Fire στα μπατζάκια μας!

Μου είναι αδιανόητο να φανταστώ έναν κόσμο χωρίς τη φωτιά. Δε θα έβλεπα την επιγραφή «Όλα στα κάρβουνα» στις ψησταριές. Για να πούμε του στραβού το δίκιο, δε θα υπήρχαν καν ψησταριές, ούτε κοψίδια και θα τρώγαμε την μπριζόλα μας με όλους τους χυμούς της. Δε θα άναβα το τσιγάρο μου με στιλ χρησιμοποιώντας έναν zippo. Η αλήθεια είναι, πως η λέξη «κάπνισμα» δε θα περιλαμβανόταν στο λεξιλόγιο καμίας γνωστής γλώσσας. Θα μπορούσα να αναφέρω δεκάδες καλές και βλαβερές συνήθειες και εσείς να σκεφτείτε άλλες τόσες, που θα ανήκαν όμως όλες τους στη σφαίρα της φαντασίας, αν ένα λαμπρό μυαλό δεν είχε κάνει πριν από πολλά, μα πάρα πολλά χρόνια τη μεγάλη ανακάλυψη.

 

Ένας διαχρονικός ήρωας παντός καιρού

Χρωστάμε επίσης ευγνωμοσύνη στον Neanderthal Ungh, ο οποίος έζησε στην Παλαιολιθική Εποχή και ξεκίνησε με αυταπάρνηση και μία δάδα στο χέρι για τον κρατήρα ενός ηφαιστείου. Έπρεπε να πάρει πίσω εκείνο, που χάθηκε σε μία στιγμή αδυναμίας! Τον πήρε ο ύπνος τον φουκαρά εκείνο το βράδυ, που έπρεπε να προσέχει, να μη σβήσει η φωτιά στο κέντρο του προϊστορικού χωριού και οι σύντροφοί του τον εξόρισαν. Όπως και να έγιναν τα πράγματα, η καπατσοσύνη του στη διεκπεραίωση δύσκολων αποστολών δε λησμονήθηκε και ο ίδιος έγινε ο πρωταγωνιστής σε ένα Point and Click Adventure της Daedalic Entertainment.

fire-review_in2

Εντάξει, είπαμε… Το Space Invaders είναι παλιό, αλλά όχι κι έτσι!

Ο Ungh μπορεί να ήταν ατσούμπαλος, να έκανε διαρκώς γκριμάτσες και να μην είχε την αύρα ενός ήρωα, αλλά, όπως συμβαίνει συχνά, τα φαινόμενα απατούν. Στην πραγματικότητα ήταν έξυπνος, θαρραλέος, πολύ κοινωνικός και γινόταν θυσία για τους συνανθρώπους του και τα άλλα πλάσματα του πλανήτη, που τον είχαν ανάγκη. Είχε επίσης και αυτό το κάτι, που ξετρέλαινε τις γυναίκες!

 

Από τη Γη στη Σελήνη και πάλι πίσω

Ο ατρόμητος αυτός τύπος δε δίστασε να περιπλανηθεί σε δέκα διαφορετικά μεταξύ τους levels και να έρθει αντιμέτωπος με τα στοιχεία της φύσης. Μικρές κάπως οι περιοχές στις οποίες κινήθηκε, αλλά όλες τους ήταν πλούσιες σε χρώματα, χαριτωμένα στιγμιότυπα και φαντασία. Ο προϊστορικός αυτός κόσμος κατοικούνταν από δεινοσαύρους, γιγάντιους πτεροδάχτυλους, ζαβολιάρες αλλά σοφές μαϊμούδες και άλλα περίεργα ομολογουμένως όντα.

