Dreii Review

Ο κόσμος των puzzle games είναι παράξενος, μυστηριώδης και πολύ πιο συχνά από άλλα είδη πρωτότυπος. Από τα πιο συμβατικά μέχρι τα σουρεαλιστικά κι αφηρημένα σε φέρνουν πολλές φορές στα όρια στραγγίζοντας σε από φαιά ουσία. Τον Μάρτιο του 2014 η εκ της Ζυρίχης Etter Studio έφερε στο προσκήνιο το Drei. Ένα multiplayer puzzle game για iOS με μινιμαλιστικό σχεδιασμό. Τα προβλήματα που σε έβαζε να λύσεις δεν ήθελαν μόνο ικανότητα και λογική για να τα υπερκεράσεις αλλά συνεργασία επίσης. Η όλη διαδικασία γινόταν τόσο απρόσκοπτα και φυσικά που είχε μία μαγική επίδραση πάνω σου. Τώρα ήρθε η ώρα του Dreii, η συνέχεια του δημοφιλούς παιχνιδιού κι αυτή την φορά για όλες τις πλατφόρμες.

Πρώτη επαφή

Ένας κύβος, ένας κύκλος φωτός και ένα περίεργο πλάσμα. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που αντικρίζεις. Με κάθε κίνηση του το σουρεαλιστικό αυτό πλάσμα βγάζει έναν μυστήριο ήχο, κάτι σαν από μουσικό όργανο. Με λίγες αλληλεπιδράσεις εδώ κι εκεί θα ανακαλύψεις ότι μπορείς να δέσεις πάνω σου τον κύβο και να τον μετακινήσεις ενώ αυτός φαίνεται να υπακούει στον νόμο της βαρύτητας. Το μόνο που μένει πλέον είναι η μικρή κουκίδα φωτός, οπότε αποφασίζεις να πας εκεί τον κύβο. Και βουαλά, αυτό είναι όλο. Τόσο απλά κι εύκολα έχεις κατανοήσει το βασικό concept όλου του παιχνιδιού και το έκανες μόνος σου. Βέβαια στην προκειμένη σου το είπα εγώ αλλά μην ανησυχείς, υπάρχουν πολλές μινιμαλιστικές καταστάσεις για να βιώσεις ακόμη.

Στο επόμενο επίπεδο το σκηνικό είναι το ίδιο μόνο που πλέον υπάρχουν δύο κύβοι και το φωτεινό σημάδι βρίσκεται ψηλότερα…. έλα μην μου πεις πως ακόμη δεν το έπιασες. Ξεπερνώντας επίπεδα λοιπόν τα πράγματα γίνονται ολοένα πιο πολύπλοκα. Κάποια στιγμή φτάνεις σε ένα σημείο που έχεις αγανακτήσει και είσαι έτοιμος να τα παρατήσεις. Και τσουπ, ξαφνικά βλέπεις να εμφανίζεται άλλο ένα περίεργο πλάσμα εντελώς διαφορετικό στην όψη και βγάζοντας τον δικό του μοναδικό ήχο καθώς πηγαίνει πέρα δώθε περιεργαζόμενο το πρόβλημα. Ξανά προς έκπληξή σου εμφανίζεται δίπλα του ένα συννεφάκι με την λέξη «γεια» και σου βγάζει την επιλογή να ανταποδώσεις. Χαιρετάς αμήχανα με τον ίδιο τρόπο κι εκείνη την στιγμή συνειδητοποιείς ότι μπορείς να συνεννοηθείς στην γλώσσα σου με απλά μηνύματα ανεξάρτητα την γλώσσα που μιλάει ο άγνωστος συνεργάτης σου.

Σιωπηλή κοινωνικότητα

Θα έρθεις αντιμέτωπος με προβλήματα που έχουν να κάνουν με δύσχρηστα σχήματα, θα συναντήσεις βροχή με δυνατό άνεμο, πλατφόρμες που επιπλέουν κι ένα σωρό άλλα. Μέσα στις δυσκολίες φυσικά συγκαταλέγονται και οι συνεργάτες αφού στην τελική μπορεί να μην είναι και τόσο.. συνεργάσιμοι. Όταν ειδικά είστε τρεις κι έχετε πιάσει από ένα αντικείμενο πολύ εύκολα θα βγείτε εκτός ελέγχου εκνευρίζοντας ο ένας τον άλλο. Είναι κι αυτό κομμάτι του παιχνιδιού.

Dreii-1

Όλη αυτή η σιωπή στο τέλος θα σου μάθει ότι πρέπει να έχεις υπομονή και να μάθεις να συνεργάζεσαι με τους υπόλοιπους για να πετύχεις κάτι. Απλά μαθήματα ζωής δηλαδή που σου δίνονται όσο πιο άμεσα γίνεται. Όσο παίζεις δεν σε νοιάζει πως είναι ο άλλος, που κατοικεί, τι γλώσσα μιλάει, αν είναι άντρας ή γυναίκα. Σε ενδιαφέρει μόνο ότι είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο έχετε ένα κοινό πρόβλημα.

Πόρισμα

Συνδυάζοντας έξυπνους γρίφους και αλληλεπιδράσεις που η αφαιρετικότητά τους σας ενώνει γύρω από ένα πρόβλημα, το Dreii γίνεται μαγικό. Οι γρίφοι, ακόμη και οι δύσκολοι, θα σε χαλαρώσουν και πολύ συχνά θα πιάσεις τον εαυτό σου να χαμογελά με την όλη εμπειρία. Έψαξα αλλά δεν βρήκα κάτι αρνητικό, πως να βρω άλλωστε σε κάτι τόσο λιτό. Δεν έχει σημασία η πλατφόρμα, όλοι μπορούν να παίξουν με όλους οποιαδήποτε στιγμή. Αν πιστεύεις ότι το Dreii συγκαταλέγεται στα γούστα σου και θέλεις να κάνεις ένα διάλειμμα από σκηνές δράσης με εξωγήινους που διαθέτουν μαύρες τιράντες του καράτε, θα σε περιμένω να λύσουμε γρίφους.


Πλατφόρμες:
Android 
iOS 
PC 
Playstation 4 
Vita 
Wii U 
Developers:
Etter Studio 
Publishers:
Etter Studio 
Πότε βγήκε:
February 2, 2016
Αριθμός παικτών:
Multi 
Online 
Single Leave a Reply