Ceremony of Innocence: Ένα άκρως καλλιτεχνικό ρετρό review

Τα videogames είναι τέχνη κατά πολλούς και δεν μπορώ να διαφωνήσω με αυτή την άποψη. Θα έλεγα μάλιστα, ότι συνδυάζουν συχνά πολλά είδη τέχνης, όπως τη μουσική, τα εικαστικά, τη λογοτεχνία και δανείζονται τεχνικές και στοιχεία από τον κινηματογράφο, τη φωτογραφία και τα κόμικς -την έβδομη, όγδοη και ένατη τέχνη αντίστοιχα.

Η Real World Multimedia είναι ένα παρακλάδι της Real World, της εταιρείας που ίδρυσε ο Peter Gabriel, ο πολυπράγμων και πάντοτε ανήσυχος τραγουδιστής, συνθέτης και ακτιβιστής. Τα γνωστότερα multimedia projects, που αναπτύχθηκαν και κυκλοφόρησαν από την εταιρεία είναι τα Xplora και EVE, τα οποία ξεχειλίζουν από τη μουσική του Peter Gabriel και τα εικαστικά έργα διαφόρων καλλιτεχνών. Το EVE χαρακτηρίζεται μάλιστα ως ένα μουσικό και καλλιτεχνικό Adventure.

[In1][r]ceremony-of-innocence

Το Ceremony of Innocence, το οποίο κυκλοφόρησε το 1997 για PC και Mac, κατηγοριοποιείται επίσης ως ένα Adventure. Η δημιουργία της Real World Multimedia είναι όμως πάνω από όλα μία δυνατή εμπειρία διάρκειας περίπου δύο ωρών. Γνωρίζω πολύ καλά, ότι χρησιμοποιώ συχνά τη λέξη «εμπειρία» στα reviews μου, αλλά σε αυτή την περίπτωση έχει ξεχωριστό νόημα, καθώς εδώ δεν έχουμε να κάνουμε ακριβώς με ένα videogame και ο όρος Adventure δεν καλύπτει απολύτως αυτό, που είναι τελικά το Ceremony of Innocence.

Το Ceremony of Innocence θα μπορούσε να χαρακτηριστεί καλύτερα ως μία interactive ταινία, η οποία συνδυάζει την εικόνα, τον ήχο, τη μουσική και την αφήγηση, για να παρουσιάσει μία ξεχωριστή ερωτική ιστορία με αγωνιώδη εξέλιξη και ένα φινάλε πραγματική έκπληξη. Το Ceremony of Innocence είναι επίσης ένα εντυπωσιακό εκθετήριο για τα πρωτότυπα έργα περίπου 100 καλλιτεχνών της ζωγραφικής, του σχεδίου και του animation. Η Real World Multimedia επιστράτευσε επίσης γνωστούς ηθοποιούς για το voice-acting. Ο Paul McGann, ο οποίος ενσάρκωσε το 1996 τον Doctor Who, η Isabella Rossellini και ο Ben Kingsley δανείζουν τις χαρακτηριστικές φωνές και προφορές τους στους τρεις ήρωες.

Η ιστορία του Ceremony of Innocence βασίζεται στην τριλογία μυθιστορημάτων με γενικό τίτλο Griffin and Sabine του συγγραφέα Nick Bantock, και απευθύνεται σε ενήλικο κοινό. Όλα ξεκινούν, όταν ο Griffin Moss, ένας ζωγράφος, ο οποίος κερδίζει τα προς το ζην δημιουργώντας καρτ ποστάλ, λαμβάνει μία κάρτα από μία γυναίκα.

