Shelter 2, μιλφάρα λύγκας!

Σας είχα μιλήσει για την εμπειρία μου με το πρώτο Shelter, μια κατά τα άλλα γραμμική εμπειρία που όμως άξιζε κάθε της στιγμή. Ο ασβός είναι ένα εύθραυστο πλάσμα που σουλατσάρει κάπου στην μέση της τροφικής πυραμίδας και είναι παμφάγο. Πολλά πλάσματα αποτελούν απειλή γι’ αυτόν και λίγες είναι οι περιπτώσεις όπου αυτός μετατρέπεται σε κυνηγό. Η Might and Deligh αποφάσισε να αλλάξει κάποια πράγματα στο Shelter 2 και οι περισσότερες από τις αλλαγές ήρθαν λόγω της φύσης του πλάσματος που αυτή την φορά γίνεται μανούλα.. Στο δεύτερο μέρος έχουμε να κάνουμε με μία θηλυκή Λύγκα(Lynx) ανεβαίνοντας έτσι αρκετά σκαλοπάτια στην πυραμίδα καθώς είναι από κάθε άποψη ένα δυνατότερο ζώο. Είναι ένας 100% κυνηγός και οι θηρευτές του είναι λίγοι. Ένα Lynx από μόνο του λοιπόν αποτελεί λόγο αναγκαστικών αλλαγών οι οποίες με την σειρά τους οδηγούν σε άλλες.

Ο σκελετός δεν έχει σε καμία περίπτωση αλλάξει, παίρνεις τον ρόλο μιας μάνας που πρέπει να ταΐσει και να προστατέψει τα μικρά της μέχρι να μεγαλώσουν. Αλλάζει όμως το περιεχόμενο και ο τρόπος υλοποίησης. Στην ουσία φεύγει η γραμμικότητα παίζοντας αυτή την φορά σε ένα ανοιχτό κόσμο όπου μπορείς να περιπλανηθείς ελεύθερα όποτε το θελήσεις. Εισάγεται επίσης κύκλος ημέρας-νύχτας όπως και αυτός των εποχών. Ανάλογα που βρίσκεσαι, τις καιρικές συνθήκες και το τοπίο, ο τρόπος αλληλεπίδρασης μαζί του αλλάζει δραματικά.

 

Η ζωή μου όλη είναι ένα κυνήγι 

Όπως είναι γνωστό ένα Lynx είναι σαρκοβόρο οπότε χρειάζεται να είναι αρκετά σβέλτο για να κορέσει την πείνα των μικρών αλλά και την δική του. Τον περισσότερο χρόνο θα κάνεις ακριβώς αυτό, θα εντοπίζεις την λεία σου, θα την πλησιάζεις προσεκτικά και κατόπιν θα επιδίδεσαι σε ένα τρελό κυνηγητό μέχρι να έρθει ο φόνος ή η αποτυχία. Δύο είναι οι βασικές καταστάσεις που περικλείουν τους μηχανισμούς του gameplay. Στην πρώτη η κίνησή σου είναι χαλαρή και αργή και με ένα πλήκτρο ενεργοποιείς την ευαίσθητη οσμή σου η οποία μεταφράζεται οπτικά υποδεικνύοντας τα θηράματα με έντονο κόκκινο ενώ το υπόλοιπο περιβάλλον γίνεται γκρίζο. Στη δεύτερη τρέχεις σαν τον σίφουνα με περισσή γατίσια χάρη, το animation του φόνου συμβαίνει αυτόματα άπαξ και φτάσεις την κινούμενη τροφή ενώ κάποια μεγαλύτερα θηράματα απαιτούν να χρησιμοποιήσεις το άλμα την κατάλληλη στιγμή.

