Το παίξαμε: Grand Ages Medieval, Εν τούτω Nίκα!

Αν σου αρέσει να καταπιάνεσαι με strategies όπως η σειρά Total War, τα Crusader Kings, Europa Universalis κι άλλα, ουσιαστικά σου δίνονται δύο επιλογές. Μπορείς να παίζεις video games γενικότερα και μαζί με αυτά strategies ή να παίζεις παιχνίδια στρατηγικής και να έχεις προσωπική ζωή. Η επιλογή σε ένα τέτοιο δίλημμα πιστεύω πως είναι κάτι παραπάνω από προφανής… ακούς εκεί προσωπική ζωή και πράσινα άλογα, μα ποιος την χρειάζεται; 😛 Πέρα από την πλάκα όμως είναι αλήθεια πως τέτοια παιχνίδια απαιτούν πολλές ώρες ενασχόλησης. Αυτός είναι ο λόγος που θα το σκεφτείς δεύτερη και τρίτη φορά πριν ξεκινήσεις, πρέπει να μάθεις με κάποιον τρόπο αν αξίζει να του αφιερωθείς. Μην φοβάσαι, γι’ αυτό είμαι εγώ εδώ, για να σου πω αν με το Grand Ages Medieval δένει το γλυκό.

Πρόκειται για ένα grand strategy με αρκετά ψήγματα που θα σου θυμίσουν Civilization. Το single player κομμάτι αποτελείται από δύο σκέλη, το campaign και το open game. Η διαφορά είναι πως στο campaign διαδραματίζεται η βασική ιστορία ενώ μόλις ολοκληρωθεί συνεχίζεις κανονικά όπως και σε ένα open game. Από την άλλη ξεκινώντας σε open game μπορείς να παραμετροποιήσεις όλους τους παράγοντες της εκστρατείας σου, από το από ποια χώρα και πόλη θα ξεκινήσεις μέχρι το πόσα χρήματα θα έχεις στην διάθεσή σου. Προτείνω να ξεκινήσεις από το campaign καθώς στην αρχή του περιλαμβάνει το αναγκαίο για το είδος tutorial που θα σε μυήσει στα βασικά. Το main story ξεκινάει περί τα 1050 μ.Χ., είσαι ένας δήμαρχος μιας πόλης της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, είσαι ο Λέων Βασίλειος.

 

Η ψυχή των πραγμάτων (ή του πολέμου) είναι τα λεφτά

Στο Grand Ages Medieval θα αφιερώσεις πολύ από τον χρόνο σου απασχολούμενος με το οικονομικό σύστημα που βασίζεται κατά κύριο λόγο στην αγοραπωλησία αγαθών. Ανάλογα με την διαθέσιμη ποσότητα καθορίζονται και οι τιμές, οπότε πρέπει να προσέξεις τις συναλλαγές σου καθώς από αυτές επηρεάζεται και η γνώμη που έχουν οι υπήκοοι σου για το αριστοκρατικό σου τομάρι. Βέβαια οικονομική πολιτική χωρίς διπλωματία δεν υφίσταται. Είναι συνετό λοιπόν να φροντίσεις να έχεις καλές σχέσεις με τους γείτονες και να υπογράφεις συμφωνίες που σε ευνοούν.

[r] Grand Ages Medieval 1

Εγώ είμαι αυτός με το μωβάκι…

Όσο υπάρχει οικονομική ευμάρεια όμως και αναπτύσσεις τεχνολογικά τα περίχωρα σου καλό είναι να προετοιμάζεσαι παράλληλα και στρατιωτικά καθώς τα συμφέροντα είναι μεγάλα και η ρήξη με τους γείτονες αναπόφευκτη. Οι μάχες εκτελούνται αυτόματα μέχρι ο ένας στρατός να καταστραφεί ή να λακίσει, το μόνο που πρέπει να σε ενδιαφέρει είναι η ισχύς του αλλά και η ψυχολογική κατάσταση.

Πέρα όμως από την πεπατημένη του αναπτύσσομαι και κατακτώ το Grand Ages Medieval είναι επίσης ένα παιχνίδι ανακαλύψεων. Ο scout που έχεις από την αρχή είναι ο δρόμος προς την ατέρμονη αναζήτηση. Περπλανιέσαι στο μέγεθος όλου του τότε γνωστού κόσμου που περιλαμβάνει Ευρώπη, Ασία και βόρεια Αφρική ανακαλύπτοντας ευκαιρίες για πλιάτσικο αλλά και νέες πόλεις. Δεν μπορείς να απομακρυνθείς πέραν ενός σημείου από την πλησιέστερη πόλη βέβαια κάτι που σου δίνει ένα επιπλέον κίνητρο επεκτατικότητας.

Θα χάσεις την αίσθηση του χρόνου…

Εκτός όμως από τις αναγκαίες κατακτήσεις θα έχεις στην διάθεσή σου κι ένα μοναδικό χαρακτηριστικό. Μπορείς να ιδρύσεις νέες πόλεις αφού πρώτα κάνεις την κατάλληλη ψακτική σου που έχει να κάνει κυρίως με τα αγαθά που μπορούν να παραχθούν. Έτσι αυξάνεις τα όρια της επικράτειάς σου και ταυτόχρονα δημιουργείς μία δυνατότερη εσωτερική οικονομία.

 

Η ελαφρότητα της ομορφιάς

Από άποψη παρουσίασης το βρήκα εξαιρετικά όμορφο ενώ μου έκανε εντύπωση το πόσο ελαφρύ είναι. Το δοκίμασα σε ένα σχετικά παλιό μηχάνημα και έτρεχε στα 60 καρέ το δευτερόλεπτο με όλες τις επιλογές στο full.

[r] Grand Ages Medieval 2

Αααααχ, Ευδοκία…

Στο main menu θα βρεις επιλογή για να αγοράσεις dlc, αναλυτικότατο leaderboard για να συγκρίνεις τα κατορθώματά σου με άλλους και το multiplayer στο οποίο μπορούν να παίξουν ως 8 άτομα που ανταγωνίζονται για την απόλυτη κυριαρχία του κόσμου.

 

Καταλήγωντας…

Προσωπικά ομολογώ πως με έχει δυσκολέψει αρκετά το οικονομικό του μοντέλο αφού έχω καταλήξει μπατίρης δύο φορές ως τώρα, και ως γνωστόν το χρήμα είναι αυτό που κινεί τον κόσμο. Χωρίς το παραδάκι είσαι απλά έρμαιο των ορέξεων του κάθε αριστοκράτη που καλοβλέπει τις περιοχές σου. Που θα πάει όμως το ρημάδι, θα το καθυποτάξω, αυτός ο κόσμος περιμένει τον δικαιωματικό του άρχοντα. Ένα είναι σίγουρο, πως αν αρχίσεις να παίζεις θα χάσεις την αίσθηση του χρόνου κάτι που συμβαίνει με όλους τους ποιοτικούς τίτλους της συγκεκριμένης κατηγορίας. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα είτε είσαι fan τους είδους είτε όχι.

Επίσημη Ιστοσελίδα: Grand Ages Medieval

Σελίδα Steam: http://store.steampowered.com/app/310470/


Πλατφόρμες:
PC 
Playstation 4 
Developers:
Gaming Minds Studios 
Publishers:
Kalypso Media Digital 
Πότε βγήκε:
September 25, 2015
Αριθμός παικτών:
1-8 
Multi 
Online 
Single Leave a Reply