Τι ωραία και ξένοιαστα τα χρόνια που οργανώναμε LAN parties με Worms. Αγνή διασκέδαση με καζούρα και holy grenades (Hallelujah)! Είχε πλάκα να ονομάζεις την ομάδα των ατρόμητων σκουληκιών σου που μόνο στην θέα ενός αστυνόμου Θεοχάρη μπορούσαν να λιποψυχήσουν. Τα χρόνια πέρασαν και τα Worms είναι ακόμη εδώ, έπειτα από 4 τρισεκατομύρια εκδόσεις, κι ενώ ακόμη υπάρχει κόσμος που παίζει, θεωρώ ότι έχει επέλθει ένας κορεσμός, τουλάχιστον γι’ αυτούς που το έλιωναν από τα πέτρινα εκείνα χρόνια του ίντερνετ. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο συνάντησα το Mayan Death Robots και πραγματικά χάρηκα αφού φαίνεται να είναι εμπνευσμένο από τα θρυλικά σκουλήκια έχοντας όμως τον δικό του χαρακτήρα τόσο αισθητικά όσο και στο gameplay.
False Gods
Κατά την ακμή των Μάγια εξωγήινα ρομπότ έφτασαν στην γη. Όπως είναι φυσικό οι Μάγια θεώρησαν πως είναι θεοί κι άρχισαν να προσκυνούν. Οι δέκα μηχανικοί γίγαντες βρισκόντουσαν σε πόλεμο μεταξύ τους κάτι που γρήγορα μεταδόθηκε. Η κάθε φυλή λάτρευε πλέον ένα ρομπότ υποστηρίζοντας το έμπρακτα κατά των υπολοίπων. Εντωμεταξύ σκάνε μύτη οι Κονκισταδόροι εκ της Ισπανίας συμβάλλοντας κι αυτοί τα μέγιστα στο μακελειό ενώ οι πραγματικοί θεοί των Μάγια τα έχουν πάρει στην κράνα και κατεβαίνουν να τα κάνουν γης μαδιάμ. Οι μάχες, που γίνονται πάντα ένας εναντίον ενός, αναμεταδίδονται ως τηλεοπτικό πρόγραμμα σε ρομπότ που γουστάρουν το άθλημα κι ο βωμός της τηλεθέασης απαιτεί χύσιμο αίματος και λαδιού μηχανής.
Εισβάλλοντας στο αρχικό μενού θα βρεις μπροστά σου τα Solo και Versus (local), πέρα από την διαφορά στον αριθμό ατόμων που απαιτούν (1 και 2 αντίστοιχα) στην ουσία είναι το ίδιο και το αυτό καθώς περιέχουν τις ίδιες τρεις επιλογές. Στο campaign αναμενόμενα παίζεις με τη σειρά επίπεδα και είναι το μέρος για να ξεκλειδώσεις χαρακτήρες. Στο Quick Match απλά παίζεις ένα γρήγορο ματσάκι χωρίς έξτρα συνθήκες στις default αρένες. Το Random Match διαλέγει για σένα ένα σενάριο από αυτά που ήδη έχεις ξεκλειδώσει στο Campaign.
Πολυπλοκότητα και ποικιλία
Οι χαρακτήρες όπως προείπα είναι δέκα κι ο καθένας έχει τα δικά του ιδιαίτερα όπλα. Ο κάθε χαρακτήρας κουβαλάει μαζί του έναν πυρήνα που είναι βασικός για την επιβίωσή του, στόχος σου είναι η καταστροφή του και ο μόνος τρόπος να λήξει το ματς καθώς όσες φορές και να καταστραφεί ένα ρομπότ ο πυρήνας θα το επαναφέρει μετά από λίγο. Η στόχευση εκτελείται περίπου όπως στα Worms μόνο που την δύναμη κάθε βολής την καθορίζεις ταυτόχρονα με την στόχευση. Όπως θα περίμενες πρόκειται για μία turn based διαδικασία όμως θα βρεθείς προ εκπλήξεως αφού και οι δύο αντίπαλοι παίζουν ταυτόχρονα, κάτι που προσθέτει σβελτάδα σε σχέση με άλλα του είδους ενώ απαιτεί από μεριάς σου να μαντεύεις τι θα κάνει η αντίπαλη όχθη.
