Axiom Verge

Ένας άνθρωπος θα πρέπει να πιστεύει πολύ στο όραμα του για να αφιερώσει χρόνια από τη ζωή του στην υλοποίησή του. Μπορώ να φανταστώ την ικανοποίηση, όταν το «παιδί» του είναι επιτέλους έτοιμο και η προσπάθειά του ανταμείβεται. Στην προκειμένη περίπτωση, ο Tom Happ δούλεψε ακατάπαυστα για πέντε χρόνια πάνω στην ανάπτυξη του Axiom Verge, φροντίζοντας για όλες τις πλευρές της δημιουργίας του, συμπεριλαμβανομένης και της μουσικής, που θα σας συντροφεύει από χάρτη σε χάρτη και θα σας ξεσηκώνει. Το Action Adventure με τα Platform στοιχεία και το sci-fi θέμα κυκλοφόρησε τελικά για το PlayStation 4, αφού είχε προηγηθεί αναβολή και αλλαγή στις πλατφόρμες… Οι κριτικές στον ειδικό τύπο είναι από καλές έως πάρα πολύ καλές και το video game έχει αποσπάσει ήδη μία σειρά από βραβεία.

Αν βρίσκεστε ακόμη εδώ και συνεχίζετε να διαβάζετε, σημαίνει πως δεν απορρίψατε εκ των προτέρων το Axiom Verge λόγω των γραφικών του. Ευτυχώς για εσάς! Ούτε κι εγώ θα το απέρριπτα γι’ αυτόν τον λόγο. Γνωρίζετε πιθανότατα πως ο Tom Happ επέλεξε ένα στιλ, που παραπέμπει στα 16-bit.

Το Axiom Verge απορροφά για ώρες εκείνον, που αναλαμβάνει τον ρόλο ενός απλού επιστήμονα που χρίζεται σωτήρας ενός παρηκμασμένου πολιτισμού και παίρνει τα όπλα. Οι εκατοντάδες θάλαμοι στον δαιδαλώδη κόσμο του παιχνιδιού είναι κατά μία έννοια κύτταρα, που αναπνέουν και μεταβάλλονται. Κατοικούνται σχεδόν πάντα από εχθρούς, οι οποίοι βάζουν διαρκώς τον χαρακτήρα σας σε κίνδυνο. Την έχετε βάψει, αν δεν εντοπίσετε τις αδυναμίες τους και δε διαβάσετε τον τρόπο, που εξαπολύουν τις επιθέσεις τους.

[r]AxiomVerge01

Υπάρχουν ταχύτατα ζόμπι. Περίεργα τέρατα ξεπηδούν από το έδαφος. Λίμνες με οξύ φιλοξενούν πλάσματα, που αναδύονται ξαφνικά και εκτοξεύουν βλήματα προς διάφορες κατευθύνσεις. Σμήνη εντόμων σε διάφορους σχηματισμούς ορμούν κατά πάνω σας. Άλλοι εχθροί πάλι διαθέτουν θωράκιση και είναι αλεξίσφαιροι. Θηριώδη boss σας γαζώνουν με κάθε λογής πυρά. Θα συνέχιζα να γράφω, αλλά θα γέμιζα πολλές παραγράφους και ας μην έχω προλάβει ακόμη να έρθω πρόσωπο με πρόσωπο με όλους τους εχθρούς. Είναι λίγες οι φορές, που θα περάσετε σε έναν χώρο για πρώτη φορά και θα απολαύσετε στιγμές ηρεμίας.

