Concrete Jungle – Review απεξάρτησης

Ως μία ηλικία τα city building δεν μου γέμιζαν καθόλου το μάτι, μου φάνταζε περισσότερο σαν δουλειά μεσήλικου υπαλλήλου παρά μια ψυχαγωγική ασχολία. Η άποψη αυτή όμως έμελλε να αλλάξει δια παντός κατά την αλλαγή της χιλιετίας κι έπειτα από την έντονη προτροπή ενός φίλου να παίξω Sim City 3000. Λίγες ώρες αρχικής αλληλεπίδρασης ήταν αρκετές για να φάω το σκάλωμα της ζωής μου. Έφτασα στο σημείο όταν ξαπλώνω να σκέφτομαι συνεχώς πως να εξελίξω την πόλη μου με αποτέλεσμα να σηκώνομαι μετά από λίγο για να το εφαρμόσω, αυτή η διαδικασία με πήγαινε ως το πρωί. Εν έτη 2015 νιώθω το deja vu πιο έντονο από ποτέ, αυτή τη φορά το city building είναι μόνο το περιτύλιγμα αφού στο εσωτερικό του το Concrete Jungle είναι ένα puzzle card game απίστευτου βάθους.

 

Οπτικοακουστική ευχαρίστησης

Λόγω της φύσης του είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβει κανείς τι παίζει από βίντεο και εικόνες, οπότε είναι πολύ πιθανό το πρώτο πράγμα που θα τον τραβήξει να είναι τα υπέροχα γραφικά του. Φανταστικά και φωτεινά χρώματα που σε συνδυασμό με την λεπτομέρεια, κάθε pixel προσφέρει ατέρμονη ευχαρίστηση στο μάτι. Επίσης ο γουστόζικος σχεδιασμός των χαρακτήρων στο story αντικατοπτρίζει πολύ εύστοχα την προσωπικότητα του καθενός.

[r] Concrete Jungle 1

Στα ίδια ποιοτικά μοτίβα κινείται και ο ήχος, με εξαιρετικά voice overs που δίνουν έξτρα πινελιές στην προσωπικότητα των χαρακτήρων αλλά και με ένα soundtrack αποτελούμενο από χαλαρωτικά μουσικά χαλιά που ταιριάζουν απόλυτα με το gameplay και το ύφος του παιχνιδιού. Τέλος τα ηχητικά εφέ προσφέρουν μια μοναδική αίσθηση ικανοποίησης ιδιαίτερα αν και η πράξη που έρχεται μαζί τους είναι προς όφελός σου.

 

Σεβασμός στην δημαρχάρα

Στο αρχικό μενού του Concrete Jungle θα βρεις δύο επιλογές για να εισβάλεις στον ημίτρελο κόσμο του. Το Campaign και το Custom Game όπου φυσικά η πρώτη είναι η ασφαλής επιλογή εκκίνησης. Περιλαμβάνει ένα μακροσκελές tutorial το οποίο είναι μεν ολίγον κουραστικό αλλά αξίζει τον κόπο για αυτό που ακολουθεί μετά.

Εκτός των άλλων όμως διαθέτει και σενάριο που εκτυλίσσεται μέσω διαλόγων στην αρχή κάθε επιπέδου. Βρίσκεσαι λοιπόν στην Caribou City όπου διάφοροι χαρακτήρες, με διαφορετικές προσωπικότητες και απολαυστικές παραξενιές, μπλέκουν τα μπούτια τους σε μια προσπάθεια ανοικοδόμησης της. Η ατομάρα όμως που βγάζει τα περισσότερα γούστα δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον δήμαρχο της πόλης. Εγωπαθής, επιπόλαιος, ανώριμος, ανίδεος.. με λίγα λόγια ένα βλαμμένο ον που μέσα στην αθώα καταστροφική του άγνοια δημιουργεί απρόβλεπτες αλλά πάντα ενδιαφέρουσες καταστάσεις.

 

Που πας ρε χωρίς μπρατσάκια

Κάθε επίπεδο είναι χωρισμένο σε στήλες από τετράγωνα. Διαθέτεις κάρτες που μεταφράζονται σε κτίρια τα οποία επηρεάζουν την συμπεριφορά των τετραγώνων γύρω τους ή ακόμη και το ίδιο όπου τοποθετούνται. Σκοπός σου είναι να μαζέψεις τους τουλάχιστον λιγότερους πόντους που απαιτούνται στην πρώτη στήλη ώστε να εξαφανιστεί και να προστεθεί μία καινούρια στο τέλος. Βέβαια αυτό δεν σε εμποδίζει να κρατάς σε αναμονή την πρώτη στήλη εφαρμόζοντας την στρατηγική μάζωξης πόντων στις υπόλοιπες.

