Τι πιστεύω για το Technobabylon

Δεν πάει πολύς καιρός που έγραψα για το Murder, ένα εξαιρετικά μικρής διάρκειας point and click adventure με πανέμορφα pixel art γραφικά που όμως ακολουθεί το τελευταίο trend της απλοποίησης, χωρίς inventory και puzzles, ρέποντας περισσότερο σε walking simulator παρά σε adventure. Οπότε νομίζω πως ήρθε η ώρα για το κάτι τις κλασσικό. Τι καλύτερο από κάτι νέο σαν τα ωραία που πλασάρει η Wadjet Eye Games. Το Technobabylon βέβαια δεν είναι τόσο νέο όσο φαίνεται αφού οι άνθρωπες της Technocrat Games, όπως ομολογούν στην σελίδα τους, είχαν ξεκινήσει το 2010 και αρχικά το προόριζαν για 8 επεισόδια καταφέρνοντας όμως να φτάσουν ως το τρίτο, να δες πως ήταν τότε. Κάποια στιγμή είπαν να συμμαζευτούν, να το ολοκληρώσουν ως κάτι ενιαίο και με βελτιωμένη αισθητική απεικόνιση. Τώρα που επιτέλους είναι έτοιμο κι αφού το έλιωσα, ήρθε η ώρα της κρίσεως.

 

Ρεαλιστικό μέλλον

Το σενάριο εκτυλίσσεται στο μακρινό 2087 σε μία μητρόπολη ονόματι Newton όπου η γενετική μηχανική (αλλιώς gengineering) είναι κάτι το τετριμμένο. Η αλλαγή φύλου και η κλωνοποίηση είναι πλέον υπόθεση ρουτίνας. Σε έναν κόσμο όπου το bandwidth είναι τιτάνιο σε σχέση με το ποταπό 2015 η τεχνολογία έχει εξελιχθεί σε πολλούς τομείς. Μία από αυτές είναι μια πολύ προχωρημένη έκδοση του virtual reality όπως το αντιλαμβανόμαστε σήμερα, γνωστό ως Trance, που στην ανώτερη μορφή του εισέρχεσαι σε ολόκληρο το internet που πλέον αναπαρίσταται ως ένας εικονικός κόσμος. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και κατά πλειοψηφία οι νέοι έχουν εθιστεί στο trance ενώ ο αριθμός αυτών που προτιμά να ζει την ζωή του εκεί μέσα αυξάνεται μέρα με την μέρα.

[r] Technobabylon 1

Software και στους καθρέφτες…

 

Από την άλλη τα τεχνολογικά άλματα κατέστησαν εφικτή μία άνευ προηγουμένου τεχνητή νοημοσύνη που ονομάστηκε Central και είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο και τις αποφάσεις σε κάθε τομέα της πόλης συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας (CEL). Ο συνδυασμός των παραπάνω εξέλιξαν την ρομποτική σε σημείο να είναι πολλές φορές δύσκολο να ξεχωρίσεις ένα synthetic από φυσιολογικό άνθρωπο. Τέλος όπως σωστά υπέθεσες ο κόσμος και τα έθνη έχουν αλλάξει αρκετά έπειτα από 72 χρόνια. Πέρα από τις τεχνολογικές εξελίξεις τα συμφέροντα, όπως πάντα, είναι αυτά που πραγματικά αλλάζουν τον κόσμο και μέσα σε τόσα χρόνια έχουν συμβεί πολλά. Η συνολική αίσθηση είναι αρκετά προσεγμένη ώστε να φαντάζει πολύ κοντινό στο πως μπορεί να είναι ο κόσμος του μέλλοντος.

 

Γνωριμία με τους πρωταγωνιστές

Αναλαμβάνεις τρεις τελείως διαφορετικούς μεταξύ τους χαρακτήρες που από τα πάθη τους και τα παιχνιδίσματα της μοίρας οι ιστορίες τους θα διασταυρωθούν.

Charlie Regis, ένας γερόλυκος αστυνομικός που δεν τα πάει καλά τόσο με τις τάσεις της νεολαίας όσο και με το γεγονός ότι ένα A.I. ελέγχει τα πάντα. Ωστόσο η παλαιάς κοπής προσέγγιση στα της δουλειάς του έχει αποδειχτεί ως τώρα ιδιαιτέρως αποτελεσματική, ως την μέρα που η δυνατή του αίσθηση δικαιοσύνης θα δοκιμαστεί αφού το στενάχωρο παρελθόν του δίνει χώρο σε κάποιους να τον εκβιάσουν.

Max Lao, η νεαρή τεχνικός και συνάδελφος του Charlie που κατετάγη στο σώμα για να ξεχάσει το εγκληματικό παρελθόν της. Πολλά θα κριθούν στην διασταύρωση όπου θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ του συνεργάτη της και του νόμου.

Latha Sesame, μία άνεργη, αγοραφοβική, απόλυτα εθισμένη στο trance κοπέλα όπου και συστήνεται ως Mandala. Για άγνωστους για εκείνην λόγους κάποιος προσπαθεί να την δολοφονήσει αναγκάζοντάς την έτσι να περιπλανηθεί στον τρομακτικό meatspace (πραγματικός κόσμος) ώστε να καταφέρει να επιβιώσει.

