NARUTO SHIPPUDEN: Ultimate Ninja STORM 4 Review

Το Naruto είναι ένα από τα πολλά εμπορικά shonen anime όπως και το αντίπαλο δέος σε δημοτικότητα One Piece. Μία κατηγορία που χαρακτηρίζεται από τρισάθλια fillers, πάμπολλα flashbacks και πολύ συχνά αργή ροή της πλοκής. Η συνηθισμένη πρόφαση που χρησιμοποιούν για όλο αυτό είναι η απόσταση από τα manga που εντάξει, ως ένα σημείο φαντάζει λογική. Τελικά όμως γίνεται κατάχρηση θέλοντας να προβάλλουν τη σειρά για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια κερδίζοντας στην πορεία μπόλικο παραδάκι. Όντας όμως σε τέτοιο βαθμό επιτυχημένη δεν γίνεται να τα έχουν κάνει όλα λάθος. Ο Kishimoto έχει δημιουργήσει έναν πρωτότυπο κόσμο με πολλά επικαλυπτόμενα επίπεδα βάθους. Έτσι όταν η σειρά επιστρέφει στην κανονική ροή των manga γίνεται τόσο ποιοτική που σε αφήνει να ζητάς κι άλλο. Αυτές οι στοχευμένες εναλλαγές επιβεβαιώνουν το πόσο εκμεταλλεύσιμοι είμαστε και μάλιστα εις γνώσιν μας.

Αφού έβγαλα από το σύστημά μου την απαραίτητη ποσότητα χολής, μπαίνω εντός θέματος που έχει να κάνει με το τελευταίο μέρος της σειράς Ultimate Ninja Storm. Μία σειρά που έχει σπάσει την παράδοση που θέλει τα licenced video games να είναι άθλιες αρπαχτές. Ας εξετάσουμε λοιπόν κατά πόσο το Ultimate Ninja Storm 4 πατάει πάνω στην κληρονομιά των προγόνων του κι αν τελικά αξίζει τον κόπο ή είναι μία από τα ίδια.

Σημείωση: Ninjutsu = Modes, Taijutsu = Gameplay, Genjutsu = παρουσίαση.

Ninjutsu

Η CyberConnect2 έχει φροντίσει ως τώρα ο κάθε τίτλος να βρίθει από content και το UNS4 δεν αποτελεί εξαίρεση. Πλούσιο σε collectables και modes έχει να προσφέρει κάτι για όλα τα γούστα.

Story: Η ιστορία αφορά σχεδόν αποκλειστικά το τελικό κεφάλαιο του manga με μερικές αναδρομές για την συμπλήρωση απαραίτητων κενών.  Φυσικά η διάρκεια είναι μικρή, σε 5 ωρίτσες το πολύ θα έχεις ξεμπερδέψει κι αυτό μαζί με τα τιτάνιας διάρκειας cutscenes για τα οποία πολλοί παραπονιούνται. Αυτή η γκρίνια είναι κάπως άδικη αν αναλογιστεί κανείς πως είναι story mode και προφανώς θα ασχοληθεί με την ιστορία. Εξάλλου υπάρχει και το skip γι’ αυτούς που βαριούνται τα μάλα. Το πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός πως πολύ συχνά χρησιμοποιούν στατικές εικόνες αντί κανονικού βίντεο από το anime. Τουλάχιστον όταν το γυρνάει σε in game cutscenes η προβολή βελτιώνεται αισθητά. Αξίζει ακόμη και γι’ αυτούς που έχουν διαβάσει τα manga ή έστω έχουν παρακολουθήσει ως τώρα το anime καθώς πρόκειται για μία ιδιαιτέρως φαντασμαγορική εμπειρία. Προσοχή όμως, όσοι είναι σαν εμένα κι έχουν αποφασίσει να ασχοληθούν αποκλειστικά με το anime θα σποιλαριστούν (legit όρος) άσχημα.

