Toby: The Secret Mine – Κάτι μου θυμίζει, αλλά τί;

Ας το βάλουμε καλά στον νου μας… Παρθενογένεση δεν υφίσταται ούτε στο gaming και η αίσθηση θα προκύπτει ολοένα και συχνότερα… Θα ασχολούμαστε με ένα παιχνίδι και θα μας έρχεται σχεδόν αναπόφευκτα στο μυαλό ένα άλλο, ίσως και περισσότερα. Ποιος μπορεί να ισχυριστεί εξάλλου, ότι η μίμηση ακόμη και η αντιγραφή είναι κατακριτέες; Θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε ως πράξεις αναγνώρισης της αξίας της δημιουργίας εκείνης, που εισήγαγε κάτι το καινούριο, το οποίο πέτυχε και λειτουργεί πλέον ως σημείο αναφοράς.

 

Και τι με νοιάζει εμένα με ποιο μοιάζει!

Ο Lukas Navratil δεν κρύβει καθόλου τις επιρροές του. Θα ήταν εξάλλου ανόητο να αρνηθεί, ότι το 2D Puzzle Platformer, με τους μαύρους χαρακτήρες και τα επίσης κατάμαυρα στοιχεία στο περιβάλλον, μοιάζει πολύ με το Limbo και «παίζει» σαν αυτό. Ο ίδιος αναφέρει επίσης το Nihilumbra και το Type: Rider. Ας μου επιτρέψει ο developer να προσθέσω και το Feist, το videogame της Bits & Beasts, το οποίο κυκλοφόρησε τρεις μήνες πριν από το Toby: The Secret Mine. Δε μιλάμε πάντως για ένα στεγνό κοπιάρισμα, μία φτωχή αντιγραφή υποδεέστερης ποιότητας όλων των παραπάνω.

Ας υποθέσουμε όμως, ότι δεν έχετε ασχοληθεί με το Limbo, το Nihilumbra και τα άλλα δύο παιχνίδια, που είναι πολύ πιθανόν και δεν υπάρχει και λόγος να νιώθετε άσχημα γι’ αυτό, επομένως οι συγκρίσεις δεν έχουν κανένα νόημα. Θέλετε απλώς να μάθετε αν το Toby: The Secret Mine αξίζει την προσοχή σας. Η απάντηση είναι αμέσως-αμέσως καταφατική.

 

Ένας κατ’ ανάγκην ήρωας!

Ο νεαρής ηλικίας χαρακτήρας του Toby: The Secret Mine γίνεται μάρτυρας της αρπαγής των φιλήσυχων συγχωριανών του από άγριους τύπους με φθονερά κόκκινα μάτια. Ο φίλος μας -ονομάζεται Toby, όπως υποψιάζεστε- δε μένει με σταυρωμένα τα χέρια και ξεκινάει να βρει τους 26 συντρόφους του και να τους ελευθερώσει από τα κλουβιά μέσα στα οποία τους έχουν κλείσει οι κακοί της υπόθεσης. Τα κλουβιά βρίσκονται συνήθως τοποθετημένα σε υπερυψωμένα σημεία ή κρυψώνες, που δε γίνονται αμέσως αντιληπτές.

Ο Toby είναι άοπλος και ακίνδυνος για τους εχθρούς, που δεν τον αντιμετωπίζουν τις περισσότερες φορές κατά μέτωπο, αλλά στήνουν θανάσιμες παγίδες και εκτοξεύουν βόμβες εναντίον του από απόσταση ασφαλείας. Τα μόνα μέσα, που έχει ο χαρακτήρας για να ξεπεράσει τις δυσκολίες, είναι τα χέρια του, τα πόδια του και το μυαλό σας. Η φύση δεν τον προίκισε με αξιοθαύμαστες ικανότητες, καθώς δεν είναι ο Speedy Gonzales, άρα δεν κινείται με την εκρηκτικότητα και την ταχύτητα του καρτουνίστικου ποντικού και δεν έχει την αλτικότητα του Michael «Air» Jordan. Ο φίλος μας δεν κολυμπάει επίσης και πιστεύω, ότι καταλαβαίνετε πολύ καλά τα αποτελέσματα αυτής της αδυναμίας!