Ο Ungh έλυσε επίσης μάλλον βατούς γρίφους και χρησιμοποίησε ακόμη και συσκευές προηγμένης τεχνολογίας, όπως smartphones με σύστημα GPS, για να πετύχει τους στόχους του. Βρέθηκε και στο διάστημα, για να στείλει στον αγύριστο επικίνδυνους εξωγήινους παίζοντας μία σύντομη, ελαφρώς παραλλαγμένη εκδοχή του Space Invaders. Πού είσαι Λιακόπουλε, να τα δεις αυτά!

 

Λίγα λόγια, πολλή μουσική!

Ο πρωτόγονος τύπος μιλούσε επίσης ελάχιστα, γιατί ήταν άνθρωπος των έργων. Μεγάλο προσόν αυτό και το καλό νέο στην περίπτωσή μας είναι ένα… Τέλος στο διάβασμα ατελείωτων διαλόγων, φίλοι μου! Για την ακρίβεια, δεν υπάρχει ούτε ένας υπότιτλος στο Fire σε μία σύγχρονη, κατανοητή γλώσσα, την οποία να μπορούμε να διαβάσουμε τουλάχιστον! Η μουσική αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο επικοινωνίας και αυτή δε χρειάζεται υπότιτλους. Το ρεπερτόριο έχει κάτι σχεδόν για όλα τα γούστα: ροκ, φολκ, ντίσκο και κλασική μουσική.

Ο John Travolta αντέγραψε πάρα πολλούς αιώνες μετά αυτή τη φιγούρα στην ταινία Πυρετός το Σαββατόβραδο.

Ο John Travolta αντέγραψε πάρα πολλούς αιώνες μετά αυτή τη φιγούρα στην ταινία Πυρετός το Σαββατόβραδο.

Η μουσική θα σας φτιάξει το κέφι, θα σας φανεί και χρήσιμη. Η Daedalic συνηθίζει να εντάσσει γρίφους με πρωταγωνιστές τον ρυθμό και τις μελωδίες στα παιχνίδια της. Ο Ungh, πέρα απ’ όλα τα άλλα ταλέντα που διέθετε, ήταν και δεινός χορευτής και άφηνε με το στόμα ανοιχτό οποιαδήποτε γυναίκα τον έβλεπε, να κουνάει το κορμί του στους ρυθμούς του χορού της βροχής ή της φωτιάς -το κλειδί σε πολλές δύσκολες καταστάσεις. Τύφλα να έχουν ο Ricky Martin, ο Fred Astaire και ο Mikhail Baryshnikov μαζί! Θα πιάσετε μάλλον και τον εαυτό σας να θέλει να χορέψει κάποιες φορές.

 

Πού κρύψατε το inventory;

Τα νέα ήθη στα adventures επιτάσσουν προφανώς την απλούστευση του user interface. Αρκετοί developers έχουν μάλλον και τα κινητά στο μυαλό τους, όταν αναπτύσσουν πλέον ένα video game. Στοιχεία, που τα θεωρούσαμε δεδομένα, μένουν ολοένα και συχνότερα έξω από την κλασική συνταγή, καθώς το Fire είναι ένα ακόμη Point and Click Adventure χωρίς inventory και hints.

 

Λίγο πριν σβήσει η φωτιά!

Το Fire είναι ένα προσεγμένο game με συστατικά, που γνωρίζει καλά η Daedalic Entertainment. Ένας χαριτωμένος και πρωτότυπος χαρακτήρας, άφθονα κωμικά στοιχεία, όμορφα γραφικά, ευχάριστη μουσική, γρίφοι με διάφορα επίπεδα δυσκολίας, μερικές Action δοκιμασίες είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του. Σύντομο το άτιμο όμως και ψάχνω ακόμη, να βρω το μυστικό της γοητείας του Ungh! Οι ικανότητές του στο χορό θα ήταν μάλλον!


Πλατφόρμες:
Mac 
PC 
Developers:
Daedalic Entertainment 
Publishers:
EuroVideo Medien 
Πότε βγήκε:
April 9, 2015
Αριθμός παικτών:
Leave a Reply