Zombie Vikings Review

Λατρεύω τα beat’ em ups! Από πιτσιρίκος ξεζούμιζα κάθε τίτλο της συγκεκριμένης κατηγορίας που έπεφτε στα χέρια μου, ιδανικά με παρέα. Κακά και πονηρά τα ψέμματα, είτε πρόκειται για Streets of Rage είτε για Golden Axe (ευχαριστούμε SEGA), ένας ακόμη παίκτης πολλαπλασιάζει προς το καλύτερο την όλη δυναμική του είδους. Μοιράζεσαι το ξυλίκι, την συνεργασία και παλιότερα τις μικρές επιτυχίες του ενός κέρματος (arcades). Όπως σε κάθε φίλο του είδους λοιπόν μόλις είδα το Zombie Vikings άρχισαν να μου τρέχουν ακατάσχετα τα σάλια. Αξίζει όμως ή τζάμπα οι χαρούλες και αδικαιολόγητα τα πανηγύρια;

Σαπιομορφιές

Το σενάριο τέτοιων παιχνιδιών θέτει πάντα μία απλή αφορμή ώστε να δικαιολογεί γιατί τα κάνεις όλα λαμπόγυαλο στο διάβα σου. Στο Double Dragon για παράδειγμα απαγάγουν το αίσθημα σου. Στο Zombie Vikings ο Loki κλέβει το μαγικό μάτι του γεροξεκούτη Odin αναγκάζοντάς τον τελευταίο να αναστήσει τέσσερις ξεχωριστούς Σκανδιναβούς πολεμιστές ως απέθαντους τους οποίους προστάζει να κυνηγήσουν τον σκανταλιάρη θεό και να επιστρέψουν με τον τσακίρικο οφθαλμό του. Δεν σταματάει όμως μόνο στην αφορμή, επενδύει πολύ περισσότερο στην αφήγηση εξελίσσοντας την πλοκή του παλαβού σεναρίου με συνεχή cutscenes τα οποία δεν κουράζουν παρά συμβάλουν σε μία σχεδόν ιδανική ροή.

Εκτός από τις γερές δόσεις χιούμορ όμως, η Zoink Games είναι γνωστή από το 2013, με το Stick it to the Man!, και για την ιδιαίτερη αισθητική της προσέγγιση. Το ότι έσωσα περίπου χίλιες εικόνες για το παρόν review κι έφαγα ώρες μέχρι να αποφασίσω ποιες τελικά θα μπουν στο κείμενο λέει πολλά. Τόσο τα εξαιρετικά γραφικά όσο και τα ίδιας υψηλής ποιότητας voice overs δημιουργούν την αίσθηση ενός ζωντανού καρτούν. Ποιος θα φανταζόταν ότι παίζοντας με παρέα όχι απλά δεν θα έκανες skip τα cutscenes αλλά θα γινόντουσαν και μέρος της συνολικής εμπειρίας.

Η ρηχή πολυπλοκότητα του παίζειν

Όπως είπα ξεκινώντας αυτό το κείμενο τα beat’ em ups παίζονται ιδανικά με παρέα και αυτό δεν θα μπορούσε να είναι πιο εμφανές από ότι στο Zombie Vikings. Ο χειρισμός είναι τέτοιος που ευνοεί την αλληλεπίδραση μεταξύ των παικτών και όσο περισσότεροι τόσο πιο χαοτικό και ξεκαρδιστικό γίνεται. Εκ πρώτης έχουμε την βασική επίθεση που κατά παράδοση εκτελεί ένα combo αναλόγως με το που βρίσκεσαι, στον αέρα για παράδειγμα εκτελεί διαφορετικές κινήσεις. Κατόπιν είναι οι μοναδικές ικανότητες των χαρακτήρων όπως εξαπόλυση δηλητηριώδους γλίτσας, κοκάλινα τοτέμ κι άλλα ευφάνταστα που αφορούν την προϊστορία του καθενός. Μπορείς επίσης να καρφώσεις και κουβαλήσεις σχεδόν τα πάντα με το σπαθί σου και να τα εξαπολύσεις προς πάσα κατεύθυνση. Φαντάσου τώρα να καρφώνει διαδοχικά ο ένας παίκτης τον άλλον τι μπορεί να δημιουργηθεί.

Με ένα κουμπί τρέχεις γρηγορότερα που αν το συνδυάσεις με επίθεση κάνει charge ενώ με ένα άλλο αμύνεσαι που αν το συνδυάσεις με κατεύθυνση τότε εκτελεί αποφυγή. Από εκεί και πέρα πιέζοντας παρατεταμένα το αντίστοιχο πλήκτρο εκτελείς διαφορετικές κινήσεις όπως μπαράζ επιθέσεων ή μία και δυνατότερη. Όπως καταλαβαίνεις υπάρχει η υποδομή για εκβάθυνση στον χειρισμό. Μόνο που υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα. Οι κινήσεις των χαρακτήρων εκτελούνται κάπως αργά και πολλές φορές φαίνεται σαν να μην μπορείς να τις συνδυάσεις αποτελεσματικά σε μία ακολουθία. Το κακό με όλο αυτό είναι πως καθιστά εύκολο να πας στην εναλλακτική του button mashing που σε κάποιες περιπτώσεις και ειδικά στην αρχή λειτουργεί, αργότερα όμως επιβάλλεται να δρας διαφορετικά για να μην βλέπεις συνεχώς τα κυπαρίσσια ανάποδα. Με λίγη συνήθεια βέβαια μπορείς να το ξεπεράσεις και να βρεις τον ρυθμό που σε βολεύει οπότε η πραγματική ζημιά γίνεται μέχρι να φτάσεις σε αυτή την επιθυμητή κατάσταση αφού στην αρχή η σχέση σου με τον χειρισμό σε απαιτητικά σημεία θα είναι κάπως αμήχανη.