[r] Technobabylon 2

Το σενάριο είναι καλογραμμένο με πολλές συνωμοσίες και ανατροπές κατά την διάρκειά του όμως κάποια βασικά τμήματα δυστυχώς είναι παντελώς προβλέψιμα. Φυσικά υπάρχουν κομβικά σημεία όπου η απόφαση που θα πάρεις θα αλλάξει την εξέλιξη των γεγονότων όμως όχι στον βαθμό που ενδεχομένως θα ήθελες. Η προσωπικότητα κάθε χαρακτήρα και οι διάλογοι είναι πολύ ωραία δοσμένοι ενώ κάποια πράγματα για τον κόσμο πρέπει να τα ανακαλύψεις μόνος σου όπως για παράδειγμα η απάθεια σε γεγονότα που σήμερα θα προκαλούσαν σίγουρα μεγαλύτερες αντιδράσεις.

 

Ανάλυση του χειρισμού εις βάθος…

Το Technobabylon μου έδωσε την αίσθηση ενός κλασσικού point and click adventure σε σημείο που αν δεν το γνώριζα και μια μέρα κάποιος το πετούσε σε μια οθόνη και μου έλεγε παίξε θα ορκιζόμουν πως πρόκειται για παιχνίδι 15ετίας και πάνω. Λίγα είναι αυτά που μπορούν να προδώσουν το νεαρό της ηλικίας του κι αυτά θέλει να τα ψάχνεις με μεγενθυτικό φακό. Έφτασε η ώρα να αναλύσω τον χειρισμό γι’ αυτό φτιάξε ένα καφεδάκι, βόλεψε τον ποπό σου σε ένα κάθισμα, πάρε μία βαθιά ανάσα κι ετοιμάσου. Αριστερό click: Use – δεξί click: Inspect!

[r] Technobabylon 3

Να ζήσετε, να ζήσετε…

Αυτό που σίγουρα θα σου μείνει από το παιχνίδι είναι οι πολύ καλά δομημένοι γρίφοι του. Βέβαια υπάρχουν πολλά που εννοούνται το 2087 που δεν μπορείς να ξέρεις όντας στο σήμερα, αλλά προσωπικά μου άρεσε αυτό το στοιχείο, με έκανε να νιώθω πως μεταφέρθηκα στο μέλλον και πρέπει να το γνωρίσω με τον δύσκολο τρόπο. Παρόλη την άγνοια όμως θα διαπιστώσεις πως η λογική αλληλουχία στους γρίφους βγάζει νόημα και μάλιστα θα το ευχαριστηθείς όταν καταλήξεις σε ένα συμπέρασμα και κατόπιν το εκτελέσεις.

Σε μερικές περιπτώσεις υπάρχουν περισσότερες από μία λύσεις ενώ μπορείς να τσεπώσεις και achievement γι’ αυτό. Πολύ ευχάριστους βρήκα τους γρίφους που έχουν να κάνουν με hacking και γενικά αλληλεπιδρώντας με την τεχνολογία, όπως ας πούμε να αλλάζεις προσωπικότητα σε ένα synthetic με ξεκαρδιστικά αποτελέσματα. Τέλος θα βρεις σημεία όπου θα πρέπει να δράσεις real time, κάτι που εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε ψόφο αν κι επανέρχεσαι κατευθείαν στο σημείο λίγο πριν τα κάνεις μαντάρα.

 

Επιστρέφοντας στο παρόν

Δεν μίλησα για γραφικά και ήχο, θα σου τα πω στα πεταχτά αν και δεν πιστεύω πως βρίσκεσαι εδώ γι’ αυτά. Η γραφική απεικόνιση είναι πιξελοτής φύσεως με όμορφα χρώματα και λαχταριστά animations. Η μουσική είναι απόλυτα ταιριαστή στο ύφος αλλά προσωπικά την βρήκα ολίγον forgettable που λεν και στου χουριόμ. Στα ηχητικά εφέ και στους διαλόγους υπάρχουν ορισμένες αστοχίες αλλά όχι στον βαθμό να σου χαλάσει την εμπειρία.

Η αλήθεια είναι πως απολαμβάνω πολύ περισσότερο ένα adventure του είδους με παρέα και δυστυχώς το έπαιξα μόνος. Διαπίστωσα όμως πως στο Technobabylon ίσως είναι καλύτερα έτσι, για να μπορέσεις να χωθείς στον κόσμο του και να γίνεις ένα με τους υπόλοιπους χαρακτήρες. Σε τελική ανάλυση πρόκειται για ένα adventure που ευχαριστήθηκα τα μάλα και οι διαφορετικές επιλογές μου δίνουν την ευκαιρία για δεύτερο playthrough.

Επίσημη Ιστοσελίδα: www.wadjeteyegames.com/games/technobabylon

Αγορά: Steam – GOG


Πλατφόρμες:
PC 
Developers:
Technocrat Games 
Publishers:
Wadjet Eye Games 
Πότε βγήκε:
May 20, 2015
Αριθμός παικτών:

Single Leave a Reply