Pathologic Classic HD απολογητικό review

Υπάρχουν εκεί έξω συναρπαστικά παιχνίδια, που για διάφορους λόγους δεν κατάφεραν να προσελκύσουν τους gamers και πέρασαν σχεδόν απαρατήρητα, σημειώνοντας χαμηλές πωλήσεις. Ένα μόνο ελάττωμα κατάφερε να επισκιάσει τα εξαιρετικά στοιχεία, που διαθέτουν.

Η εμπορική πορεία του Pathologic ήταν απογοητευτική το 2006 και το παιχνίδι έχει τώρα μία δεύτερη ευκαιρία, για να αναδειχθεί χάρη στη remastered έκδοσή του, που βγήκε στην αγορά στις 29 Οκτωβρίου. Για να λέμε του στραβού το δίκιο, η αιτία της αποτυχίας του Adventure/ Survival Horror της ρωσικής εταιρείας Ice-pick Lodge εντοπίζεται σε παραπάνω από έναν λόγους. Η κακή μετάφραση των διαλόγων από τη ρωσική γλώσσα, η ποιότητα των γραφικών και τα άφθονα bugs υπονόμευσαν το εξαιρετικό gameplay και τη θαυμάσια πλοκή.

 

Το μεγάλο μείον

Το Pathologic δεν κέρδισε την πρώτη φορά τις εντυπώσεις με τα γραφικά του, που φάνταζαν ακόμη και τότε παλιομοδίτικα, και δε θα καταφέρει μάλλον να το κάνει και τώρα, αν και τα πράγματα δείχνουν πολύ καλύτερα μετά από το λίφτινγκ στο οποίο υποβλήθηκε. Η υψηλότερη ανάλυση, τα 60 fps και οι ορατές επεμβάσεις στα backgrounds προσφέρουν ένα κάτι παραπάνω από ανεκτό αποτέλεσμα, ωστόσο τα μοντέλα των χαρακτήρων εξακολουθούν να είναι άσχημα, το περιβάλλον παραμένει σχετικά άδειο, τα textures μπορεί να είναι πιο καθαρά, αλλά δε θα κάτσεις να χαζέψεις και την ομορφάδα τους.

Οι developers έχουν αντιληφθεί προ πολλού, ότι το παιχνίδι τους πάσχει σε αυτόν τον τομέα και προχωρούν στην ανάπτυξη ενός remake ύστερα από την αίσια έκβαση, που είχε η καμπάνια τους στο Kickstarter.

 

Η καταθλιπτική πόλη της ρωσικής στέπας

Τα γραφικά του Pathologic πετυχαίνουν ωστόσο να μεταφέρουν την αίσθηση, ότι ο κόσμος, τον οποίο βλέπετε μέσα από τα μάτια του χαρακτήρα σας, είναι νοσηρός και απειλητικός. Η μικρή κοινωνία της πόλης συνέρχεται από έναν μακροχρόνιο πόλεμο, που άφησε πληγές στις ψυχές και τα κτίρια και μαστίζεται πλέον από μία αρρώστια, η οποία απειλεί τη ζωή και επηρεάζει τη συμπεριφορά των ανθρώπων. Οι άρχοντες, αλλά και οι απλοί εργάτες δεν ξεφεύγουν από αυτή τη μοίρα και μοιάζουν αβοήθητοι. Οι ασθένειες και ο θάνατος δεν κάνουν διακρίσεις!

pathologic-classic-hd-review_in1

 

Βίοι παράλληλοι

Οι τρεις χαρακτήρες με το διαφορετικό παρελθόν, την ιδιαίτερη προσωπικότητα και τους ξεχωριστούς στόχους μεταβαίνουν στην πόλη, για να βοηθήσουν τους κατοίκους, να λύσουν το μυστήριο, που καλύπτει μία σειρά από φόνους και να μυηθούν στα μυστικά του τόπου. Μπορείτε αρχικά να ξεκινήσετε το παιχνίδι επιλέγοντας ανάμεσα σε δύο άνδρες.

Ο ένας είναι ένας αξιοσέβαστος ιατρός, ο οποίος έχει βάλει σκοπό της ζωής του να νικήσει τον θάνατο και πρόκειται να συναντήσει έναν επιφανή κάτοικο της περιοχής, που έχει καταφέρει να ξεγελάσει τον μεγάλο εχθρό των θνητών. Ο Bachelor, έτσι αποκαλείται, είναι ένας πρωτευουσιάνος, που δε γνωρίζει τα ήθη και τα έθιμα των ντόπιων. Ο βασικός σκοπός του θα γίνει τελικά η εύρεση της θεραπείας για την αρρώστια, που σκοτώνει τον τοπικό πληθυσμό.

