Command: Northern Inferno – Με την ματιά ενός noob-ακα

Η έξαρση των simulators καλά κρατεί και το κοινό τους αυξάνεται μέρα με την μέρα. Διάφοροι κουνούν επικριτικά τον δείκτη λέγοντας πως δεν είναι video games κι έτσι ξεκινά ένας πόλεμος επιχειρημάτων χωρίς ουσιαστικό νικητή. Πόλεμος γούστων με τραγανή επικάλυψη ψαρωτικών ορισμών θα το έλεγα εγώ παρόλο που δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με προσομοιωτές. Κι εκεί που σκέφτομαι -έλα μωρέ όπως την βρίσκει κανείς- σκάει μύτη το Command: Modern Air / Naval Operations και μου μετατρέπει τον εγκέφαλο σε καυτό σαλέπι που προσπαθεί να αποδράσει εκ των ώτων μου. Πρόκειται για ένα strategy simulation σύγχρονων πολεμικών επιχειρήσεων με την πιο WTF απεικόνιση που έχω συναντήσει. Με μια πρώτη ματιά ίσως ένα στέλεχος του ΝΑΤΟ νιώσει άνετα, εγώ το προσπέρασα πριν αναγκαστώ να κουμπώσω ασπιρίνη.

Οι μέρες πέρασαν κι ένα όμορφο πρωινό στα τιτανοτεράστια γραφεία του GreekGamer κατέφθασε το Command: Northern Inferno, το stand alone expansion του πολεμικού προσομοιωτή που ανέφερα πριν. Δεν άργησε να εξαπλωθεί ο πανικός στους 1001 συντάκτες μας, πολλοί κρύφτηκαν ενώ κάποιοι αποτρελάθηκαν χορεύοντας break dance με ρεμπέτικα ακούσματα. Μόνον εγώ στεκόμουν στωικά καταπιέζοντας τον πανικό σε ηρωική ψυχραιμία!

Οι υπόλοιποι με είδαν σαν Μεσσία κι έσπευσαν να ζητήσουν την λύτρωση ενώ παράλληλα νεαρές κορασίδες έπλεναν τας ποδάρας μου με δάκρυα και τα σκούπιζαν με τα μαλλιά τους. Έπειτα από τέτοιες τιμές, σηκώθηκα απότομα και δήλωσα πως αποφάσισα να φέρω εις πέρας την δύσκολη αποστολή. Η αγαλλίαση εξαπλώθηκε ως δια μαγείας και ο καθένας γύρισε στο πόστο του. Κάποιες φορές ακούω να αναφέρουν την λέξη κορόιδο αλλά δεν έχω καταλάβει ακόμη για ποιον μιλάνε. Θα μεταφέρω λοιπόν την εμπειρία μου με την υπερφυσική ματιά ενός nooba.

 

Η πρώτη επαφή

Μόλις η εγκατάσταση ολοκληρώθηκε, με αρετή και τόλμη, πάτησα το play. Σκέφτηκα να ρίξω μία γρήγορη ματιά να δω τι παίζει πριν ασχοληθώ σοβαρά, έτσι μπήκα κατευθείαν στα βαθιά, -τα tutorials είναι για τις τιτίκες- μονολογούσα. Άνοιξε ένα γκριζοπό παράθυρο, όπως οποιουδήποτε προγράμματος, με την υδρόγειο σε πρώτο πλάνο. Τι διάολο, το Google Earth σε desktop application μου πάσαραν; Κατόπιν παρατηρώ κάτι σύμβολα πάνω στον χάρτη, σαν πολύχρωμα ιερογλυφικά ένα πράγμα. Πατώντας σε μερικά μου έβγαζε δίπλα στοιχεία για το τι είναι το καθένα. Ελικόπτερα, υποβρύχια, πλοία κι αυτά είναι τα κατανοητά.

Κάποια στιγμή έκανα το λάθος να ανοίξω την αναλυτική παρουσίαση ενός εξ αυτών και πραγματικά φοβήθηκε το μάτι μου. Άπειρες πληροφορίες, στην πλειοψηφία τους ακαταλαβίστικες, μέχρι και για την μικρότερη λεπτομέρεια. Προσπάθησα να βγάλω άκρη για το πως μπορώ να μετακινήσω τις μονάδες μου αλλά τζίφος. Με αποτελείωσε η περιήγηση στα δαιδαλώδη μενού γεμάτα με άγνωστες ορολογίες, έβαλα την ουρά στα σκέλια και το έκλεισα. Βγαίνοντας είδα ότι διαθέτει manual και χαλάρωσα λίγο. Εκεί θα βρω την βοήθεια που μου χρειάζεται. Αφού λοιπόν το κατέβασα το άνοιξα και τι να δω… ούτε 1, ούτε 10, ούτε 50 αλλά 177 σελίδες! Το intimidation ήταν τέτοιο που χρειάστηκα ένα εικοσιτετράωρο πριν τολμήσω να το τρέξω και πάλι.

 

Άλλη μία ευκαιρία

Φυσικά μου ήταν αδύνατο να μελετήσω το κτήνος που έχουν για manual, έτσι αποφάσισα να δω τι παίζει με τα tutorials. Άρχισε να υπάρχει πρόοδος και να μαθαίνω τα πολύ πολύ βασικά αλλά η διαδικασία ήταν τόσο βασανιστικά αργή που αγανάκτησα. Τότε μου ήρθε μια υπέροχη ιδέα, τι καλύτερο από το να παρακολουθήσεις let’s plays από άτομα που γνωρίζουν το αντικείμενο. Πραγματικά έπεσα διάνα, ήταν ο γρηγορότερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος εκμάθησης.

