Pike and Shot Campaigns, όσο νυχτώνει το κοντάρι μεγαλώνει!

  • Strategy ε; Γουσταρίζω αλλά πες μου τι παίζει πρώτα. Είναι ιστορικό κι αν ναι σε ποια περίοδο αναφέρεται;

Το Pike and Shot Campaigns πολεμοχαρή μου κάμπια, είναι ένα ακόμη turn based strategy που προμοτάρει η Slitherine Ltd. και αφορά την ταραχώδη περίοδο(λες και υπάρχουν άλλες) μεταξύ 1494 και 1698. Τα campaigns έχουν να κάνουν με τον Τριακονταετή Πόλεμο(1618 – 1648), τον Αγγλικό εμφύλιο(1642 – 1651), τους Ιταλικούς πολέμους(1494 – 1559) και κατά την περίοδο των Οθωμανικών πολέμων(Δεύτερη πολιορκία της Βιέννης). Κάθισε να μελετήσεις γιατί θα σε ελέγξω μετά, και SOS δεν έχει να ξέρεις!

  • Στην ιστορία αρίστευσα φιλάρα, έπεσε η παπαγαλία του αιώνα! Αν και δεν είναι υψίστης σημασίας σε τέτοια παιχνίδια, πες μου τι να περιμένω οπτικά και ηχητικά.

Καταρχήν τα μενού και γενικά η όλη παρουσίαση(UI) είναι πολύ όμορφα και κατανοητά δομημένη. Στους χάρτες των campaigns πραγματικά δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο να δεις, το καφέ κυριαρχεί και μόνο οι σημαίες με τα έντονα χρώματα δίνουν λίγη “ζωή” στο σκηνικό. Μέσα στις μάχες όμως το περιβάλλον είναι όμορφο. Από την άλλη έχω την εντύπωση ότι στα τάγματα μπορούσε να γίνει λίγο καλύτερη δουλειά, κι αυτό μόνο και μόνο για μια καλύτερη αίσθηση. Τον σκοπό τους βέβαια τον εκπληρώνουν και με το παραπάνω ενώ τα εφεδάκια των κανιοβολισμών και πυροβολισμών σε συνδυασμό με την ζημιά που κάνουν έχουν ένα απολαυστικό αντίκτυπο.

Τίποτα το ιδιαίτερο στα ηχητικά εφέ, είναι αυτά που πρέπει να είναι, δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω. Η μουσική βέβαια παρόλο που ταιριάζει με το όλο ύφος και δίνει μια αίσθηση αυτοπεποίθησης επαναλαμβάνεται ασταμάτητα. Σε σημείο που αναγκάζεσαι να πεις “α γαμήσου” και είτε να την χαμηλώσεις αισθητά, είτε να την μιουτάρεις(mute ρε γαβ γαβ πως το λέτε εσείς στο Ελλάντα, σίγαση τέλος πάντων).

  • Καθρεφτάκι, γαβ γαβ είσαι και φαίνεσαι! Κι επειδή πολύ μαγκιά κλανιά μας το παίζεις, ανέλυσε το gameplay μην σε τσαλακώσω!

Πρώτον, πάρε φόρα από τα γρασίδια, κατανάλωσε φασολάδα κι έλα να μου κλάσεις τα αρκίδια. Δεύτερον στον δικό μου κάνει κρος, στον δικό σου μοτοκρός… 1-0 νίκησα! Αλλά θα σου κάνω την χάρη, έτσι επειδή σε λυπάμαι(στους φανταστικούς καβγάδες πάντα νικάω)!

Κοίταξε να δεις, στον χάρτη, εκτός από την μουντίλα που περιέγραψα στα γραφικά, το gameplay είναι απλοϊκό. Δηλαδή απλοϊκό για εσένα αφού το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να δημιουργείς στρατούς και να τους μετακινείς σύμφωνα με τα Action Points που διαθέτεις. Στο υπόβαθρο όμως γίνονται υπολογισμοί από το A.I. που αναλόγως κάθε φορά την περίσταση, πράττει. Πέρα του ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να κάνει πολύ περισσότερα από το να αναλώνεται κατά κύριο λόγο στο πως να μεταβεί σε μια περιοχή για να την καταλάβει, θα προτιμούσα να δίνεται μεγαλύτερη ελευθερία και ποικιλία κινήσεων στον ίδιο τον παίκτη. Πολλές φορές αν ο στρατός που εισβάλει στην περιοχή σου είναι αρκετά ισχυρότερος από τον δικό σου τότε χωρίς να έχεις κάποιο λόγο σε αυτό υποχωρείς σε μια διπλανή περιοχή. Δεν λέω έτσι κι αλλιώς αυτό είναι το λογικό να συμβεί και έτσι θα έπραττε ο οποιοσδήποτε σώφρων αξιωματικός της εποχής, άσε με όμως να το μάθω με τον δύσκολο τρόπο, δεν είμαι και καμιά φλωροκαπάτσα να πούμε!

Το νόημα, όλη η ουσία του gameplay φωλιάζει μέσα στις μάχες. Πολύ γρήγορα θα ανακαλύψεις πως δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση όσο φαίνεται με την πρώτη ματιά. Είναι ένας προσεκτικά σχεδιασμένος μηχανισμός με εξαιρετικό βάθος που εύκολα μπορεί να σου προσφέρει απόγνωση αλλά και περηφάνια. Επειδή έχεις κάποια strategies στο ενεργητικό σου μην βιάζεσαι να ορμήσεις απευθείας στο ψητό, θα σου πρότεινα πρώτα να ολοκληρώσεις τα διαφωτιστικά tutorials ώστε να γνωρίζεις τα βασικά.