[r] Shelter 2 1

Σνιφ σνιφ…

 

 

Κρίνοντας από το εξώφυλλο 

Είναι ολοφάνερη από την πρώτη κιόλας στιγμή η δουλειά που έριξαν ως προς την παρουσίαση του Shelter 2 σε σύγκριση με το πρώτο μέρος, είναι σαφώς βελτιωμένο. Ένας πανέμορφος και σουρεαλιστικά πιστευτός κόσμος. Θα βρεθείς σε απέραντα λιβάδια που τα χωρίζουν ποτάμια και λίμνες ενώ το σκηνικό είναι εντελώς διαφορετικό ανάλογα την εποχή και την ώρα. Παγωμένες νύχτες περιπλανιέσαι μέσα στο χιόνι, φθινοπωρινά δειλινά οσφραίνεσαι το περιβάλλον, ηλιόλουστες μέρες τρέχεις ανέμελα και πολλές ακόμη εμπειρίες που σε περιμένουν να τις βιώσεις. Πριν παίξεις αξίζει να επιλέξεις “far” στις ρυθμίσεις για το draw distance ώστε να μπορείς να θαυμάσεις το τοπίο στην πλήρη μαγεία του. Αυτά σε συνδυασμό με τα λαχταριστά animations θα είναι ο λόγος που δεν θα θέλεις καν να ανοιγοκλείσεις τα βλέφαρα με τον φόβο ότι μπορεί να χάσεις έστω κι ένα frame.

[r] Shelter 2 2

 

MILF – άρα μόνη ψάχνει

Το πρώτο Shelter ήταν μια εμπειρία ζωής για εμένα, με άγγιξε σε πολλά επίπεδα κι όπως είπα και στο ρίβιου του ότι και να γίνει, ακόμη κι αν είσαι σκληρό καρύδι “Θα είσαι περήφανος για την εμπειρία…” έστω και κρυφά. Δυστυχώς δεν μπορώ να πω το ίδιο και για το Shelter 2. Αναμφισβήτητα είναι ένα καλύτερο παιχνίδι σε όλους τους τομείς όμως για μένα χάνει εκεί που έχει πραγματικά σημασία. Μην έχοντας γραμμική προσέγγιση σίγουρα του έδωσε πολύ μεγαλύτερο χρόνο ζωής και συνήθως είναι ο σωστός δρόμος, όμως αυτός ήταν ο λόγος που έχασε και κάτι από τον χαρακτήρα του. Παρόλο που θα βρεθείς σε συναισθηματικά φορτισμένες καταστάσεις, δεν γίνεται όπως στην περίπτωση του ασβού όπου το συναίσθημα και το δέσιμο χτίζονται σταδιακά. Θα κυνηγάς συνεχώς για φαγητό με κάποιες μικρές παύσεις όπου πρέπει να προστατεύσεις τα κουτσούβελα από λύκους και κάποιες ακόμη οικογενειακές στιγμές μέχρι να έρθει η ώρα της ενηλικίωσης ώστε να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο κι εσύ σαν MILF – άρα που είσαι να βρεις έναν γεροδεμένο κλαρινογαμπρό να σε γονιμοποιήσει. Και η ζωή συνεχίζεται…

[r] Shelter 2 3

Μανούλα… που είπε και ο Βέγκος!

 

 

Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα

Μπορείς να συνεχίσεις το γενεαλογικό σου δέντρο παίζοντας με ένα από τα θηλυκά που επιβίωσαν και ξανά από την αρχή. Για να κρατηθεί λίγο το ενδιαφέρον έχουν προσθέσει στην συνταγή και κάποια collectables με τα οποία προσωπικά έχασα το ενδιαφέρον μου από ένα σημείο και μετά. Αν το Shelter 2 ήταν μόνο κι έρημο πιθανόν να το έβρισκα καταπληκτικό γιατί είναι όντως ένα εξαιρετικό παιχνίδι, όμως η σύγκριση με το πρώτο μέρος βγάζει μια κάπως άδικη γνώμη κι αυτό μόνο ως προς το τι σου δίνει σαν εμπειρία. Όπως και να έχει αξίζει οπωσδήποτε η ενασχόληση μαζί του, δεν πρόκειται να το μετανιώσεις.

Επίσημη Ιστοσελίδα: Shelter 2

Σελίδα Steam: http://store.steampowered.com/app/275100/


Πλατφόρμες:
PC 
Developers:
Might and Delight 
Publishers:
Might and Delight 
Πότε βγήκε:
March 9, 2015
Αριθμός παικτών:

Single 2 Responses

  1. 30/11/2015

    […] η οποία δημιούργησε τα Shelter και Shelter 2, που σας δίνουν τον ρόλο ενός ασβού και ενός λινξ […]

  2. 05/02/2016

    […] εταιρεία, η οποία δημιούργησε τα Shelter και Shelter 2, που σας δίνουν τον ρόλο ενός ασβού και ενός λινξ […]

Leave a Reply