[In1][r]Toby-the-secret-mine

Ο μικρός ήρωας θα μετακινήσει με τη βοήθειά σας κιβώτια, τα οποία θα χρησιμεύσουν σαν σκαλοπάτια. Το πάτημα κουμπιών θα βάλει ανελκυστήρες σε λειτουργία. Κάποιες τρύπες στο έδαφος έχουν καλυφθεί με σάπιες σανίδες, οι οποίες είναι εύθραυστες και θα υποχωρήσουν μετά από μερικά άλματα. Θα ανακαλύψετε τότε νέες διαδρομές, μακριά από τις παγίδες των διαβολικών τύπων. Οι βαριές πύλες, που σφραγίζουν μπροστά του φράζοντας τον δρόμο, ανοίγουν με το τράβηγμα μοχλών ή με τη λύση σπαζοκεφαλιών.

 

Τρεχάτε ποδαράκια μου!

Οι γρίφοι του Toby: The Secret Mine είναι απλοί. Το υπογραμμίζω! Η κατανόηση των γρίφων είναι εύκολη υπόθεση, όχι η διεκπεραίωσή τους, καθώς για να προσεγγίσετε το υπερπολύτιμο κιβώτιο ή το απαραίτητο κουμπί, θα βάλετε την τέχνη σας στο platforming κομμάτι, το οποίο παραμένει δύσκολο σε όλη τη διάρκειά του, με αποκορύφωμα το τελευταίο level, που θα σας ταλαιπωρήσει πολύ.

Θα δείτε πολλές φορές τον χαρακτήρα σας να πεθαίνει ακαριαία μετά από μία πτώση, ένα χτύπημα από ένα περίεργο πλάσμα, που ξεπηδά από το έδαφος ή μία ακτίνα λέιζερ. Το videogame του Lukas Navratil δεν είναι όμως άδικο και η επιτυχία θα έρθει με αρκετό κόπο και πολλή προσοχή. Η καλή εκτίμηση των καταστάσεων και ο σωστός συντονισμός των κινήσεών σας θα αποδειχθεί ο συνδυασμός της επιτυχίας.

[In2][r]Toby-the-secret-mine

Να περιμένετε επίσης την αδρεναλίνη σας να χτυπήσει κόκκινο σε πολλές περιπτώσεις, λόγω των γρήγορων ρυθμών του παιχνιδιού. Θα συμβεί οπωσδήποτε, όταν βρεθείτε στο level με το χιονισμένο τοπίο. Μία θανατηφόρα χιονοθύελλα «καταδιώκει» τον χαρακτήρα σας και δε σας επιτρέπει να χασομερίσετε ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Θα νιώσετε την ένταση και όταν οι πλατφόρμες θα υποχωρούν κάτω από τα πόδια του και θα πραγματοποιείτε συνεχόμενα άλματα για να μην κατακρημνισθεί. Δεν μπορώ να μην αναφέρω και τη σύντομη κούρσα με το βαγονέτο μέσα στη σήραγγα του ορυχείου, όπου θα πρέπει να τραβήξετε γρήγορα μοχλούς, για να φύγουν από μπροστά σας τα εμπόδια, που θα βάλουν κακήν-κακώς τέλος στην ξέφρενη πορεία σας.

 

Limbo, Limbo είσαι εδώ;

Το Toby: The Secret Mine έχει την προσωπικότητά του, οι προδιαγραφές στα γραφικά, τον ήχο και τον χειρισμό είναι υψηλές και αποδεικνύεται ένα πολύ καλό παιχνίδι, που θα ευχαριστήσει και με το παραπάνω εσάς, που απολαύσατε το 2D Puzzle Platformer της Playdead, αλλά και εσάς, που αναζητάτε ένα αξιόλογο videogame του είδους. Οι τρεις με τέσσερις ώρες gameplay και η απουσία achievements, που θα ήταν μία πρόσθετη επιβράβευση για τα κατορθώματά σας και ένας καλός λόγος για να επιστρέψετε για μία δεύτερη φορά στο Toby: The Secret Mine, είναι τα βασικότερα αρνητικά χαρακτηριστικά του.

Αγορά: Steam

Επίσημη ιστοσελίδα: Toby: The Secret Mine


Πλατφόρμες:
PC 
Developers:
Lukas Navratil 
Publishers:
Lukas Navratil 
Πότε βγήκε:
October 20, 2015
Αριθμός παικτών:
Single Leave a Reply