Guns, Gore & Cannoli

Η ποιότητα της σειράς Metal Slug είναι πλέον γνωστή σε όλους και δύσκολα κάποιος να μην έχει παίξει ούτε μία φορά εφόσον είναι διαθέσιμο σε όλες σχεδόν τις γνωστές πλατφόρμες. Το ίδιο όμως ισχύει και στην ίδια την βιομηχανία, πολλοί προσπάθησαν να το αντιγράψουν με πολλές αποτυχίες στο ενδιάμεσο. Εκτός από την αισθητική του το ορίζει και το καταπληκτικό του gameplay που λίγοι μπορούν να περηφανεύονται ότι έχουν ακουμπήσει. Εδώ είναι που σκάει μύτη η Crazy Monkey Studios με το φιλόδοξο Guns, Gore & Cannoli με σκοπό να συνεχίσει την παράδοση των ποιοτικών side scrolling shooters.

Από την αρχή το ιδιαίτερο ύφος και η θεματολογία μου τραβούν το ενδιαφέρον. Βρίσκομαι στο 1920 σε μία ιδεατή πόλη ονόματι Thugtown circa η οποία είναι τίγκα στους μαφιόζους, όπως απροκάλυπτα φαίνεται στην ονομασία. Εκτός όμως από τους υπεράριθμους κακοποιούς κι εγκληματικές οργανώσεις μπαίνει στην εξίσωση και το συνηθισμένο τα τελευταία χρόνια zombie apocalypse με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να γίνεται εκρηκτική. Στον έλεγχό σας έχετε τον Vinnie Cannoli ο οποίος όντας epic level κακοποιός προσλαμβάνεται από μεγάλο αφεντικό της μαφίας για να φέρει πίσω ένα μέλος που έχει απαχθεί από αντίπαλη οργάνωση. Ξεκινώντας την αποστολή του στους δρόμους της πόλης ανακαλύπτει το ξέσπασμα των zombies. Δεν μασάει όμως, σαν σκληρός και μοβόρικος αντιήρωας που είναι πετάει όξω το σιδερικό του κι αρχίζει να σπέρνει τον όλεθρο σε οτιδήποτε διαβεί τον δρόμο του εξαπολύοντας παράλληλα τις φαρμακερές κι εξυπνακίστικες ατάκες του.

[reviews] Guns, Gore & Cannoli 1

Τα hand drawn αισθητικής γραφικά του, τα καταπληκτικά εφέ και τα ωραιότατα animations συνθέτουν ένα σκοτεινό μεν χάρμα οφθαλμών δε αποτέλεσμα. Οι εκρήξεις, οι πυροβολισμοί, οι αποκεφαλισμοί και η κάθε λεπτομέρεια φαίνονται ότι έχουν δουλευτεί με μεράκι και μπόλικο χιούμορ. Επίσης οι χαρακτήρες θυμίζουν γνωστούς ηθοποιούς σε ανάλογες ταινίες με την πιο αναγνωρίσιμη να είναι αυτή του ίδιου του Don Vito Corleone από το κορυφαίο για πολλούς The Godfather. Η μουσική είναι κι αυτή με την σειρά της κατάλληλη με την θεματολογία εν βυθίζοντας ακόμη περισσότερο στην εποχή. Το Guns, Gore & Cannoli λοιπόν είναι ένας τίτλος που διαθέτει χαρακτήρα και καταφέρνει να αυτοπροσδιορίζεται ως κάτι μοναδικό στο ύφος για την κατηγορία, κι αυτό είναι κάτι που μόνο ως δεδομένο δεν μπορεί να εκλάβει κάποιος στις μέρες μας. Οπότε πρώτος στόχος εξετελέσθη, στα του gameplay όμως τι γίνεται;

Αφού πήρα την πρώτη κρυάδα στο αρχικό επίπεδο, το οποίο είναι χαλαρό από άποψη πρόκλησης, ένιωσα μέσα μου μία ατσαλάκωτη σιγουριά. Ίσως να με βοήθησε και ο Vinnie σε αυτό με την αυτοπεποίθηση που δείχνει σε κάθε ευκαιρία. Σκέφτομαι λοιπόν τι διάολο, τόσα side scrolling shooters έχω παίξει σιγά μην με βάλει κάτω αυτό. Από ότι φάνηκε στην συνέχεια ήταν έπαρση κι όχι σιγουριά αφού υπέβαλα τον καημένο αλλά σκληρόπετσο Vinnie σε ότι είδους θάνατο μπορείτε να φανταστείτε. Από ψητό στα κάρβουνα έως και δηλητηριασμένο και καμένο με οξύ.

Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το ότι ανεβαίνει η δυσκολία των επιπέδων αλλά και με τις ιδιαιτερότητες του χειρισμού ο οποίος φαντάζει εξαιρετικά δεμένος με τους υπόλοιπους μηχανισμούς. Στην αρχή θα σας φανεί πως η ανταπόκριση δεν είναι τόσο άμεση όσο θα έπρεπε, κάτι όμως που είναι πέρα για πέρα αναληθές. Ειδικά στην περίπτωση των πυροβολισμών και του γεμίσματος του όπλου με μολύβι παρατήρησα πως τείνει περισσότερο στον ρεαλισμό σε σχέση με το ύφος του κι άλλα του είδους. Ενώ λοιπόν σχεδόν όλα τα υπόλοιπα είναι υπερφυσικά αυτό το στοιχείο προσθέτει ένα επιπλέον στρώμα βάθους στην όλη εμπειρία του gameplay. Ακόμη και το coup de pied προς απομάκρυνση των αντιπάλων πραγματοποιείται με την ίδια λογική. Δεν είναι λίγες οι φορές που πάνω στον πανικό μου άδειασα εντελώς τον γεμιστήρα και μέχρι να γεμίσω ή να αλλάξω όπλο έπρεπε να αποφεύγω τους εχθρούς για να μην γλεντήσουν το κορμάκι μου. Ευτυχώς που τα checkpoints είναι σωστά τοποθετημένα αλλιώς θα έπεφταν rage quits.

[reviews] Guns, Gore & Cannoli 2

Οι ορδές των zombies έρχονται σε μεγάλη ποικιλία καθώς θα βρείτε από χασάπηδες και αστυνομικούς μέχρι στρατιώτες και γκομενάκια με μαστίγιο. Η κάθε κατηγορία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά αλλά δεν θα έχετε να αντιμετωπίσετε μόνο τους απέθαντους. Μαφιόζοι και στρατός προσπαθούν να σας ξεκάνουν με κάθε ευκαιρία ενώ αν αυτές οι ομάδες βρεθούν στο ίδιο μέρος πολεμούν κανονικά μεταξύ τους. Αυτή η εναλλαγή ορδών με περισσότερο εκλεπτυσμένη τεχνητή νοημοσύνη προσθέτει με την σειρά της κι άλλο βάθος στο gameplay. Μέσα σε όλο αυτό τον χαμό έχουμε την επιπλέον δυνατότητα για τοπικό co-op ως 4 άτομα για περισσότερο σαματά και συνεργασία. Το μοναδικό μου παράπονο είναι η απουσία online co-op καθώς δεν είναι πάντα εφικτό να είμαστε μαζεμένοι σε ένα σπίτι.

Τέλος το Guns, Gore & Cannoli δεν περιέχει leaderboards, challenges κι άλλους περίτεχνους τρόπους να αυξήσουν την αντοχή του στον χρόνο. Φορτώνεσαι με μπύρες και καλείς ακόμη 3 φίλους για να γίνει μακελειό(όχι του Στέφανου), τόσο απλό. Συμπέρασμα; Πρόκειται για ένα διαμαντάκι σε εξαιρετικά προσιτή τιμή που συνιστώ να παίξετε αφού θα τολμούσα να το φέρω δίπλα στα θρυλικά Metal Slug.


Πλατφόρμες:
PC 
Playstation 4 
Wii U 
Xbox One 
Developers:
Claeys Brothers 
Crazy Monkey Studios 
Publishers:
Crazy Monkey Studios 
Πότε βγήκε:
April 30, 2015
Αριθμός παικτών:
1-4 Leave a Reply