Resident Evil 0 HD Remaster – Review ανακύκλωσης

Έχει αρκετά χρόνια που η Capcom μπήκε στον χορό των remake/remaster με την σειρά Resident Evil ως μπροστάντζα κι αυτό ενώ τα νέα μέλη της σειράς γίνονται ολοένα και χειρότερα. Αφού λοιπόν τα πρώτα εγχειρήματα έπιασαν τόπο και το παραδάκι άρχισε να ρέει προκαλώντας ηδονή σε γραβατωμένους CEO εκ της Ιαπωνίας, σαν να τους έπιασε μία μικρή, τόσο δα, μανία. Στον βαθμό που έχεις δημιουργήσει ένα παιχνίδι που για πολλούς όρισε κι έκανε γνωστό τον όρο survival horror, έπειτα από χρόνια κάνεις ένα ωραιότατο remake ενώ μετά από άλλα τόσα χρόνια κάνεις remaster το remake. Δεν θα μου προκαλούσε εντύπωση αν μία μέρα αντικρίσω έναν τέτοιο τίτλο: Resident Evil 4K Remaster VR Edition. Παρ’ ότι κάτι τέτοιο καταντά γελοίο κάποιος θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει λέγοντας πως αν το αποτέλεσμα είναι καλό τότε είναι και θεμιτό. Δεν θα διαφωνήσω, απλά και πάλι δεν σταματά να καταντά γελοίο. Αφού λοιπόν έδωσα τροφή για συζήτηση ας ασχοληθούμε με το Resident Evil 0 HD Remaster.

Καλύπτοντας κενά

Όχι ο παραπάνω υπότιτλος δεν προέρχεται από κάποιο περιβόητο πορνό (αν και θα μπορούσε), αναφέρομαι στο πως το συγκεκριμένο prequel έρχεται να καλύψει αναπάντητα ερωτήματα του πρώτου Resident Evil. Θα καταλάβεις δηλαδή πως προέκυψαν οι αναπάντεχες συναντήσεις με διάφορους χαρακτήρες με κυριότερη αυτή της Rebecca. Επίσης θα εντρυφήσεις λίγο παραπάνω στην προϊστορία και τελικώς δημιουργία της Umbrella Corporation. Τίποτα το σπουδαίο για να είμαι ειλικρινής όμως έχει το ενδιαφέρον του ειδικά για τους λάτρεις της σειράς.

Πρωταγωνιστές εδώ είναι η Rebecca, γνωστή ως κομπάρσος στο αρχικό τίτλο, και ο Billy, ένας καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου δραπέτης που έτυχε να βρεθεί εγκλωβισμένος στο ίδιο τραίνο με την χαριτωμένη medic των S.T.A.R.S. σε μία ανεξέλεγκτη πορεία. Ο Βασιλάκης είναι μία έξω από τα συνηθισμένα προσθήκη στο cast των χαρακτήρων όμως αυτό δεν σημαίνει πάντα κάτι καλό. Εμφανισιακά αδιάφορος και με ένα αλανιάρικο και καλά attitude που χρειάζεται μερικές μπούφλες από τον Chris για να στρώσει. Από την άλλη η προσθήκη της Rebecca έχει απόλυτο νόημα όμως δυστυχώς μένει ανεκμετάλλευτη ως προς την εξέλιξη του χαρακτήρα της.

Εδώ να ξεκαθαρίσουμε κάποια θέματα που αφορούν την σειρά στο σύνολό της. Τα Resident Evil ήταν πάντα τα αντίστοιχα B movies των video games. Αυτό έγινε επιτηδευμένα από τον πατερούλη τους Shinji Mikami. Οπότε σεναριακά και υποκριτικά ως τέτοια πρέπει να κρίνονται. Έτσι ως ένα βαθμό κατανοούμε την αποτυχία του 6 και λιγότερο του 5 που παίρνουν πιο σοβαρά τον εαυτό τους. Καταλήγουμε ότι το να χρησιμοποιείς κλισέ ατάκες και στερεοτυπικούς χαρακτήρες δεν είναι τόσο εύκολο όσο δείχνει, θέλει την μαεστρία του.

Περί λίφτινγκ

Η εγχείρηση πέτυχε και ο ασθενής είναι χάρμα οφθαλμών. Τα prerendered backgrounds δείχνουν ανέλπιστα όμορφα και ατμοσφαιρικά σε υψηλότερες αναλύσεις με αναβαθμισμένα textures. Δικαιολογείται απόλυτα ο όρος remaster καθώς το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό σε όλους τους τομείς με μόνο ψεγάδι κάποια cutscenes που δείχνουν την ηλικία τους αλλά εντάξει, η αλήθεια είναι πως σε αυτά δεν μπορείς να κάνεις και πολλά. Γι’ αυτό πάντα προτιμώ αυτά που γίνονται με την in game engine. Από θέμα επιδόσεων το δοκίμασα σε PC πενταετίας κι έτρεχε άψογα με 60 fps σε full settings. Υπάρχουν κάποια παράπονα για μεγάλη πτώση των frames αλλά οι περιπτώσεις είναι σχετικά μεμονωμένες.