Σε κάθε γύρο έχεις διαθέσιμες τέσσερις επιλογές, δύο από αυτές έχουν να κάνουν με τα όπλα του εκάστοτε ρομπότ και οι υπόλοιπες είναι ίδιες σε όλους. Άλμα για να τοποθετηθείς σε καλύτερο σημείο και χτίσιμο με χώμα σε σχήματα κατευθείαν από το Tetris. Μπορείς να χτίσεις γύρω από τον πυρήνα σου για προστασία ή σε σημείο που να παρεμποδίζει σημαντικά την στόχευση του εχθρικού ρομπότ. Κάθε τόσο ένας τροχός της τύχης επιλέγει μία έξτρα επιλογή για έναν γύρο. Μπορεί να είναι νοσηροί χιονάνθρωποι που εκσφενδονίζεις απέναντι ελπίζοντας να καρπαζόσουν αλύπητα τον αντίπαλο, μπορεί να είναι σύννεφα που θα φέρουν κεραυνούς από πάνω του ή ακόμη και πιο συμβατικό οπλισμό. Εκτός των άλλων το κάθε σενάριο περιλαμβάνει εξτρά συνθήκες για να γίνει το παιχνίδι πιο ενδιαφέρον. Σε ένα επίπεδο Ισπανικές αρμάδες βομβάρδιζαν αδιακρίτως, σε ένα άλλο το έδαφος γέμιζε κάθε τόσο με σαρκοφάγα βλάστηση και γενικά σχεδόν σε κάθε επίπεδο θα έχεις να δεις κάτι νέο.
Η φυλή των Μάγια που σε υποστηρίζει βρίσκεται πάντα στο πλευρό σου εξαπολύοντας επίθεση αν πλησιάσει το αντίπαλο ρομπότ ενώ ανάλογα το επίπεδο θα βοηθήσουν κατασκευάζοντας πολιορκητικές μηχανές κι άλλα της εποχής τους. Όταν οι επιθέσεις σου σκοτώνουν κόσμο από την αντίπαλη φυλή αυτό μεταφράζεται άμεσα σε blast radius που σημαίνει ότι οι επιθέσεις σου γίνονται δυνατότερες και μεγαλύτερες. Τέλος υπάρχουν επίπεδα όπου σκάνε μύτη οι τιτάνιοι θεοί των Μάγια με σκοπό να καταστρέψουν τα πάντα στο διάβα τους. Τότε οι πυρήνες εξαφανίζονται και σκοπός του κάθε παίκτη είναι να καταστραφεί ο εκάστοτε θεός. Όποιος από τους δύο κάνει την μεγαλύτερη ζημιά λαμβάνει κάποια μπόνους ώστε να έχει πλεονέκτημα στην συνέχιση της μεταξύ τους αντιπαράθεσης.
Μήπως όμως είναι μαλακία;
Ουφ, πολύ πράγμα έπεσε κι αυτό δεν είναι πάντα τόσο καλό όσο φαίνεται. Για παράδειγμα στο Solo, παρ’ όλη την πληθώρα επιλογών, αρκούμουν σε ένα συγκεκριμένο είδος επίθεσης από την αρχή μέχρι το τέλος κι αυτό αρκούσε για να νικήσω. Επίσης οι παράμετροι που επηρεάζουν σε κάθε σενάριο βάζουν κατά πολύ στο παιχνίδι τον παράγοντα τύχη και ανάλογα τον τρόπο μπορεί να γίνει ιδιαίτερα εκνευριστικό. Σε μια φάση έσκαγαν ΑΤΙΑ (UFOs) τα οποία μας ανεβοκατέβαζαν κάνοντας αδύνατη την οποιαδήποτε στόχευση.
