Spider Rite of the Shrouded Moon Review

– Άιιιιιιι, τι είναι αυτό ρέι; Κάτσε να πάρω ένα αεροζόλ, ένα baygon κι έναν παλιό χρυσό οδηγό που έχω για πέταμα…

Όχι όχι, περίμενε, είναι καλή η συγκεκριμένη αραχνούλα, τρώει τα κουνούπια για να μην σε τσιμπάνε τα καλοκαίρια. Ομολογώ βέβαια πως όσο έπαιζα μαζί της αναγκάστηκα να σκοτώσω μία με την παντούφλα μου, αλλά ήταν από τις κακές. Ήταν τόσο μεγάλη που άνετα έβγαζες μία μπριζόλα από αυτήν, δεν μπορούσα να την αφήσω να τριγυρνάει στα ιδιαίτερα διαμερίσματά μου(αν και νοιώθω λίγο άσχημα).

Το Spider Rite of the Shrouded Moon είναι το sequel του Spider The Secret of Bryce Manor που κυκλοφόρησε στις iOS συσκευές και κατά κάποιον τρόπο έδειξε πως πρέπει να είναι το gameplay σε τέτοιες πλατφόρμες και πως τα puzzle games έχουν ακόμη πολύ μέλλον μπροστά τους. Το νέο φαίνεται πως κάνει τα πάντα καλύτερα από τον προκάτοχό του και αυτή την φορά θα έρθει στo PC ενώ πολύ σύντομα θα σκάσει στα PS4, PSVita και Android.

– Πφφ, έχουμε πήξει με τα puzzle games, τι το ιδιαίτερο προσφέρει το συγκεκριμένο δηλαδή;

Συμφωνώ απόλυτα και θεωρώ πως πολλά κινούνται σε παρόμοια μοτίβα όσες κι αν είναι οι καινοτομίες στους μηχανισμούς επίλυσής τους. Όχι όμως εδώ, όπου και να το παίξεις είτε είναι σε οθόνη αφής είτε με κάποιο controller, θα καταλάβεις την διαφορά. Μην σου πω ότι ακόμη κι αυτοί που σιχαίνονται το είδος θα τους κάνει να ξανασκεφτούν τις προκαταλήψεις τους. Εκτός βέβαια από αυτούς που πάσχουν παθητικά από εντομοφοβία και δεν θέλουν παρτίδες με αράχνες. Ακόμη και να κυκλοφορείς με εντομοκτόνα ανά χείρας και είσαι μονίμως εξοπλισμένος με μυγοσκοτώστρες, περίμενε να σου κάνω μία ξήγα πρώτα για το πως παίζεται και μετά αποφασίζεις.

Είσαι μία αράχνη λοιπόν, μία αράχνη με ακόρεστη πείνα. Θα βρεθείς να τριγυρνάς σε επαύλεις κι αχυρώνες ψάχνοντας μανιασμένα να τραφείς από έντομα που θα βρεις στο διάβα σου. Κινείσαι γρήγορα, με την αποφασιστικότητα ενός εκ φύσεως κυνηγού. Μόλις εντοπίσεις τα θύματά σου έρχεται η ώρα να καταστρώσεις τα σχέδιά που θα σε οδηγήσουν σε ένα ωραίο τσιμπούσι. Όπως είναι φυσικό μπορείς να κινηθείς σε όλες τις επιφάνειες όντας προσκολλημένος σε αυτές, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις όπως σωληνώσεις που καίνε. Όπου κι αν στέκεσαι έχεις την δυνατότητα να εκτελείς γιγάντια άλματα προς όλες τις κατευθύνσεις και με αυτόν τον τρόπο μπορείς να φέρεις βόλτα ακόμη και μεγαλύτερα έντομα που δεν μασάνε μία από τους ιστούς σου, όπως κάποιες σφήκες κι άλλα μαγκιόρικα έντομα που σου την μπαίνουν άσχημα να πούμε.

Λέγοντας για ιστούς όμως φτάνουμε στην πεμπτουσία του gameplay. Καταρχήν δεν μπορείς να παράγεις άπειρο ιστό από το κωλί σου, οπότε πρέπει να είσαι προσεκτικός μην ξεμείνεις γιατί αυτό θα σημαίνει το gameover σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα. Μπορείς βέβαια να αναπληρώσεις τα αποθέματά σου τρώγωντας αλλά και πάλι θέλει προσοχή μην φτάσεις σε σημείο χωρίς γυρισμό. Για να πλέξεις τον ιστό σου δεν έχεις παρά να διαλέξεις ένα σημείο και πατώντας το κατάλληλο μπουτόν να πηδήξεις προς κάτι άλλο στερεό δημιουργώντας έτσι μία γραμμή. Χρειάζεται να πλέξεις τουλάχιστον τρεις από αυτές για να δημιουργήσεις ένα λειτουργικό ιστό ενώ με κάθε γραμμή ξοδεύεται κατά ένα το απόθεμά σου. Η πιο απλή μορφή είναι η τριγωνική αλλά μπορείς να πλέξεις πολυπλοκότερους και αποτελεσματικότερους ιστούς αν βάλεις το μυαλό σου να δουλέψει. Καμία φορά χρησιμοποιώντας μία γραμμή παραπάνω συμφέρει περισσότερο καθώς έχεις έναν ιστό που πιάνει μεγαλύτερο χώρο και είναι πιθανότερο να πιάσεις τα θύματά σου.