Σύντομα έδινα αποστολές στις μονάδες μου και καταδίωκα με αποτελεσματικότητα τον εχθρό. Όσο προχωράς όμως σε επόμενα σενάρια του campaign τα πράγματα αρχίζουν να ζορίζουν επικίνδυνα. Πρέπει να μελετάς ενδελεχώς τις μονάδες σου καθώς και τα όπλα που κουβαλούν. Τις καιρικές συνθήκες που μπορούν να επιχειρήσουν, την ταχύτητα, την ποσότητα των πυρομαχικών, το βεληνεκές και γενικά μια ατελείωτη σειρά από σημαντικές παραμέτρους που είναι υψίστης σημασίας για να μην σε φάνε λάχανο. Τρανό παράδειγμα της νουμπιάς (ή νουμποσύνης όπως σου αρέσει) ήταν όταν έστειλα αεροπλάνα ενάντια σε πλοία που διέθεταν πολύ αποτελεσματικό αντιαεροπορικό οπλισμό. Δεν χρειάζεται να εξηγήσω τι ακολούθησε.

[r] Command Northern Inferno 1

Η κάθε κίνηση μετράει και μπορεί να αποβεί μοιραία, αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να το γυρίσεις προς όφελός σου, αρκούν οι γνώσεις και η στρατηγική σου δεινότητα. Πολύ πολύ σημαντικό είναι να μάθεις και κατόπιν να σου γίνουν συνήθεια τα hotkeys. Εκτός του ότι έτσι η διαδικασία γίνεται σημαντικά γρηγορότερη, είναι κι ένας τρόπος να βρεις σε ένα μέρος σχεδόν το σύνολο των εντολών. Εσύ τις βρήκες τις εντολές όμως κανένας δεν σου είπε τι σημαίνουν. Σε αυτή την περίπτωση είναι μάλλον άβολο να ψάχνεις το manual, το google θα είναι το εργαλείο σου γι ‘αυτό και το Wikipedia για να μαθαίνεις περισσότερες πληροφορίες. Ως γνωστών οι στρατιωτικοί λατρεύουν τα αρχικά οπότε την επόμενη φορά που θα συναντήσεις κάτι σαν το “RTB when Winchester” κι έχεις σαν επιλογές yes ή no, μην κάνεις του κεφαλιού σου, ψάξτο πρώτα.

[r] Command Northern Inferno 2

Όπως και να έχει τα πολύπλοκα menus θα σου σταθούν εμπόδιο, το ίδιο και τα παράξενα σύμβολα του ΝΑΤΟ. Ευτυχώς κάποια στιγμή βρήκα πως να τα αλλάξω και προς μεγάλη μου ευχαρίστηση πλέον έβλεπα κατανοητά σύμβολα όπως πλοία, αεροπλάνα και ρανταρ. Επίσης πολύ σημαντική είναι η διαχείριση του χρόνου. Ως default ο χρόνος κυλάει real time ενώ ανάλογα την περίπτωση μπορείς να επιταχύνεις από λίγες έως και 900 φορές περισσότερο. Προσοχή όμως μην ξεχαστείς, πρέπει να έχεις συνεχώς το νου σου γιατί η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει εξαιρετικά γρήγορα από τον έλεγχό.

 

Συμπεράσματα

Η αλήθεια είναι πως με ξενίζει να έχω το ΝΑΤΟ και να παίζω σενάρια όπου διεξάγω πόλεμο με άλλα κράτη. Δεν το λέω από φιλειρηνισμό κι άλλα τέτοια ωραία, αλλά γιατί πολλά αφορούν πρόσφατα γεγονότα κι άλλα που συμβαίνουν τώρα. Παίζοντας Total War και Crusader Kings δεν επηρεάζεσαι τόσο λόγω της απόστασης των αιώνων. Αυτό όσον αφορά τα scenarios του αρχικού τίτλου, ευτυχώς στο Northern Inferno η κατάσταση είναι κάπως πιο ανεκτή καθώς περιλαμβάνει campaign που αφορά υποτιθέμενη σύρραξη μεταξύ ΝΑΤΟ και Σοβιετικής Ένωσης το 1975, δηλαδή κατά την διάρκεια του ψυχρού πολέμου.

Το Command: Northern Inferno είναι ένας πραγματικά αμείλικτος εξομοιωτής τόσο σε επίπεδο πολυπλοκότητας του UI όσο και σε στρατηγικό σχεδιασμό. Το μόνο σίγουρο είναι πως απευθύνεται σε πολύ συγκεκριμένο κοινό (γνωστοί και ως στρατόκαυλοι :P) κι αυτός είναι ο λόγος που το αρχικό παιχνίδι κοστίζει 80 ευρωπουλάκια. Ευτυχώς το Northern Inferno είναι stand alone και το κόστος του είναι στα 20 ευρώ. Αυτό που διαπίστωσα είναι πως το συγκεκριμένο κοινό δεν είναι όσο μικρό ενδεχομένως να νομίζαμε, σχεδόν όλοι έχουν κι από έναν γνωστό που θα του φανεί ενδιαφέρον. Όσο για τους υπόλοιπους είναι απλά μια καλή ευκαιρία να μάθουν πως γίνεται η “υπέροχη” αυτή δουλειά στην πραγματικότητα και πόσο απρόσωπη είναι.

Επίσημη Ιστοσελίδα: matrixgames.com/products/589/details/Command:.Northern.Inferno.

Αγορά: Steam


Πλατφόρμες:
Developers:
Publishers:
Πότε βγήκε:
January 1, 1970
Αριθμός παικτών:



Leave a Reply