γρήγορα, καθώς ο τρόπος δεν αλλάζει, μόνο η οπτική γωνία διαφοροποιείται. Σοβαρό πρόβλημα αποδείχθηκε ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις η θέση της κάμερας, καθώς δε βλέπαμε που τελείωνε το έδαφος και που άρχιζε ο γκρεμός.

Η Frozenbyte είχε προειδοποιήσει, πως η εμπειρία στο online co-op θα είναι ελαττωματική, κάτι που βιώσαμε έντονα τις πρώτες μέρες, καθώς συναντήσαμε αισθητές πτώσεις στο framerate, απουσία μουσικής και ηχητικών εφέ, ζητήματα με το clipping, κακή απόκριση των χαρακτήρων σε εντολές μας και προβληματικό χειρισμό με το gamepad. Προβλήματα υπάρχουν και στο single player mode, αλλά δε χαλούν σε καμία περίπτωση την εμπειρία. Ορισμένα από τα παραπάνω θέματα θα έχουν διορθωθεί ίσως τη στιγμή, που διαβάζετε αυτές τις γραμμές. Το Trine 3 μετράει ήδη τέσσερα updates, μερικά patch και η Frozenbyte αξιοποιεί διαρκώς το feedback των χρηστών.

trine 3_preview01

Ο τεράστιος καταπέλτης! Μία από τις εντυπωσιακότερες ατραξιόν του ιδιαίτερου λούνα παρκ.

Πέντε σχετικά σύντομα levels είναι προς το παρόν ανοιχτά. Το The Three Heroes λειτουργεί όπως και τα αρχικά levels στα προηγούμενα Trine. Είναι ένα επίπεδο γνωριμίας με τον Amadeus τον εύστροφο μάγο, τη Zoya την επιδέξια κλέφτρα και τον Pontius τον ιππότη με την ηράκλεια δύναμη. Τα δύο Challenge Rooms αφορούν αποκλειστικά τη Zoya και τις ακροβατικές κινήσεις της.

Το Amusement Park, από την άλλη, είναι ένα ξεχωριστό level, που δίνει την αίσθηση ότι βρισκόμαστε στο λούνα παρκ. Εξ’ ού και ο τίτλος του! Ο σχεδιασμός του χώρου χαρακτηρίζεται από μινιμαλισμό και το χρώμα που κυριαρχεί είναι το άσπρο. Θα βρείτε εκεί ένα σωρό αντικείμενα, όπως μεταλλικές μπάλες, καροτσάκια, περίεργα τραμπολίνο και διάφορα άλλα, που βοηθούν να διασκεδάσετε και να πειραματιστείτε με τις ικανότητες των τριών χαρακτήρων. Θα κολλήσετε σίγουρα με το μπόουλινγκ!

Οι ικανότητες των τριών χαρακτήρων είναι περιορισμένες σε αριθμό και η συγκέντρωση XP δε χρησιμεύει προς το παρόν για την αναβάθμισή τους. Δεν έχουμε πραγματικά ιδέα τι επιφυλάσσει η Frozenbyte για το μέλλον ως προς αυτόν τον τομέα.

trine 3_preview02

Το τραπεζάκι το θέλετε κοντά στη θάλασσα ή να το αφήσω κάτω από ένα δέντρο για να έχετε και σκιά;

Ο Amadeus μπορεί όπως και στο παρελθόν να υψώνει αντικείμενα στον αέρα -όχι μόνο κασόνια και μπάλες με καρφιά- και να τα μετακινεί για να τα τοποθετήσετε εκεί όπου τα χρειάζεστε ή να τα βροντήξετε στο έδαφος, ώστε να σπάσετε εύθραυστες επιφάνειες. Έχει επίσης την ικανότητα να δημιουργεί μεταλλικά κιβώτια, τα οποία διατίθενται μόνο σε Large μέγεθος για την ώρα!

Η τοξοβόλος Zoya διαθέτει φυσικά τον γάντζο με το σκοινί, που τη βοηθάει να περνά με χαρακτηριστική άνεση από πλατφόρμα σε πλατφόρμα, όπως ο Ταρζάν από δέντρο σε δέντρο. Το πολύτιμο αυτό εργαλείο αποκτά πλέον και μία νέα χρήση. Σε αυτή την περίπτωση, οι Φινλανδοί πρέπει να αντέγραψαν τον Spiderman! Η κλέφτρα μας έλκει αντικείμενα, τραβάει κινούμενες πλατφόρμες και ανοίγει πόρτες, φτάνει όλα τα παραπάνω να διαθέτουν μεταλλικούς κρίκους.

Ο Pontius έχει βεβαίως στην κατοχή του ένα σπαθί. Το γνωστό βαρύ σφυρί δεν έχει κάνει ακόμα την εμφάνισή του. Η ασπίδα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εξάρτησής του και χρησιμοποιείται για προστασία αλλά και επίθεση, καθώς ο ιππότης μας κοπανάει τους εχθρούς και με αυτή. Το αμυντικό όπλο λειτουργεί επίσης σαν ένα είδος ανεμόπτερου για μία ελεγχόμενη πτώση/πτήση μερικών δευτερολέπτων, αλλά και σαν πολιορκητικός κριός. Ο Pontius βάζει μπροστά την ασπίδα, παίρνει φόρα και σπάει τοίχους, βαρέλια ή περνάει σαν οδοστρωτήρας πάνω από τα ενοχλητικά Goblins.