Ο ήρωάς σας αποκτά σταδιακά ένα εντυπωσιακό οπλοστάσιο, το οποίο αποτελείται από πρωτότυπα όπλα με ποικίλες χρήσεις. Το τρυπάνι χρησιμεύει για το σπάσιμο τοίχων, αλλά αποδεικνύεται σωτήριο και στις περιπτώσεις εχθρών με θωράκιση. Το drone τρυπώνει εκεί όπου ο χαρακτήρας σας δε χωράει να περάσει και σας προσφέρει λύσεις. Υπάρχουν και αρκετά άλλα! Το εντυπωσιακότερο από όλα είναι όμως το Field Disruptor. Το θαυματουργό όπλο αλλάζει τη συμπεριφορά εχθρών και υλικών. Θανατηφόρα τέρατα μετατρέπονται σε ακίνδυνα γατάκια. Μαγνητικά πεδία βγαίνουν εκτός λειτουργίας και απροσπέλαστοι τοίχοι με περίεργη σύσταση εξαφανίζονται. Είπαμε… ο κόσμος του Axiom Verge μεταβάλλεται ανοίγοντας σας νέους δρόμους και προσφέρει διαρκώς ευκαιρίες για εξερεύνηση!

Ο χειρισμός είναι ο άλλος καλός σας σύμμαχος. Το πρόβλημα που ίσως αντιμετωπίσετε σε προχωρημένο στάδιο του παιχνιδιού είναι να θυμάστε τι ακριβώς κάνει το κάθε πλήκτρο και να συντονίσετε τις κινήσεις σας. Αν δεν μπορείτε να περάσετε από μία πλατφόρμα σε μία άλλη, από έναν θάλαμο σε έναν άλλο, δεν πηγαίνει κάτι στραβά από άποψη χειρισμού ή σχεδιασμού των επιπέδων. Το πιθανότερο είναι πως δε διαθέτετε ακόμη την κατάλληλη ικανότητα για να τα καταφέρετε ή η λύση στο φαινομενικό αδιέξοδο βρίσκεται κάπου αλλού.

[r]AxiomVerge02

Πόσες φορές θελήσατε να πλήξετε έναν αντίπαλο, που μόνο αν σημαδεύατε διαγώνια θα τον πετυχαίνατε και καταλήξατε να πέσετε σε γκρεμό ή μέσα σε μία λίμνη με οξύ; Μία ευρηματική επιλογή θα σας λύσει τα χέρια και θα μειώσει τα ατυχήματα από απροσεξία στο ελάχιστο. Το L1 λειτουργεί σαν χειρόφρενο κατά κάποιον τρόπο, καθώς κρατάει τον χαρακτήρα σας στάσιμο, ενώ με τον αριστερό μοχλό του gamepad, που χρησιμοποιείτε και για να κινηθείτε στον χώρο, στοχεύετε και πυροβολείτε με το τετράγωνο. Πώς δεν το είχε σκεφτεί νωρίτερα κάποιος;

Ήρθε η ώρα να βάλω τελεία σε αυτό το review, όχι όμως και στην ενασχόλησή μου με το Axiom Verge. Θα είμαι ειλικρινής! Δεν είχα μεγάλες προσδοκίες για το παιχνίδι πριν καταπιαστώ μαζί του. Υπέθετα πως θα είχα να κάνω με ένα ακόμη καλοφτιαγμένο Metroidvania μεν, χωρίς κάτι το ξεχωριστό δε. Χαίρομαι γιατί, μετά από περίπου δεκατρείς ώρες παιχνιδιού, με μόλις το 35% του συνολικού χάρτη ανοιχτό και τη διάθεση να προχωρήσω παραπέρα να παραμένει, οφείλω να παραδεχτώ πως έκανα λάθος.

Σημείωση σύνταξης: Το Axiom Verge πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα και για PC (steam) καθώς και Playstation Vita (σε περίπτωση που έχετε ήδη το παιχνίδι για Playstation 4, τότε το λαμβάνετε και για Vita δωρεάν. Ισχύσει και το ανάποδο). Οι ημερομηνίες δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα, θα είναι όμως σίγουρα μέσα στους επόμενους 2 μήνες.


Πλατφόρμες:
PC 
Playstation 4 
PS Vita 
Vita 
Developers:
Tom Happ 
Publishers:
Thomas Happ Games 
Πότε βγήκε:
April 2, 2015
Αριθμός παικτών:
1 Response

  1. 05/02/2016

    […] Axiom Verge κυκλοφορεί ήδη για PS4, PC (Windows και Linux) και Mac, ενώ το […]

Leave a Reply