Niko Through the Dream Review

[dropcapΈ[/dropcap]χει γεμίσει ο τόπος με 3D adventures πρώτου προσώπου στο PC. Με μία βολτίτσα στα ψηφιακά καταστήματα και ειδικά στο Steam θα ξεπεταχτεί τουλάχιστον μία ντουζίνα μπροστά σου, σε διάφορες τιμές ενώ τώρα τελευταία παίζει και πολύ free. Μέσα σε έναν τέτοιο κυκεώνα όπου η ποιότητα κρύβεται μέσα στην σαβούρα και το αντίθετο, άνετα χάνεις την μπάλα. Επειδή κατανοώ από προσωπική εμπειρία ένα τέτοιο συναίσθημα και ότι μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει σε απαξίωση της κατηγορίας,  θα κάνω ότι μπορώ για να ξεκαθαρίσει το τοπίο βρίσκοντας μικρά διαμαντάκια αλλά και καταδεικνύοντας τις όποιες ψαρωτικές μπαρούφες. Έτσι, όπως έχει ήδη γίνει με το πρωτότυπο κι εξαιρετικό The Stanley Parable αλλά και πρόσφατα με το Homesick, έφτασε η σειρά του Niko Through the Dream.

Πρόκειται για το πρώτο εγχείρημα της Studio Paint και η ανάπτυξή του μετράει από το 2012. Ξεκινώντας με μία έκρηξη ειλικρίνειας θέλω να πω πως συνήθως είμαι θετικά προκατειλημμένος με τέτοιου είδους παιχνίδια και ειδικά αν προσέξω ότι παίζει έστω ολίγον σουρεαλισμός κι όμορφα σκηνικά, μετατρέπομαι στο θύμα που ονειρεύεται ο κάθε publisher. Έτσι και πέσω μέσα όμως ακολουθούν τα καλύτερα συναισθήματα με αρχικό την ευχαρίστηση της προσωπικής ανακάλυψης. Αυτό ακριβώς συνέβη με το Niko και νιώθω την ανάγκη να το μοιραστώ.

[r] Niko Through the Dream 1

Τον κόβω για επιδειξία τον τύπο!

Όπως εξήγησα αυτό που τραβάει είναι το αισθητικό κομμάτι του μιας και δεν μπορείς να καταλάβεις αρκετά από το gameplay με ένα βίντεο. Όταν έχεις στα χέρια σου την πρόφαση των ονείρων σου δίνεται η ευκαιρία να αφεθείς ελεύθερος και να δημιουργήσεις, κι εδώ το Niko αστράφτει μεγαλειωδώς. Σχεδόν κάθε chapter του αποτελεί μία ξεχωριστή εμπειρία, θα συναντήσεις κατάλευκα περιβάλλοντα με λίγες πινελιές χρώματος εδώ κι εκεί τα οποία εκπέμπουν γαλήνη αλλά ταυτόχρονα μεταδίδουν μία απόκοσμη και ψυχρή μοναξιά. Όσο περνούσε ο χρόνος είχε μία περίεργη επιρροή πάνω μου, δεν μπορούσα να μην σκεφτώ τα γνωστά λευκά κελιά και πόσο εύκολο είναι να σε αποτρελάνουν. Βέβαια οι πινελιές χρώματος και σουρεαλιστικής αρχιτεκτονικής είναι όμορφα διασκορπισμένα ώστε σε καμία περίπτωση να μην κυριαρχήσει ένα αρνητικό συναίσθημα.

[r] Niko Through the Dream 2

Τι λέει ρε ψηλέ;

Προχωρώντας σε επόμενα κεφάλαια τα σκηνικά αλλάζουν άλλες φορές ανεπαίσθητα κι άλλες φορές σημαντικά και με την βοήθεια ενός προσεγμένου και πλήρως εναρμονισμένου δυναμικού soundtrack καταφέρνει να σου βγάλει διαφορετικά συναισθήματα κάθε φορά. Ηρεμία, δέος, άγχος, τρόμο, χαρά είναι μερικά από αυτά που αβίαστα βγήκαν στην επιφάνεια. Δέος όταν συναντάς ένα γιγάντιο μαύρο ανθρωπόμορφο πλάσμα με λευκή μάσκα το οποίο σου καλύπτει σχεδόν όλο το οπτικό σου πεδίο κρύβοντας κυριολεκτικά τον ουρανό μπροστά σου. Τρόμο και άγχος όταν βρίσκεσαι σε μία σκοτεινή σπηλιά και συνειδητοποιείς ότι σε καταδιώκει συνεχώς κάτι σαν φίδι με κόκκινα μάτια.