Zombie Vikings

Οι γατούλες την βρίσκουν με τα λέιζερ.

Ο χειρισμός δεν είναι το χειρότερο κομμάτι του παιχνιδιού όμως. Υπάρχουν κάποια ομολογουμένως εκνευριστικά bugs που χαλούν εντελώς την εμπειρία της στιγμής. Όταν ας πούμε σου βγάζει να αποδεχτείς ή όχι μία δευτερεύουσα αποστολή και δεν μπορείς να επιλέξεις τίποτα από τα δύο ενώ παραμένει ενοχλητικά στην οθόνη σου αναγκαστικά θα πρέπει να πατήσεις pause και να συνεχίσεις από το τελευταίο checkpoint στα οποία τουλάχιστον δόθηκε η δέουσα προσοχή ως προς την συχνότητα τους. Λέγοντας για pause έχω να πω πως είναι ίσως το πιο χαβαλεδιάρικο που έχω συναντήσει σε παιχνίδι και ειδικά το γελοίο τραγουδάκι του.

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πραγματικά ατελείωτο loot από όπλα και ρούνους που είτε ξεκλειδώνεις παίζοντας είτε αγοράζεις από καταστήματα με χρήματα που συλλέγεις από εχθρούς και σεντούκια. Τα όπλα είναι ευφάνταστα και αστεία τόσο εμφανισιακά όσο και ως προς τις ιδιότητές τους, θα βρεις από ουρές ασβών ως και μύτες με κρεατοελιές. Οι ρούνοι από την άλλη σου δίνουν με την σειρά τους νέες ικανότητες ή απλά buff-άρουν τα στατιστικά σου. Η μεγάλη ποικιλία τους και το τι μπορεί να βγει από τους συνδυασμούς μεταξύ των παικτών είναι ίσως το καλύτερο κομμάτι του gameplay με διαφορά. Εκτός από μερικές φορές που γίνεσαι γιγάντιος παίρνοντας μία πιο γκροτέσκα εμφάνιση και μετατρέποντας σε κιμά οτιδήποτε συναντήσεις, η χαρά του noob και όχι μόνο στο μάξιμουμ.

Zombie Vikings

Τέλος θετική και ευχάριστη βρήκα την προσθήκη του versus arena όπου όπως αυτοπεριγράφεται μπουκάρεις με την παρέα σου σε ειδικά διαμορφωμένα επίπεδα σφαγιάζοντας ο ένας τον άλλο. Η αντοχή στον χρόνο κάθε άλλο παρά μικρή μπορεί να χαρακτηριστεί με τα πάνω από 25 επίπεδά του story ενώ με το versus απλά απογειώνεται. Δεν γίνεται να μένεις μόνο στην συνεργασία, κάπου κάπου χρειάζεται το βρισίδι και η ανελέητη κοροϊδία μεταξύ φίλων οπότε καλά κάνει και υπάρχει. Σίγουρα υπάρχουν καλύτερα σε αυτό τον τομέα όμως δεν μπορώ να καταδικάσω απλά και μόνο την ύπαρξη επιπλέον υλικού.

Έκλασε το ζόμπι, σχόλασε το review

Αν μου έλεγες να βρω έναν και μόνο λόγο που καθιστά την αγορά του Zombie Vikings επιτακτική θα σου έλεγα για το σύνολο της παρουσίασής του και μόνο. Είναι τόσο απολαυστική, ποιοτική και με υπερβολικό χιούμορ που θα είναι λίγο δύσκολο να βαρεθείς ακόμη και μόνος. Στον αντίποδα ο χρόνος που χρειάζεται για να κάνεις δικό σου τον χειρισμό μπορεί να αποτρέψει πολλούς ενώ κάποια εξοργιστικά bugs και το ελαφρώς πικάντικο κόστος του ακόμη περισσότερους. Εν κατακλείδι εξαρτάται από τα γούστα σου και από την ανοχή σου στα όποια προβληματάκια του που έτσι κι αλλιώς μπορεί να διορθώνονται με patches καθώς γράφω αυτές τις αράδες. Αν βέβαια διαθέτεις πρόθυμους για το εγχείρημα φίλους μην το σκέφτεστε πολύ, αγοράστε ένα και μόνο copy, μαζευτείτε στο σπίτι του ενός και λιώστε το.


Πλατφόρμες:
PC 
Playstation 4 
Developers:
Zoink Games 
Publishers:
Zoink Games 
Πότε βγήκε:
December 7, 2015
Αριθμός παικτών:
1-4 
Local 
Multi 
Online 
Single 1 Response

  1. 13/06/2016

    […] οποία μας έχει δώσει στο παρελθόν το Stick it to the Man! και το Zombie Vikings. Ο χαρακτήρας μας, ένα πλάσμα με απώλεια μνήμης που […]

Leave a Reply