Adventure: Αφορά μία μικρής σημασίας ιστορία μετά την ολοκλήρωση της βασικής όπου οι Naruto, Sakura και Hinata αλωνίζουν τον κόσμο βοηθώντας NPCs, ολοκληρώνοντας ασήμαντες αποστολές και παίζοντας μάχες από όλη την προϊστορία της σειράς. Η ψυχαναγκαστική αναζήτηση όλων των collectables είναι ο μόνος λόγος που μπορεί να σε κάνει να ασχοληθείς μαζί του. Ακόμη κι αν το αγνοήσεις εντελώς δεν θα χάσεις τίποτα.

Collection: Εδώ μπορείς να θαυμάσεις την συλλογή σου από διάφορα καλούδια που έχεις αποκτήσει ενώ μπορείς να αποκτήσεις ακόμη περισσότερα με τα ryo που μαζεύεις παίζοντας.

Online Battle: Σε φυσιολογικές συνθήκες εδώ θα αφιέρωνες τον περισσότερο χρόνο παίζοντας. Δεν λέω, όλα είναι φτιαγμένα σωστά με limited time events, customizable χαρακτήρες κι ένα σωρό άλλα όμως οι servers φαίνεται να μην ανταποκρίνονται όσο πρέπει. Αν βάλεις στην εξίσωση πως η χώρα μας έχει κατά μέσο όρο άθλιες συνδέσεις σε σχέση με τον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο, θα υποφέρεις ακόμη περισσότερο από lag και disconnections. Ίσως σε λίγο διάστημα διορθώσουν τα προβλήματα, ως τότε όμως δυστυχώς είναι απαράδεκτο.

Free Play: Το Story είμαι μικρό, το Adventure βαρετό και το Online έχει σοβαρά προβλήματα οπότε αναγκαστικά εδώ θα περνάς την ώρα σου. Αυτό βέβαια δεν είναι αναγκαστικά και τόσο κακό καθώς τα πολλά υπό-modes θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον σου. Το survival και το practice είναι τέλεια για εξάσκηση μόνο αν δεν έχεις κάποιον φίλο για να παίξεις Versus. Αν βέβαια έχεις παραπάνω από έναν φίλο πρόθυμο μπορείς να δοκιμάσεις τα league και tournament όπου μπορούν να παίξουν από 4 ως 8 παίκτες.

Taijutsu

Ο βασικός πυρήνας του gameplay παραμένει ίδιος με τα προηγούμενα της σειράς κάτι που σε γενικές γραμμές θεωρώ καλό. Ωστόσο βελτιώνεται ακόμη περισσότερο με την προσθήκη tag system τριών χαρακτήρων. Αυτός που ελέγχεις άμεσα μπορεί να καλέσει με το αντίστοιχο πλήκτρο έναν από τους δύο άλλους που έχεις επιλέξει ενώ ανάλογα με το ποιος είναι θα σε βοηθήσει καταλλήλως. Αυτό φαίνεται κατά την επιλογή τους με ένα εικονίδιο να συμβολίζει την δράση του όπως για παράδειγμα strike back. Το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι μπορείς ανά πάσα στιγμή κατά την διάρκεια της μάχης να αντικαταστήσεις τον βασικό χαρακτήρα με έναν από τους αναπληρωματικούς. Επίσης αν επιλέξεις χαρακτήρες με προϊστορία σου γίνονται διαθέσιμες έξτρα ειδικές επιθέσεις συνεργασίας. Όλο αυτό προσθέτει ένα επιπλέον στρώμα βάθους στο φαινομενικά ρηχό χειρισμό.