[r] Pike and Shot Campaigns 1

Ο γενναίος λαός της Τρανσυλβανίας πρέπει να υπερισχύσει!

Ο κάθε γύρος χωρίζεται σε τρεις φάσεις. Πρώτα κάνει ο παίκτης τις κινήσεις και επιθέσεις που επιθυμεί, κατόπιν ρίχνουν τα πυροβόλα(τοξότες, κανόνια, μουσκέτα) που βρίσκονται σε κατάλληλη θέση και τέλος εκτελούνται οι μάχες εξ επαφής(melee). H μάχη τελειώνει αν το βάλουν στα πόδια πάνω από το 60% του ενός στρατεύματος, αν η διαφορά αυτή είναι πάνω από 40% μεταξύ τους και τέλος αν περάσουν οι προκαθορισμένοι γύροι μέχρι να νυχτώσει και ο επιτιθέμενος δεν έχει καταφέρει να επιβληθεί.

Τα επίπεδα χωρίζονται σε κουτάκια, κάθε ένα από αυτά είναι ο χώρος που μπορεί να καταλαμβάνει ένα τάγμα. Ανάλογα προς ποια κατεύθυνση κοιτάει ένα τάγμα μπορεί να κινηθεί περισσότερο σε ευθεία και λιγότερα κουτιά διαγωνίως. Για να στρίψεις 180 μοίρες απαιτεί έναν ολόκληρο γύρω οπότε πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός μην εκτεθείς και σου την πέσουν από τα πλάγια και πίσω, θα σου κάνουν βαβά. Το A.I. στις μάχες το βρήκα εκπληκτικό ακόμη και στις χαμηλές δυσκολίες, εδώ λοιπόν μαθαίνεις με τον δύσκολο τρόπο καθώς τιμωρεί ψυχρά και αλύπητα τα ηλίθια ανθρώπινα λάθη.

Για να μην πλατειάσω περισσότερο αλλά και να σε αφήσω να το ανακαλύψεις περαιτέρω μόνος σου, θα επισημάνω μόνο πως η δυσκολία φαντάζει πέρα κάθε λογικής αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Δεν είναι σε καμία περίπτωση άδικο και θα το καταλάβεις άπαξ και εντρυφήσεις στους μηχανισμούς. Το μόνο μου παράπονο είναι πως δεν υπάρχουν ηγετικές φιγούρες μέσα στις μάχες που όπως και να το κάνουμε πάντα δημιουργούν πικάντικες καταστάσεις.

[r] Pike and Shot Campaigns 2

Ελάτε, σας περιμένω σαν την κόμπρα!

  • Μάλιστα, τουλάχιστον έχει επαρκή αντοχή στον χρόνο; Σίγουρα θα γούσταρα να έχει και online multiplayer πάντως.

Έχει τόσα πολλά modes και campaigns από μόνο του που θα μπορούσες να παίζεις ως τα βαθιά γεράματα ενώ όταν πια θα είσαι μαθουσάλας θα δεις ότι περιέχει map/scenario editor για να δημιουργήσεις, να μοιραστείς αλλά και να κατεβάσεις δημιουργίες άλλων παικτών. Με όλα αυτά σίγουρα μπορούν να συνεχίσουν τα saves σου ακόμη και τα δισσέγγονά σου! Σαν να μην έφτανε αυτό υπάρχει και δυνατότητα online multiplayer το οποίο βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον καθώς βασίζεται πραγματικά σε μια turn based λογική. Αρχικά κάποιος δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μάχη και το ξαμολάει ως challenge. Αν κάποιος δεχτεί την πρόκληση η μάχη ξεκινάει. Δεν είναι ανάγκη να είναι και οι δύο online, ο ένας κάνει τις κινήσεις που θέλει και αργότερα μπορεί να συνδεθεί ο άλλος και να κάνει τις δικές του. Μέχρι και mail μου ήρθε ότι είναι η σειρά μου λέει να απαντήσω στις κινήσεις του αντιπάλου. Σίγουρα δεν προσφέρει συγκινήσεις και αδρεναλίνη ένας τέτοιος μηχανισμός, προσφέρει όμως ηρεμία ώστε να κάνεις τις τακτικές αναλύσεις με το πάσο σου.

  • Με έψησες άσχημα, να το πάρω λες δηλαδή ε; Να το προτείνω και σε φίλους;

Χωρίς πολλά πολλά, ΝΑΙ να το πάρεις και να το προτείνεις και στην παρέα σου. Σίγουρα δεν απευθύνεται σε όλα τα γούστα αλλά, επίσης σίγουρα αξίζει πέρα για πέρα κάθε ευρώ(δραχμή :P) για αυτούς που προτιμούν το είδος. Αν το παίξεις και σου αρέσει, σου προτείνω τον άρχοντα των grand strategies που λέγεται Crusader Kings 2 και μπορείς να συνεχίσεις με τα saves σου στο Europa Universalis 4. Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις τα Empire και Napoleon Total War για περισσότερη δράση στις μάχες.


Πλατφόρμες:
PC 
Developers:
Byzantine Games 
The Lordz Games Studio 
Publishers:
Slitherine Ltd. 
Πότε βγήκε:
August 13, 2015
Αριθμός παικτών:

Leave a Reply