Ο τρόπος που κινείται η αράχνη στις διάφορες επιφάνειες σου δίνει την αίσθηση ότι όντως έχεις να κάνεις με το αγαπημένο αρθρόποδο!

Όπως κάθε αράχνη που σέβεται τον εαυτό της μπορείς να περπατήσεις με χάρη πάνω στους ιστούς και να φας με την ησυχία σου. Προσοχή όμως, το παιχνίδι βασίζεται σε score system κι όσο τρως συνεχόμενα κινούμενος πάνω σε ιστούς ανεβάζεις έναν πολλαπλασιαστή που σου δίνει περισσότερους πόντους. Μόλις πατήσεις σε μία διαφορετική επιφάνεια ή περάσουν κάποια δεύτερα από το την τελευταία σου μάσα όμως, ο πολλαπλασιαστής μηδενίζεται. Τα έντομα έρχονται σε πολλά είδη και κάθε φορά που γραπώνεις ένα νέο προς κατανάλωση μπαίνει στην συλλογή σου ενώ τα σκορ που καταφέρνεις μπαίνουν αυτόματα σε leaderboards.

Επίσης υπάρχει ακόμη ένας ιδιαίτερα ενδιαφέρον μηχανισμός. Κατά την εκκίνηση το Spider ζητάει πρόσβαση να δει την IP σου για να προσδιορίσει τον τόπο κατοικίας σου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η ώρα, οι καιρικές συνθήκες και η φάση της σελήνης να μεταφέρονται μέσα στο παιχνίδι. Σιγά τα ωά θα μου πεις τώρα και τι έγινε… Έγινε και παράγινε θα σου πω όμως εγώ και περίμενε να σου εξηγήσω βιαστικοθοδώρα! Ανάλογα με αυτούς τους παράγοντες διαφορετικά έντομα κάνουν την εμφάνισή τους κάτι που έχει άμεσο αντίκτυπο τόσο στην συλλογή σου όσο και στο σκορ. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να επισκεφτείς εκ νέου περιοχές που έχει ολοκληρώσει ώστε να πράξεις ότι είναι αναγκαίο για τους σκοπούς σου.

[r] Spider Rite of the Shrouded Moon 1

Καταραμένα κουνούπια. Ήρθε η ώρα να πάρω εκδίκηση!

 

Τέλος περιέχει ένα υποτυπώδες story, που δεν θα spoil-άρω εδώ πέρα, και εκτυλίσσεται μέσω κάποιων μυστηρίων που επιλύονται βρίσκοντας τα κατάλληλα στοιχεία. Για παράδειγμα μια φορά χρειάστηκε να πηδήσω στον μοχλό εκκίνησης ενός πικ-απ ώστε να παίξει μουσική. Και πάλι θα πεταχτείς εδώ και θα μου πεις τι δουλειά έχει μια αράχνη να κάνει τέτοια πράγματα κτλ. Δεν είναι δύσκολο, φαντάσου ότι τα κάνει τυχαία ή ότι κάποιο ανώτερο ον την καθοδηγεί για να πετύχει τους σκοπούς του(δεν θα είναι και ψέμματα).

– Φτάνει, εντάξει με έπεισες, ακούγεται γαμάτο! Είναι όμως από εκείνα που δεν δίνουν βάση στο οπτικοακουστικό αποτέλεσμα;

Απεναντίας, τα γραφικά του είναι λαχταριστά και με πολύ όμορφα animations. Ο τρόπος που κινείται η αράχνη στις διάφορες επιφάνειες σου δίνει την αίσθηση ότι όντως έχεις να κάνεις με το αγαπημένο αρθρόποδο(ωραίος όρος, γράφω άρθρο κι έχω πόδια, αρχίζω να ταυτίζομαι). Το σύστημα καιρικών φαινομένων και κύκλου ημέρας νύχτας που ανέφερα και πριν αποδίδεται πολύ όμορφα και δημιουργεί ωραία ατμόσφαιρα, πράγμα σπάνιο για το είδος. Οι ιστοί είναι αρκετά ανώτεροι από το πρώτο μέρος της σειράς ενώ γενικά πείθουν προσομοιώνοντας επαρκώς τους πραγματικούς.

[r] Spider Rite of the Shrouded Moon 2

Βαριέσαι να βγεις έξω να δεις τον καιρό; Δεν πειράζει, φόρτωσε το Spider και καθάρισες!

 

Τα μουσικά κομμάτια αρμόζουν στην κάθε περίσταση όντας χαλαρωτικά κι ευχάριστα ενώ σε βοηθούν να σκεφτείς την επόμενή σου κίνηση. Σαν όμορφα μουσικά χαλιά δηλαδή. Τα εφέ είναι εφέ και κάνουν την δουλειά τους.

– Θα το παίξω με την πρώτη ευκαιρία έτσι όπως μου τα λες, μου κάνει εντύπωση όμως, δεν έχεις κάτι αρνητικό να πεις;

Όσο κι αν έψαξα πραγματικά δεν βρήκα κάποιο λόγο που μπορεί να δυσαρεστήσει κάποιον. Εκτός από αυτούς που σιχαίνονται τα έντομα βέβαια, αλλά δεν μπορώ να το θεωρήσω μειονέκτημα αυτό, έτσι δεν είναι; Να το παίξεις, τώρα!


Πλατφόρμες:
Android 
iOS 
PC 
Playstation 4 
PS Vita 
Vita 
Developers:
Tiger Style 
Publishers:
Tiger Style 
Πότε βγήκε:
August 6, 2015
Αριθμός παικτών:
Leave a Reply