Αν συμπληρώσεις την πρώτη στήλη χωρίς να έχεις μαζέψει τους απαιτούμενους πόντους τότε έχεις την επιλογή να την εξαφανίσεις χάνοντας μία ζωή. Έπειτα από κάτι τέτοιο σου μένει ακόμη μία προς χρησιμοποίηση και μετά gameover. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν κάποιες κάρτες μπορούν να σε γλιτώσουν από μία τέτοια κατάσταση. Επίσης αν κάνεις μεγάλο combo συμπληρώνοντας πόντους σε πολλές στήλες μαζί είναι πολύ πιθανό να σου δώσει μία επιπλέον ζωή.

…ώρες ώρες αναρωτιόμουν αν έπαιζα ενάντια σε πραγματικό άνθρωπο!

 

Επάνω δεξιά υπάρχουν δύο εξαιρετικής σημασίας δείκτες. Τα economy points με τα οποία μπορείς να προσθέσεις στο deck σου επιπλέον κάρτες μεγαλύτερου level ή να ενεργοποιήσεις κάποιο από τα διαθέσιμα skills και τα building points που σου δείχνουν πόσοι βαθμοί απαιτούνται για να ολοκληρωθεί μία στήλη. Όπως θα ανακαλύψεις προχωρώντας το campaign, αλλά και μέσω των επιλογών του Custom Game, υπάρχουν τρεις τρόποι να παίξεις.

Στο Solo ξεκινάς από βασικές κάρτες και ανεβαίνοντας levels ξεκλειδώνεις περισσότερες με τις οποίες μπορείς να φτιάξεις τους δικούς σου συνδυασμούς. Στο VS,  που κατά την γνώμη μου είναι το mode που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, παίζεις εναντίον ενός αντιπάλου κι έχεις σαν στόχο να μαζέψεις περισσότερους πόντους από αυτόν προσπαθώντας να υπονομεύσεις την στρατηγική του και να εφαρμόσεις την δική σου. Το επίπεδο του A.I. πραγματικά με κατέπληξε θετικά, ώρες ώρες αναρωτιόμουν αν έπαιζα ενάντια σε πραγματικό άνθρωπο! Τέλος έχουμε το Classic Mode που στην ουσία είναι το ίδιο με το Solo αλλά με την απουσία του deck building αφήνοντας έτσι την τύχη να καθορίσει την επόμενη κάρτα.

[r] Concrete Jungle 2

Δεν υπάρχει γυρισμός από μια τέτοια κατάσταση…

Να είσαι σίγουρος πως ακόμη πλατσουρίζουμε στον αφρό. Εσκεμμένα δεν μπήκα σε περαιτέρω λεπτομέρειες καθώς θα σε κούραζα αλλά θα σου στερούσα και την ευχαρίστηση της ανακάλυψης.

 

Αντίο ζωή…

Περήφανα και με το χέρι στην καρδιά δηλώνω πως το Concrete Jungle είναι ένα αριστούργημα! Αν παίξεις λίγη ώρα και μετά πας να μπανίσεις τα leaderboards, παρατηρώντας την διαφορά μεταξύ του δικού σου σκορ και των πρώτων, θα σου γίνει άμεσα αντιληπτό το πόσο βάθος κρύβει στα σπλάχνα του. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο έχω ένα μεγάλο παράπονο. Γιατί μόνο local multiplayer ρε παιδιά; Ένα τέτοιος τίτλος πραγματικά θα ήταν ότι καλύτερο για online αψιμαχίες. Ωστόσο ότι γούστα κι αν έχεις αξίζει να το δοκιμάσεις. Το μόνο που θα έχεις να μετανιώσεις είναι ο εθισμός… νομίζω πως χρειάζομαι βοήθεια 😛

Επίσημη Ιστοσελίδα: concretejunglegame.com

Αγορά: SteamITCH.IO – Humble Store


Πλατφόρμες:
PC 
Developers:
ColePowered Games 
Publishers:
ColePowered Games 
Πότε βγήκε:
September 23, 2015
Αριθμός παικτών:
1-4 
Local 
Multi 
Single 1 Response

  1. 05/02/2016

    […] όμως το single player είναι κάπως μονότονο ενώ όπως και στο Concrete Jungle η προσθήκη online multiplayer φαίνεται ότι θα ταίριαζε γάντι. […]

Leave a Reply