Euclidean, τα ημίτωνα μου μέσα!

Είχα έναν καθηγητή γεωμετρίας στο γυμνάσιο, ξέρετε τώρα, από αυτούς τους πρήχτες που θεωρούν το δικό τους μάθημα υψίστης σημασίας σε σχέση με τα υπόλοιπα. Δεν μπορούσε να αντιληφθεί για ποιο λόγο δεν είμαστε το ίδιο ενθουσιασμένοι όσο εκείνος με τα σχήματα, τα ημίτονα,τον Πυθαγόρα και τον Ευκλείδη, αλλά εκεί, συνέχιζε να πιέζει σαν να μην υπάρχει αύριο με τον λάθος τρόπο, αυτόν που σε απωθεί και σε κάνει να σιχαθείς ένα κατά τα άλλα ενδιαφέρον μάθημα. Δεν δίσταζε να τιμωρήσει με χαμηλούς βαθμούς οποιονδήποτε δεν πήγαινε ακριβώς με τα νερά του. Όσοι λοιπόν ήταν σαν κι εμένα, χαζοεπαναστάτες δηλαδή, βίωναν σε κάθε διάλεξη του έναν γεωμετρικό τρόμο. Μόλις αντίκρισα το Euclidean λοιπόν, είπα “εδώ σ’ έχω κιορατά”, κι άρχισα να παίζω σκεπτόμενος πως την θέση του πρωταγωνιστή καταλαμβάνει ο “συμπαθέστατος” καθηγητής μου.

 

Ακατανόητα μπλεξίματα

Στην πρώτο εικοσάλεπτο βέβαια δεν κατάλαβα τι μου γινότανε, το έκλεισα αποσβολωμένος με ένα τεράστιο WTF να αναβοσβήνει πάνω από το κεφάλι μου. Βρίσκεσαι μέσα σε νερό και στην ουσία βυθίζεσαι σιγά σιγά προς τον πάτο, ότι κι αν ακουμπήσεις σημαίνει ακαριαίος θάνατος, οι κινήσεις που μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις εκτελούνται αργά όπως άλλωστε θα συνέβαινε και στην πραγματικότητα. Στην μεγαλύτερη διάρκεια της “κατάβασης” κυριαρχεί το σκότος και μία καθηλωτική φωνή ηχεί μέσα στο μυαλό σου. Από αυτά που σου λέει καταλαβαίνεις ότι έχεις μπλέξει άσχημα, δεν υπάρχει διαφυγή, παρά μόνο καθυστέρηση του αναπόφευκτου, η ύπαρξή σου συνυφάζεται με το τίποτα, ακόμη κι μια αμοιβάδα έχει περισσότερη αξία στον Λαβκραφτικής επιρροής τόπο όπου βρίσκεσαι.

[r] Euclidean 1

Το σκότος διαλύεται με περιστασιακές λάμψεις που σου επιτρέπουν να δεις για πολύ λίγα δευτερόλεπτα τις σιλουέτες των αντικειμένων αλλά κυρίως των τρομερών πλασμάτων που σε περιβάλλουν. Κάθε τόσο μπορείς να χρησιμοποιήσεις το phase που στην ουσία είναι σαν να έχεις την όραση του predator για λίγα παραπάνω δευτερόλεπτα βλέποντας έτσι πεντακάθαρα τι γίνεται γύρω σου και ακόμη πιο σημαντικό από κάτω σου. Όλα αυτά τα κατάλαβα μετά από αρκετούς σιωπηλούς ψώφους στα βάθη του αγνώστου, το βασίλειο αρχέγονων θεών που δεν δίνουν μία για την ζωή, πόσο μάλλον την δική μου. Το μόνο που σκεφτόμουν είναι πως θα ζήσω λίγο παραπάνω, δεν είχα άλλη επιλογή, είχε γίνει το νόημα της ύπαρξης για εμένα.

 

Ψυχολογικά εμπόδια 

Προσπαθούσα να αποφύγω μικρά, μεγάλα και τεράστια πλάσματα καθώς και βράχους στην απεγνωσμένη μου βύθιση. Όλα τους φτιαγμένα με γεωμετρικά σχήματα που μπλέκοντε μεταξύ τους σε έναν ακαταλαβίστικο συφερτό. Κοιτώντας προς τα κάτω μπορείς να δεις το κορμί σου να λάμπει, συνήθως κόκκινο, και καταλαβαίνεις πόσο ανήμπορο είναι υπό αυτές τις συνθήκες. Όσες φορές κατάφερα να φτάσω στον πάτο του βυθού σήμαινε επίσης θάνατος, δεν με χαλούσε ιδιαίτερα, δεν ήμουν εγώ αυτός αλλά ο καθηγητής. Σε κάποια φάση αντιλήφθηκα πως όλο αυτό τελικά έχει νόημα αλλά και συνέχεια, δεν πρέπει απλά να φτάσω στον πάτο αλλά να βρω συγκεκριμένα σημεία που θα με οδηγήσουν παρακάτω.

Mία εξαιρετικά ατμοσφαιρική εμπειρία…

Το κάθε επίπεδο είναι διαφορετικά δομημένο ενώ μερικά είναι πιο φωτεινά από άλλα. Η φωνή συνεχίζει να σου τρυπάει συχνά πυκνά τον εγκέφαλο κι ενώ αρχικά καταφέρνει να σε κάνει να νιώσεις ασήμαντος μπροστά σε αυτά που σου αποκαλύπτονται, αργότερα θα αρχίσει να σου φαίνεται πως ή οντότητα αυτή είναι που πραγματικά φοβάται τον ερχομό σου, μια άφιξη που διαταράσσει την δική του πραγματικότητα. Πρόκειται για έναν ψυχολογικό πόλεμο λοιπόν, έναν πόλεμο όπου ο επιμένων νικά.

 

Λίγο πριν παραδόσεις την ψυχή σου 

Δεν θα πω ψέματα, το Euclidean είναι ένα μικρό σε διάρκεια παιχνίδι και η αλήθεια είναι πως για τα δικά μου δεδομένα ούτε τον χαρακτηρισμό horror θα του προσέδιδα. Θα το αποκαλούσα μία εξαιρετικά ατμοσφαιρική εμπειρία. Κάθε του πτυχή φαίνεται ότι αναπτύχθηκε με το virtual reality κατά νου, μια τεχνολογία που οι περισσότεροι από εμάς δεν βλέπουμε την στιγμή να πιάσουμε στα χέρια μας.

[r] Euclidean 2

Για να το θεωρώ χωρίς VR άκρως ατμοσφαιρικό φαντάζομαι πως με την βοήθεια ενός Oculus Rift η εμπειρία θα απογειώνεται. Σε κάποια σημεία ενδέχεται να εκνευριστείς ολίγον τι και μετά από αλλεπάλληλους θανάτους αλλά κι αυτό είναι μέσα στο πρόγραμμα. Ίσως να μην κάνει για όλους, όμως σε συνδυασμό με την super προσιτή τιμή των 4 ευρώ, θα το συνιστούσα σε όλους.

Επίσημη Ιστοσελίδα: Euclidean

Σελίδα Steam: http://store.steampowered.com/app/398180/


Πλατφόρμες:
PC 
Developers:
Alpha Wave Entertainment 
Publishers:
AAD Productions 
Πότε βγήκε:
September 25, 2015
Αριθμός παικτών:

Single Leave a Reply