Naruto Shippuden Ultimate Ninja Storm 4

Όντως όπως και στο προηγούμενο ο χειρισμός είναι απλοϊκός. Σίγουρα ένας αρχάριος παίκτης είναι εύκολο να αναλωθεί σε button mashing πρακτικές και φαίνεται σαν το όλο σύστημα να προωθεί το συγκεκριμένο κακό συνήθειο. Όμως δεν είναι ακριβώς έτσι όπως και φυσικά δεν μπορεί να συγκριθεί στα ίσια με το Street Fighter για παράδειγμα. Προσωπικά θα έλεγα πως βρίσκεται κάπου στην μέση έχοντας ως στόχο την προσβασιμότητα σε όλους χρησιμοποιώντας τον εντυπωσιασμό σαν πρωταρχικό στοιχείο διασκέδασης. Παίζοντας με αληθινό άνθρωπο κι όχι με το έτσι κι αλλιώς μέτριο A.I. θα ανακαλύψεις πως αυτό που έχει σημασία είναι το timing. Πότε να εκτελέσεις kawarimi ώστε να μην το ξοδέψεις άδικα, πότε να κάνεις jutsu και γενικά σε ένα υψηλότερο επίπεδο καταλήγει ως ένα παιχνίδι που συνδυάζει αντανακλαστικά με πέτρα-ψαλίδι-χαρτί.

Τέλος το story mode είναι γεμάτο από quick time events μετατρέποντας έτσι τα cutscenes σε μία πιο διαδραστική υπόθεση.

Genjutsu

Εκεί που δίχως αμφιβολία κάθε τίτλος της σειράς λάμπει είναι στην παρουσίαση. Το Ultimate Ninja Storm 4 συνεχίζει όντας βελτιωμένο σε αυτό τον τομέα. Τα εξαιρετικά animations, τα καταπληκτικά εφέ και τα καλύτερα cel shaded γραφικά που έχεις συναντήσει συντελούν σε ένα αποτέλεσμα που θα σε κάνει να δακρύσεις από ευχαρίστηση. Ο απόλυτος πολλαπλός οπτικός οργασμός! Η έκδοση του PC αποτελεί το κακό σπυρί, από εκείνα που βγαίνουν σε άβολα σημεία και πονάνε σαν τον διάολο. Και μόνο που έχει cap στα 30 frames δείχνει ότι είναι κακό port και είναι επίσης σημάδι κακού προγραμματισμού. Αναρωτιέμαι πότε επιτέλους οι μεγάλες εταιρίες θα αρχίσουν να εκτιμούν την πολυπληθή κοινότητα των pc gamers.

Ο ήχος είναι κι αυτός με την σειρά του άψογος όσον αφορά τα εφέ καθώς είναι πιστά στην σειρά και καλής ποιότητας. Δεν μπορώ να ισχυριστώ πως είμαι fan των intros/outros του anime πέραν μερικών εξαιρέσεων, ούτε έχω σε ιδιαίτερη εκτίμηση την Ιαπωνική μουσική σκηνή. Για κάποιο παράξενο λόγο όμως και προς έκπληξή μου βρήκα το εισαγωγικό τραγουδάκι του παιχνιδιού αρκετά κολλητικό.

Λίγο πριν τελειώσει το chakra

Αναμφίβολα απευθύνεται σε όσους αγαπούν το anime και το manga του Naruto. Παρόλα αυτά οι απίστευτες σκηνές δράσης, η εύκολη προσβασιμότητα και η φανταχτερή παρουσίαση είναι ικανά να προσελκύσουν το ενδιαφέρον ακόμη και αμύητων κάνοντας τους να ξεκινήσουν την υπόθεση anime/manga αντίστροφα από τους περισσότερους. Αν ειδικά διορθωνόταν η έκδοση του PC και το online τότε θα το πρότεινα ανεπιφύλαχτα. Όσο όμως είναι έτσι δεν μπορώ να το προτείνω χωρίς να νιώθω ότι εκτελώ ένα infinite tsukuyomi και είναι κρίμα διότι κατά τα άλλα είναι πολύ διασκεδαστικό σε αντίθεση με το Dragon Ball Xenoverse. Το βαθμολογώ με 16 dattebayo στα 3 ληγμένα γάλατα.


Πλατφόρμες:
PC 
Playstation 4 
Xbox One 
Developers:
CyberConnect2 Co. Ltd. 
Publishers:
BANDAI NAMCO Entertainment 
Πότε βγήκε:
February 5, 2016
Αριθμός παικτών:
1-8 
Local 
Multi 
Online 
Single Leave a Reply