Το Solo πολύ γρήγορα καταντάει μονότονο και βαρετό εκτός από τα εντυπωσιακά boss fights. Στο Versus ένα ακόμη άτομο σίγουρα κάνει την εμπειρία πολύ πιο απολαυστική κι ενδιαφέρουσα αλλά και πάλι υπό προϋποθέσεις. Αν καλέσεις φίλο για μια γύρα κι εκείνος δεν το έχει παίξει δεν υπάρχει κανένα νόημα καθώς με την εμπειρία που ήδη έχεις θα τον ισοπεδώσεις εύκολα και κατόπιν η πολυπλοκότητα και η ποικιλία θα τον αποτρέψουν να θέλει να το παίξει ξανά. Πολύ μεγάλο μου παράπονο (όπως και σε πολλά) είναι η απουσία του online multiplayer. Πιστεύω πως μία τέτοια προσθήκη είναι κομμένη και ραμμένη για το Mayan Death Robots. Σε τελική ανάλυση θα το είχε αναδείξει κατά πολύ περισσότερο αφού θα μπορούσες πολύ συχνότερα να παίζεις με αληθινούς αντιπάλους και μια φάση με leaderboards θα χτυπούσε στο ψυχαναγκαστικό στοιχείο που όλοι λίγο πολύ έχουμε μέσα μας.
Οφείλω βέβαια να πω ένα μεγάλο μπράβο στην Sileni Studios που συνεχίζει να υποστηρίζει το δημιούργημά της μην διστάζοντας να κάνει απαραίτητες αλλαγές και προσθήκες ανάλογα με το feedback που λαμβάνει. Πλέον πρέπει να νικήσεις σε ένα επίπεδο για να σου ξεκλειδώσει το επόμενο ενώ πριν ξεκλείδωνε έτσι κι αλλιώς. Επίσης έχουν γίνει αλλαγές στις παραμέτρους που επηρεάζουν το κάθε σενάριο ώστε να μην είναι τόσο εκνευριστικές ενώ πετάει και ένα μήνυμα που σε προτρέπει να παίξεις με φίλο αναγνωρίζοντας έτσι ότι το Solo είναι βαρετό.Εκεί που το Mayan Death Robots πραγματικά λάμπει είναι στα καταπληκτικά γραφικά του. Εντυπωσιακά εφέ κατακλύζουν την οθόνη σου, πανέμορφα backgrounds σε κάνουν να χαζεύεις ενώ ζωντανά γεμάτα και λαχταριστά χρώματα αποτελειώνουν όμορφα το οπτικό αποτέλεσμα.
Βέρντικτ
Το δημιούργημα της Sileni Studios απευθύνεται σε πολύ συγκεκριμένο κοινό. Σε αυτούς που οργανώνουν συχνά multiplayer βραδιές με φίλους επί του καναπέως, σε συγκάτοικους φοιτητές και αδέρφια. Δεν αποκλείεται να έρθει φίλος και να γουστάρει απλά όπως προείπα η πολυπλοκότητα το κάνει αρκετά δύσκολο. Σε καμία περίπτωση το Mayan Death Robots δεν είναι κακό, ούτε καν μέτριο. Το θεωρώ ένα πολύ καλό παιχνίδι που λόγω κάποιων επιλογών περιορίζει τον εαυτό του. Υποστήριξη προς το παρόν υπάρχει και από ότι φαίνεται όσο περνάει ο καιρός θα γίνονται βελτιώσεις οπότε αν βρεις διαθέσιμους παρτενέρ τσίμπα το και βγάλτε γούστα ή περίμενε να κυκλοφορήσει σε PS4 και Xbox One νωρίς το 2016. Διαφορετικά άναψε φλας, προσπέρασε και όρμα για Knight Squad.
Επίσημη Ιστοσελίδα: www.mayandeathrobots.com
Αγορά: Steam – Humble Store
1 Response
[…] γαματίλας μένοντας “στάσιμα” στο πολύ καλό. Ωραίο το Mayan Death Robots όμως το single player είναι κάπως μονότονο ενώ όπως και στο […]