Lego The Hobbit

Χωρίς να προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη σε κάποιον, ένα ακόμη game της σειράς LEGO κάνει την εμφάνισή του. Πρόκειται για το LEGO The Hobbit, ενώ για ακόμη μία φορά στο τιμόνι της ανάπτυξης βρίσκεται η Traveller’s Tales. Η σειρά έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία καθώς καταφέρνει να συνδυάσει χιούμορ και ποιοτικό gameplay. Εκ πρώτης, το LEGO The Hobbit δεν φαίνεται να κάνει την εξαίρεση, αλλά ας ρίξουμε μία πιο προσεκτική ματιά κι ας μην κρίνουμε το βιβλίο από το εξώφυλλο.

Η καινούργια προσθήκη στην σειρά LEGO ακολουθεί την πλοκή των δύο πρώτων ταινιών της τριλογίας The Hobbit, ενώ όπως έχει ανακοινωθεί το τρίτο μέρος θα γίνει διαθέσιμο μέσω DLC. Το γεγονός αυτό κάνει τα πράγματα αρκετά προβλέψιμα ειδικά αν το συγκρίνουμε με το περσινό LEGO Marvel Super Heroes το οποίο είχε δικό του original σενάριο να ακολουθήσει. Αυτό βέβαια δεν είναι απαραίτητα κατακριτέο αφού είναι σαν να παρακολουθείτε μία πολύ επιτυχημένη παρωδία των ταινιών με έξυπνο κι εύστοχο χιούμορ. Δεν είναι λίγες οι φορές που θα πιάσετε τον εαυτό σας να χαζογελάει, ενώ κάποιες σκηνές είναι πραγματικά ξεκαρδιστικές. Είναι ίσως από τα μοναδικά παραδείγματα του πόσο αρμονικά μπορεί να συνδυαστεί το έπος με την κωμωδία. Σε αυτό βέβαια βοηθούν και οι Dwarves, καθώς πολλοί από αυτούς ήταν και στις ταινίες απολαυστικοί με τα παιδιαρίσματά τους.

LegoTheHobbit1

Βέβαια δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσετε τον έναν Dwarf από τον άλλο κατά την διάρκεια του gameplay, καθώς εκτός του ότι έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά, είναι και πολλοί σε αριθμό. Παρόλαυτά όμως είναι φρόνιμο να μάθετε να τους ξεχωρίζετε αφού ο καθένας διαθέτει την δική του μοναδική ικανότητα. Οι περισσότερες είναι ανάλογες με το όπλο που είναι εξοπλισμένος ο εκάστοτε Dwarf, αλλά υπάρχουν κι αυτές που είναι μοναδικές όπως αυτή του Bombur ο οποίος μπορεί να μετατραπεί σε τραμπολίνο, αν έχετε τα απαραίτητα συστατικά για να τον …παραταΐσετε.

Το gameplay βασίζεται στη ίδια λογική εναλλαγής μάχης κι εξερεύνησης. Υπάρχουν βέβαια μερικές νέες προσθήκες οι οποίες δίνουν ένα παραπάνω ενδιαφέρον. Ένα σύστημα κατασκευής αντικειμένων το οποίο βασίζεται στην συλλογή recources, μερικά διαφορετικά rhythm-based challenges, αλλά και το mini-game “find the missing piece” που είδαμε στο The Lego Movie Videogame του Φεβρουαρίου. Με τα νέα αυτά χαρακτηριστικά η σειρά προσπαθεί να ξεφύγει από φαινόμενα τύπου button mashing, αν και στην ουσία το μεγαλύτερο μέρος του gameplay είναι ακριβώς αυτό.

LegoTheHobbit2

Ένα άλλο βασικό στοιχείο του gameplay είναι ότι υπάρχει πληθώρα αντικειμένων, σε κάθε πιθανό σημείο της Lego εκδοχής της Μέσης Γης, τα οποία μπορείτε να διαλύσετε για να μαζέψετε νομίσματα κι άλλα καλούδια. Μπορείτε να φάτε πραγματικά άπειρες ώρες απόλυτης καταστροφής με σκοπό να μαζέψετε όσα περισσότερα γίνεται, κάτι που δίνει μεγάλος βάθος χρόνου από την μία, αλλά από την άλλη καταντάει επαναλαμβανόμενο και ατέρμονα βαρετό. Τουλάχιστον ταιριάζει με την ιδιοσυγκρασία των φασαριόζων και μαστροχαλαστών Dwarves. Και είναι πραγματικά αυτό, μαστροχαλαστές, εκεί που διαλύουν σχεδόν τα πάντα στο διάβα τους αρχίζουν να κατασκευάζουν σε χρόνο ρεκόρ χρήσιμες κι ευφάνταστες εφευρέσεις.