Trine 3_preview05

Η γνωστή ικανότητα, η ίδια χρησιμότητα, διαφορετική οπτική.

Οι τρεις χαρακτήρες παραμένουν δεινοί κολυμβητές και ευκαιρίες για μακροβούτια προσφέρονται στα λιγοστά levels. Υπάρχει και κάτι το καινούριο! Ο Amadeus, η Zoya και ο Pontius μπορούν πλέον να γραπώνονται από πεζούλια, σωλήνες και διάφορες προεξοχές, αλλά και με άλματα από τοίχο σε τοίχο να ανεβαίνουν σε υψηλότερα επίπεδα στον χώρο.

Το Trine 3 στην beta φάση του, δίνει μία μικρή ιδέα και για τις μάχες, οι οποίες προσαρμόζονται και αυτές στον 3D χαρακτήρα του παιχνιδιού. Δε θα ανησυχείτε πια για επιθέσεις από τα αριστερά ή τα δεξιά, γιατί πολύ απλά οι εχθροί -Goblins κατά κύριο λόγο- θα σας απειλούν από όλες τις κατευθύνσεις. Το ένα και μοναδικό boss που αντιμετωπίσαμε, ήταν επικών διαστάσεων. Καταφέραμε να το ξαπλώσουμε με λίγη προσοχή στις χερούκλες του, καλή συνεργασία και μερικά στοχευμένα πλήγματα.

Η Frozenbyte πέρασε στο παρελθόν σχεδόν με άριστα τις εξετάσεις στον τομέα των γραφικών και δεν απογοητεύει ούτε και τώρα. Τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι πλέον ογκωδέστερα και πλήρως τρισδιάστατα και η δουλειά, που έχει γίνει στις λεπτομέρειες πάνω τους φαίνεται και με το παραπάνω.

Trine 3_preview03

Όχι ένας, ούτε δύο, αλλά τρεις Pontius ετοιμάζονται να προσγειωθούν σαν αλεξιπτωτιστές σε μία απομακρυσμένη πλατφόρμα.

Το animation είναι ήδη ομαλό, όταν βέβαια δεν υπάρχουν πτώσεις στο framerate, που το επηρεάζουν. Εντύπωση μου έκαναν προσωπικά η ευλυγισία των χεριών του Amadeus, όταν πραγματοποιεί κάποιο από τα μαγικά του και η στάση του σώματος του ιππότη κατά τη διάρκεια των σύντομων πτήσεων του. Η ταχύτατη Zoya θέλει  λίγη δουλίτσα, καθώς οι κινήσεις είναι κάπως σπασμωδικές!

Δε χρειάζεται να γράψουμε πολλά για τον σχεδιασμό των levels, τα backgrounds, την πανδαισία χρωμάτων και τα εφέ φωτισμού. Πιστεύουμε πως τα screenshots, που εντάξαμε στο preview μιλούν από μόνα τους. Εκφράζουμε μόνο μία ένσταση για το αρκετά σκοτεινό πρώτο κομμάτι του level The Three Heroes.

Κλείνοντας σιγά-σιγά αυτό το preview αξίζει να αναφερθούμε και στον level editor. Αν έχετε το μεράκι και την υπομονή να δημιουργείτε mods, προσέλθετε! Οι αμύητοι στο «άθλημα» του modding, το πιθανότερο είναι πως θα πελαγώσουμε με το πλήθος των επιλογών, που προσφέρονται και θα απογοητευθούμε. Καλύτερα να μείνουμε λοιπόν μακρυά!

trine 3_preview06

Κατεβάστε με από εδώ πάνω, ρε!!!

Σημειώστε πως το Trine 3: The Artifacts of Power μπήκε στο Steam Early Access στις 21 Απριλίου και στοιχίζει 19,99 ευρώ, ενώ η εταιρεία αφήνει ανοιχτή την ημερομηνία εξόδου του από τη beta. Αν επιθυμείτε να ασχοληθείτε με ένα πλήρες παιχνίδι, με όλα τα συστατικά να βρίσκονται στη θέση τους και να λειτουργούν άψογα, καλά θα κάνετε να μην κοπιάσετε ακόμα.


Πλατφόρμες:
PC 
Developers:
Frozenbyte 
Publishers:
Frozenbyte 
Πότε βγήκε:
August 20, 2015
Αριθμός παικτών:
1-3 1 Response

  1. 27/05/2016

    […] παρεΐστικη διασκέδαση που προσέφεραν. Από την άλλη το Trine 3: The Artifacts of Power άφησε τους οπαδούς της σειράς με ανάμεικτα […]

Leave a Reply