Θα συναντήσεις επίσης κόσμους που λειτουργούν με γρανάζια από την βιομηχανική επανάσταση χωρίς όμως την βρωμιά της εποχής, άλλους που παραπέμπουν σε υψηλή τεχνολογία, άλλους που υμνούν την φύση με ουράνια τόξα και καταπράσινο χορτάρι και κάποιους που είναι περισσότερο αυθαίρετοι και σουρεαλιστικοί. Σε αυτήν την φάση μόνο για ποικιλία δεν μπορείς να κατηγορήσεις την Studio Paint, με ένα μικρό παράπονο όμως, σε κάποια σημεία έχουν χρησιμοποιηθεί εικόνες μικρότερης ανάλυσης από το επιθυμητό καταστρέφοντας για λίγο την όλη αίσθηση.

[r] Niko Through the Dream 3

Αυτό το τοπίο μπορώ να το χαζεύω με τις ώρες!

Η λιτή ιστορία εκτυλίσσεται με cutscenes στην αρχή και το τέλος με κινούμενα σκίτσα που φαίνεται να έχουν γίνει στο χέρι και τα οποία θα συναντήσεις και κατά την διάρκεια του gameplay θέλοντας να σου περάσουν άλλες φορές μηνύματα κι άλλες φορές να σε βοηθήσουν να προχωρήσεις. Συνήθως τα ανακαλύπτεις χωρίς να το περιμένεις σε τοίχους και στον έναστρο ουρανό.

Δεν θα μπορούσα όμως να το προτείνω χωρίς να αξίζει έστω και λίγο το gaming κομμάτι του το οποίο κατά κύριο λόγο έχει να κάνει με puzzles. Η λογική που ακολουθούν πολύ σπάνια επαναλαμβάνεται, έτσι η ροή του gameplay δεν γίνεται ποτέ βαρετή. Θα συναντήσεις puzzles που έχουν να κάνουν με απομνημόνευση, με ήχους, με ανάμιξη χρωμάτων και πολλά άλλα που θα κρατήσουν το ενδιαφέρον σου αμείωτο. Μέσα σε όλο αυτό μπαίνει το στοιχείο του platforming και των παγίδων σε κατάλληλα σημεία κάνοντάς το ακόμη πιο ενδιαφέρον.

[r] Niko Through the Dream 4

Hells Bells…

Το εκπληκτικό σε όλη αυτή την συνταγή είναι πως τίποτα δεν είναι πολύ εύκολο και τίποτα πολύ δύσκολο. Φαίνεται πως εδώ έχει βρεθεί η χρυσή τομή του να μην βαρεθείς ποτέ με την ευκολία και να μην αγανακτήσεις ποτέ με την δυσκολία. Όλο αυτό λειτουργεί μάλιστα χωρίς να σου δίνεται η παραμικρή βοήθεια είτε για το ποια πλήκτρα να πατήσεις ούτε για την λογική των γρίφων. Το ότι πρέπει να ανακαλύψεις πως λειτουργεί ο κόσμος γύρω σου σε συνδυασμό με την πλήρη απουσία κάποιου HUD ανεβάζει το πήχη του immersion.Ένα πολύ μικρό ολίσθημα κατά την άποψή μου είναι το ότι ο χειρισμός είναι λίγο απότομος κάτι που προκαλεί πονοκεφάλους όταν θέλεις να κινηθείς σε στενά σημεία χωρίς να κάνεις ελεύθερη πτώση στο άγνωστο.

[r] Niko Through the Dream 5

Σκέψη και αντανακλαστικά. Για να σε δω, σαν να προσεύχεσαι!

Μου φαίνεται απίστευτο πως μία νεοσύστατη εταιρία κατάφερε τέτοιο επίπεδο αρτιότητας και προσοχής στην λεπτομέρεια. Σίγουρα οι εμπειρίες που προσφέρει δεν είναι για όλους, έχω την αίσθηση όμως πως κάνει την δουλειά για τους περισσότερους. Αποτελεί το τέλειο διάλειμμα ανάμεσα στα πιστολίδια, κλωτσομπουνίδια και την εξερεύνηση μπουντρουμιών. Αντί λοιπόν μετά από ένα Arkham Knight να παίξεις ένα Call of Duty ή μετά από ένα Witcher 3 να παίξεις GTA V, σφήνωσε ένα Niko Through the Dream ενδιάμεσα και με ευγνωμονείς αργότερα!


Πλατφόρμες:
PC 
Developers:
Studio Paint 
Publishers:
Studio Paint 
Πότε βγήκε:
July 10, 2015
Αριθμός παικτών:
Leave a Reply