Αλχημείες

Όσον αφορά το gameplay δεν υπάρχουν πολλές αλλαγές πλην μίας ιδιαιτέρως σημαντικής. Όσοι από εσάς έχουν παίξει παιχνίδια της σειράς που προηγούνται του 4 θα θυμούνται τον περίεργο χειρισμό που πλέον φαντάζει απαρχαιωμένος. Οι τυπάδες τις Capcom έπιασαν το νόημα γνωρίζοντας πλέον πως ένας τέτοιος χειρισμός αποτρέπει πολύ κόσμο από το να παίξει. Έτσι προσέθεσαν τον χειρισμό του Resident Evil 6 ως default ενώ ο κλασικός παραμένει ως επιλογή για τους απανταχού purists.

Αυτό με την σειρά του όμως δημιουργεί νέα προβλήματα. Οι γωνίες λήψης είναι fixed κάτι που δημιουργεί μία περισσότερο κινηματογραφική εμπειρία μεν αλλά δυστυχώς κατά την αλλαγή τους μπορείς πολύ εύκολα να μπερδευτείς με τον νέο χειρισμό. Στην πορεία συνηθίζεται κάνοντας το λίγο πιο ανεκτό. Ο μόνος τρόπος για να μην έχεις πρόβλημα είναι να συνηθίσεις και τους δύο κάνοντας εναλλαγές ανάλογα την κατάσταση. Παράδειγμα όταν θέλεις να κινηθείς γρήγορα αποφεύγοντας εχθρούς ενώ ταυτόχρονα γίνονται αλλαγές στην κάμερα τότε συμφέρει να παίζεις με την παλιά δοκιμασμένη συνταγή. Γενικά και οι δύο έχουν τα υπέρ και τα κατά τους οπότε θα πρέπει να βρεις τις δικές σου ισορροπίες.

Χαρακτηριστικό της σειράς είναι το περιβόητο item management. Το Resident Evil 0 παίρνει αυτό το στοιχείο και το πάει ένα βήμα παραπέρα καθώς σου επιτρέπει την τακτική τοποθέτηση αντικειμένων σε δωμάτια της επιλογής σου ώστε να τα χρησιμοποιήσεις αργότερα. Σε αντίθεση με τα παλαιότερα που ότι έβγαζες από το inventory χανόταν δια παντός είναι μία ευχάριστη βελτίωση που προσθέτει ένα ακόμη στρώμα στρατηγικού βάθους. Μόνο που κάποιες φορές το παρακάνει ξενίζοντας πολλούς που κουράζονται με το υπερβολικό management των αντικειμένων.

Resident Evil 0 HD Remaster

Ακόμη ένα νέο χαρακτηριστικό που προστέθηκε στον παρόν τίτλο είναι ο ανά πάσα στιγμή χειρισμός δύο χαρακτήρων. Με ένα πλήκτρο επιλέγεις κάθε φορά ποιος θα είναι ο βασικός και ποιος ο δευτερεύων τον οποίο μπορείς επίσης να χειριστείς real time με τον δεξί αναλογικό. Επιπλέον μπορείς να δώσεις απλές εντολές συμπεριφοράς στον δευτερεύον χαρακτήρα ή ακόμη και να τους χωρίσεις ακολουθώντας διαφορετικές διαδρομές όπου χρειάζεται. Πολλοί παραπονέθηκαν γι’ αυτό καθώς είναι κάτι που ανεβάζει την πολυπλοκότητα του gameplay. Προσωπικά το κρίνω θετικά λόγω του ότι ανεβάζουν σε ποιότητα και ποικιλία τις τακτικές τόσο κατά την διάρκεια μάχης όσο και στο επίπεδο σκέψης που απαιτούν τα puzzles.

Οι γρίφοι ακολουθούν το παλιομοδίτικο trend του να μην βγάζουν κανένα νόημα στον πραγματικό κόσμο. Ωστόσο είναι προσεγμένοι και πάντα έτσι στημένοι ως εναλλαγή μεταξύ δράσης και σπαζοκεφαλιάς δημιουργώντας ποικιλία στην ροή του παιχνιδιού. Η σειρά εκτός των άλλων έγινε δημοφιλής για τα εξαιρετικά boss battles της κάτι στο οποίο το Zero υστερεί πέραν μερικών εξαιρέσεων που απλά αρκούνται στο να μην είναι κακές.

Στο σκαμνί

Αναμφίβολα το Resident Evil 0 HD Remaster δεν κάνει για όλους. Οι λάτρεις της σειράς αξίζει να το παίξουν μόνο και μόνο για την ολοκλήρωση της ιστορίας όμως επίσης υπάρχουν πολλοί που θα βρουν ενδιαφέρουσες τις όποιες αλλαγές και προσθήκες στο gameplay. Στα μάτια τους ο “κατηγορούμενος” κρίνεται αθώος. Όσο για τους υπόλοιπους πολύ λίγοι θα είναι εκείνοι που δεν θα επιλέξουν τα ισόβια ενώ οι σκληροπυρηνικοί ακόμη και την θανατική ποινή. Εγώ ανήκω στην πρώτη κατηγορία, εσύ;


Πλατφόρμες:
PC 
Playstation 3 
Playstation 4 
Xbox 360 
Xbox One 
Developers:
Capcom 
Publishers:
Capcom 
Πότε βγήκε:
January 19, 2016
Αριθμός παικτών:
Leave a Reply