Μπορεί ο χειρισμός να είναι απλοϊκός μέχρις εσχάτων χωρίς το απαραίτητο βάθος, αλλά αποζημιώνει με την σταθερότητά κι αμεσότητά του. Τώρα ο συνδυασμός αμεσότητας και βάθους είναι το απόλυτο, αλλά δεν μπορείς να τα έχεις όλα. Πόσο μάλλον σε games που απευθύνονται σε όλους. Οι μπαγκιές και τα γκλίτσις δεν είναι συχνό φαινόμενο αλλά είναι τέτοια η φύση του game που το αποτέλεσμα είναι περισσότερο αστείο παρά εκνευριστικό.

LegoTheHobbit3

Το βασικό μέρος (Story) του LEGO The Hobbit δεν θα σας πάρει πάνω από έξι ώρες για να το ολοκληρώσετε. Εκτός όμως των βασικών αποστολών υπάρχουν και παμπολλα side missions τα οποία θα σας κρατήσουν απασχολημένους για πολλαπλάσιες ώρες.. Κάθε φορά που τελειώνετε με μία βασική αποστολή ξεκλειδώνουν στον χάρτη οι αντίστοιχες τοποθεσίες αλλά και το free play mode το οποίο προσφέρεται για ατελείωτη εξερεύνηση και loot-άρισμα. Επίσης μπορείτε να ξεκλειδώσετε νέους χαρακτήρες, στους ήδη πολλούς που υπάρχουν, καθώς και αρκετά νέα αντικείμενα. Αρκεί να έχετε τα φράγκα, κάτι που μεταξύ μας δεν είναι και ιδιαίτερα δύσκολο να αποκτήσετε.

Οπτικά το αποτέλεσμα είναι πολύ όμορφο και η Traveller’s Tales έκανε πολύ καλή δουλειά στα μοντέλα των χαρακτήρων καταφέρνοντας να τους εισάγει από την Μέση Γη στον κόσμο των LEGO με μεγάλη επιτυχία. Σε συνδυασμό με τα ρεαλιστικά backgrounds που απεικονίζουν πιστά τον κόσμο της Μέσης Γης, έχουμε ένα πολύ ωραίο πάντρεμα δύο εντελώς διαφορετικών αισθητικών. Υπάρχει βέβαια ένα προβληματάκι αφού σε σκηνές μάχης με μεγάλο αριθμό χαρακτήρων στην οθόνη, είναι πολλές φορές δύσκολο να ξεχωρίσετε μέσα σε αυτό τον χαμό αυτόν που χειρίζεστε με αποτέλεσμα να δίνετε εντυπωσιακά χτυπήματα στον αέρα ενώ τα Orcs σας κάνουν βαβά από πίσω. Επιπλέον οι κάμερες θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη συμπεριφορά μιας και δεν σας βοηθάνε στα σημεία που πρέπει να κάνετε άλματα ακριβείας ή απλά να βρείτε τον χαρακτήρα σας όπως είπαμε παραπάνω.

LegoTheHobbit4

Από soundtrack μην περιμένετε και πολλά αλλά ούτε και λίγα. Με λίγα λόγια είναι ακριβώς όπως της ταινίας. Φανταστικά μαγευτικός αλλά τίποτα το καινούργιο. Τα voiceovers είναι υψηλών προδιαγραφών με πολύ λίγες περιπτώσεις αστοχίας. Τα ηχητικά εφέ κάνουν κι αυτά σωστά την δουλειά τους συμβάλλοντας στην όλη ατμόσφαιρα.

Σε τελική ανάλυση πρόκειται για μία κλασσική εμπειρία που προσφέρει εδώ και χρόνια η σειρά LEGO στην βιομηχανία των videogames. Δυνατό σημείο σε σχέση με τα προηγούμενα της σειράς είναι οι νέοι gameplay μηχανισμοί οι οποίοι καταφέρνουν να κρατήσουν το ενδιαφέρον ανάμεσα στο επαναλαμβανόμενο fighting και platforming. Η βασική ιστορία υποθέτει ότι έχετε ήδη παρακολουθήσει τις ταινίες γι’ αυτό και πολλές φορές δίνει μία αίσθηση περίληψης. Σε γενικές γραμμές μην περιμένετε κάτι το τρομερό. Είναι απλά μία διασκεδαστική εμπειρία την οποία και προτείνω ανεπιφύλαχτα και ειδικά στους λάτρεις των ταινιών και του κόσμου του Tolkien.


Πλατφόρμες:
3DS 
PC 
Playstation 3 
Playstation 4 
PS Vita 
Vita 
Wii U 
Xbox 360 
Xbox One 
Developers:
Feral Interactive (Mac) 
Traveller's Tales 
Publishers:
Feral Interactive (Mac) 
Warner Bros. Interactive Entertainment 
Πότε βγήκε:
April 10, 2014
Αριθμός παικτών:
1-2 Leave a Reply