Ο δεύτερος χαρακτήρας, χειρουργός στο επάγγελμα, είναι γέννημα-θρέμμα της πόλης και κατηγορείται για έναν φόνο, που δε διέπραξε. Οι συντοπίτες του του επιτίθενται, οι αρχές τον καταδιώκουν. Η τρίτη επιλογή, η οποία ξεκλειδώνεται μόνο όταν ολοκληρώσετε το παιχνίδι με έναν από τους δύο αρσενικούς της παρέας, είναι γένους θηλυκού και έχει ένα σκοτεινό παρελθόν. Εννοείται, ότι τα τρία αυτά άτομα δε συναντιούνται, αλλά θα εντοπίσετε στοιχεία και αναφορές, που κάνουν λόγο για το πέρασμά τους από διάφορες περιοχές.

pathologic-classic-hd-review_in2

 

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει!

Το Pathologic δε σας περιορίζει στο που θα κινηθείτε μέσα στον ανοιχτό κόσμο του, αλλά ο χρόνος κυλά αντίστροφα και για τον χαρακτήρα σας -οποιονδήποτε από τους τρεις και αν επιλέξετε- με το που θα ξεκινήσετε την περιπέτειά σας. Έχετε δώδεκα μέρες στη διάθεσή σας, για να εκπληρώσετε τον σκοπό της επίσκεψης σας στην πόλη. Κάθε μέρα σας τίθεται μία βασική αποστολή, που η αποτυχία επίτευξής της έως τα μεσάνυχτα, σημαίνει αυτομάτως θάνατο. Υπάρχουν και πολλές υποαποστολές, που θα σας απασχολήσουν, αλλά έχουν δευτερεύοντα ρόλο και το κλειδί για την επιβίωση είναι η καλή αξιολόγηση των καταστάσεων και πρέπει να θέτετε διαρκώς προτεραιότητες.

Το παιχνίδι σας βάζει να παλεύετε διαρκώς με το ρολόι. Τα γεγονότα δε σας περιμένουν. Άνθρωποι πεθαίνουν και παίρνουν μαζί τους στον τάφο καλά κρυμμένα μυστικά . Η άντληση πληροφοριών από τους NPCs αποδεικνύεται ζωτικής σημασίας και αποτελεί ένα μεγάλο μέρος του gameplay. Πρέπει να σημειωθεί, ότι οι διάλογοι είναι πλέον πολύ καλά μεταφρασμένοι στο Pathologic Classic HD.

Ο θάνατος παραμονεύει εξάλλου σχεδόν σε κάθε βήμα του χαρακτήρα σας. Το μοιραίο μπορεί να επέλθει από διάφορες αιτίες: πείνα, κόπωση, μόλυνση, τα χτυπήματα, που θα δεχθεί από αφηνιασμένους πολίτες. Το inventory σας μπορεί να φιλοξενήσει επαρκείς ποσότητες τροφής, νερού, φαρμάκων, καθώς και όπλα, φτάνει να ανακαλύψετε τους τρόπους να αποκτήσετε όλα τα παραπάνω.

pathologic-classic-hd-review_in3

 

Μην κάνετε το ίδιο λάθος!

Θα κλείσω το review γράφοντας την πικρή αλήθεια. Το είχα αγνοήσει το Pathologic, όταν κυκλοφόρησε το 2006. Το προσπερνούσα επίσης επιδεικτικά, όταν το έβλεπα να κάθεται εδώ και δύο χρόνια ανάμεσα σε άλλα παιχνίδια στην Library μου στο Desura, γιατί παρότι είχα διαβάσει τα καλύτερα για το gameplay του, τα γραφικά με απέτρεπαν να ασχοληθώ μαζί του. Το Pathologic Classic HD είναι συναρπαστικό, σας επιφυλάσσει πολλές ώρες gameplay με άφθονα μυστικά και μπόλικες υποαποστολές και διορθώνει τα προβλήματα του παρελθόντος. Αν πάλι, αυτό που βλέπετε στο τρέιλερ και τα screenshots, τα οποία πλαισιώνουν το review, εξακολουθεί να σας απωθεί, τότε θα πρέπει να περιμένετε το remake και να δώσετε τότε στο παιχνίδι της Ice-pick Lodge την ευκαιρία, που του αξίζει πραγματικά.

Επίσημη ιστοσελίδα: Pathologic

Αγορά: Steam – GOG – Humble Store


Πλατφόρμες:
PC 
Developers:
General Arcade 
Ice-pick Lodge 
Publishers:
Gambitious Digital Entertainment 
Πότε βγήκε:
October 29, 2015
Αριθμός παικτών:

Single Leave a Reply