[In2][r]ceremony-of-innocence

Η Sabine Strohem εκφράζει στο σύντομο κείμενο της τον θαυμασμό για τα έργα του και του περιγράφει το artwork σε μία κάρτα, την οποία ο ίδιος δεν έβγαλε ποτέ στην αγορά. Το γεγονός αυτό κεντρίζει την περιέργεια του Griffin, ο οποίος της στέλνει επίσης μία κάρτα. Η Sabine μένει σε ένα μικρό, ηλιόλουστο και ήσυχο εξωτικό νησί στον Ειρηνικό Ωκεανό και ο Griffin ζει μόνος του σε ένα μικρό διαμέρισμα στο βροχερό και πολύβοο Λονδίνο. Οι δυο τους δεν έχουν συναντηθεί ποτέ, επομένως είναι αδύνατον εκείνη να είδε την κατεστραμμένη κάρτα. Εγκαινιάζεται κάπως έτσι η αλληλογραφία μεταξύ των δύο ανθρώπων, που θα αρχίσουν να μοιράζονται σιγά-σιγά τις οποίες ανησυχίες και τα προβλήματά τους και να εκφράζουν σταδιακά τον έρωτά τους ο ένας για τον άλλον.

Για να ακούσετε τον Griffin (Paul McGann) και την Sabin (Isabella Rossellini) να διαβάζουν οι ίδιοι την αλληλογραφία τους, θα παίξετε με τις κάρτες. Θα παρομοίαζα την μπροστινή όψη των καρτ ποστάλ και, σε λίγες περιπτώσεις, τους σφραγισμένους φακέλους, που κρύβουν μέσα τους επιστολές, με παιδική χαρά. Καμία κάρτα δε μοιάζει θεματολογικά με την προηγούμενη ή την επόμενη και κανένας γρίφος δεν έχει όμοιό του. Η λύση των γρίφων δεν απαιτεί σκέψη, αλλά είναι το προϊόν μιας σχεδόν παιδικής περιέργειας, αλλά και της τύχης. Μία σπασμωδική κίνηση με το ποντίκι μπορεί να ζωντανέψει ένα πλάσμα. Το κλικάρισμα πάνω σε ένα σημείο της κάρτας θα δώσει ίσως το έναυσμα για κάτι το τελείως απρόσμενο, που θα σας προκαλέσει έκπληξη, ένα χαμόγελο, ακόμη και γέλιο.

Δύο σημαντικά προβλήματα θα σας εμποδίσουν ίσως εν έτη 2016, να γνωρίσετε την αριστουργηματική κατά την προσωπική μου άποψη, αλλά ξεχασμένη και σχετικά άγνωστη δημιουργία της Real World Mutlimedia, 19 χρόνια μετά από την κυκλοφορία της. Πρώτα απ’ όλα, δεν πωλούνται πλέον πολλά αντίτυπα του παιχνιδιού και αν εντοπίσετε κάποιο από αυτά, θα βγάλετε μάλλον ένα σεβαστό ποσόν από την τσέπη, για να το αποκτήσετε. Το δεύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με τη συμβατότητά του με τα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα. To Ceremony of Innocence κυκλοφόρησε, όταν τα PC «φορούσαν» τα Windows 98 και δε συνεργάζεται δυστυχώς καθόλου, μα καθόλου καλά ακόμη και με τα Windows XP.

[In3][r]ceremony-of-innocence

Διαφάνηκε μία ακτίδα φωτός μέσα στο 2015, καθώς η Bound Press -σε συνεργασία με τον ίδιο τον Nick Bantock- επιχείρησε να φέρει στην επικαιρότητα την τριλογία του συγγραφέα. Η Αμερικανική εταιρεία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2015 μία καμπάνια στο Kickstarter, για να ολοκληρώσει την ανάπτυξη του Griffin & Sabine: The Interactive Trilogy για tablets με λειτουργικά συστήματα Android και iOS. Τα πράγματα δεν κύλησαν όμως καλά, καθώς ο στόχος των 30000 δολαρίων δεν επετεύχθη. Ας εκφράσω μία ευχή κλείνοντας το review… Μακάρι, η τριλογία των interactive apps, που φαίνεται ότι θα έχει πολλά κοινά στοιχεία με το Ceremony of Innocence ή μία συμβατή με τα σημερινά λειτουργικά συστήματα έκδοση του παιχνιδιού, να βρει τον δρόμο προς την αγορά!


Πλατφόρμες:
PC 
Developers:
Real World Multimedia 
Publishers:
Real World Multimedia 
Πότε βγήκε:
January 1, 1970
Αριθμός παικτών:
Single Leave a Reply