solarshifterex

Τι είναι το: Solar Shifter Ex

Η λέξη Shooter που στις μέρες μας θα φέρει στο μυαλό καρφί το τιμημένο γένος των First Person Shooter (Εφπς, για συντομία. Κι αν μπορείς πες το 10 φορές γρήγορα) δεν ήταν πάντα ταυτισμένη με αυτό. Κάποτε σου λέγαν Shooter και κατευθείαν το μυαλό σου σχημάτιζε σμήνη από εχθρούς, «μαμούνια» όπως τα λέγαν κάποιοι, να σκρολάρουν ανηλεώς προς το μέρος σου. Ή μήπως σκρόλαρες εσύ προς αυτά. Μικρή σημασία. Ο σκοπός ήταν ένας, να τα εκτελέσεις όλα κάνοντας χρήση διαφόρων όπλων και δυνατοτήτων.

solarshifterex

Κάποτε λοιπόν Shooter σήμαινε Shoot ‘em Up και όχι FPS. Ε, η χρονική συγκυρία είναι πλέον ώριμη για τον πάλαι ποτέ βασιλιά των video games να κάνει δειλά δειλά μια επιστροφή. Όχι ιδιαιτέρως ένδοξη, όπως ιδιαιτέρως ένδοξο δεν είναι και το Solar Shifter Ex, αλλά αρκετά ικανοποιητική. Όπως αρκετά ικανοποιητικό είναι το Solar Shifter Ex. Που είναι ένα παιχνίδι κομμένο με βάση το πλάνο ενός Shoot ‘em Up, όπως θα υποψιαστήκατε ήδη.

Κατά τας γραφάς, προφανώς δεν θα ασχοληθώ με υπόθεση (αστειότητες), ο πραγματικός σκοπός σας δεν είναι να σώσετε την Γη ή την Αφροδίτη ή τον Κρύπτον αλλά να κάνετε και γαμώ τα score βασισμένοι στα αντανακλαστικά σας και την ισχύ των όπλων σας. Αυτά δεν είναι ιδιαιτέρως πρωτότυπα, συμφωνώ. Τι είναι πρωτότυπο λοιπόν, για να δούμε μαζί.

 

Κάτι ξεχωριστό.

Ο βασικός μηχανισμός που διαφοροποιεί το Solar Shifter Ex από τον σωρό είναι το shifting. Όπου shifting ο διακτινισμός, η τηλεμεταφορά, του σκάφους σας σε ένα άλλο σημείο της οθόνης, παρακάμπτοντας –προφανώς- όλα τα ενδιάμεσα εμπόδια. Σφαίρες, laser, πυραύλους, εχθρούς οτιδήποτε κι αν είναι αυτά. Λειτουργεί με δύο τρόπους.

Στην πρώτη περίπτωση κρατάτε ένα κουμπί πατημένο, εμφανίζονται οι προ-τοποθετημένες θέσεις στην οθόνη στις οποίες μπορείτε να διακτινιστείτε (κάτω αριστερά, κάτω, κάτω δεξιά, ευθεία επάνω) και με το αριστερό αναλογικό στρεφόμενο προς την αντίστοιχη θέση πηγαίνετε εκεί. Λέω εδώ αναλογικό διότι θεωρώ δεδομένο πως θα παίξετε με κάποιο joypad, το πληκτρολόγιο είναι ακατάλληλο για αυτό το είδος κατά την γνώμη μου. Στην δεύτερη περίπτωση απλά στρέφετε τον δεξιό αναλογικό μοχλό προς την θέση που θέλετε να πάτε. Πολύ γρηγορότερο και το συνιστώ καθώς θα χρειαστείτε και το τελευταίο ψήγμα δευτερολέπτου που θα καταφέρετε να γλιτώσετε όταν εκτελείτε οποιαδήποτε ενέργεια.

solarshifterex

Παράδειγμα του shifting, εδώ βλέπουμε τις θέσεις που μπορούμε να πάμε.

Αυτή είναι η βασικότερη διαφορά του Solar Shifter Ex, εξάλλου του δίνει και τον τίτλο του, από τα υπόλοιπα παρόμοια παιχνίδια που υπάρχουν. Όχι από όλα, γιατί είμαι σχεδόν βέβαιος πως κάποια έχουν επιχειρήσει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν, δεν θυμάμαι όμως ποια. Και το googling είναι cheating. Αν κανείς σας θυμάται ας μας το πει. Το shifting γρήγορα θα γίνει μια κίνηση εντελώς αντανακλαστική και από εκείνο το σημείο κι έπειτα θα ξεκινήσετε πραγματικά να απολαμβάνετε το Solar Shifter Ex. Ειλικρινά θεωρώ πως ο συγκεκριμένος μηχανισμός ταιριάζει σαν την μαρμελάδα με το βούτυρο με τα Shoot ‘em ups.

Όσον αφορά τον τομέα της παρουσίασης, το παιχνίδι είναι συμπαθητικό ηχητικά με αρκετά δυνατά εφέ. Οι μουσικές μελωδίες του ταιριάζουν μεν και σε βάζουν σε κλίμα, δεν αφήνουν όμως τίποτα πίσω τους. Κάτι να μουρμουρίζω να σιγοτραγουδώ με την βελούδινη φωνή μου, κάτι να κολλήσει στο κεφάλι μου. Είναι αξιοπρεπείς και κάνουν την δουλειά τους, δίχως να πρόκειται για κάτι το ιδιαίτερο. Τα γραφικά του από την άλλη είναι πάρα πολύ όμορφα με τρισδιάστατα μοντέλα αρκετά εντυπωσιακά και μεγάλα, μπόλικες εκρήξεις και σωρό από βαρβάτα μποσάκια. Ίσως να είναι λιγάκι περισσότερο απαιτητικά σε υπολογιστική ισχύ από όσο θα έπρεπε, αλλά όχι τόσο ώστε να αποτελεί πρόβλημα.

 

Η κάμερα θέλει λίγο να την συνηθίσεις.

Κάτι άλλο όμως αποτελεί πρόβλημα. Η κάμερα. Η κίνηση στην οθόνη πάει από κάτω προς τα επάνω, ή περίπου έτσι. Λέω περίπου γιατί κατά τακτά χρονικά διαστήματα αλλάζει, λιγάκι, γέρνοντας τα πάντα προς τα δεξιά ή τα αριστερά. Μάλιστα αυτό μπορεί να επηρεάσει ακόμα και το σημείο στο οποίο πυροβολεί το σκάφος σας. Μπορεί δηλαδή να έχετε μεν μπροστά σας τον εχθρούλη που βάλατε στο μάτι και λόγω της κλίσης που επιλέγει να δώσει το παιχνίδι στην δράση –χωρίς να έχετε έλεγχο επάνω της- ξαφνικά να πυροβολείτε σαν να ρίχνετε μπαλοθιές σε κρητικό γάμο. Στον αέρα, στο κενό. Δεν είναι τόσο τραγικό όσο ίσως νομίζετε διαβάζοντας τα παραπάνω, συνηθίζεται, αλλά σίγουρα είναι ένα εφέ που θα μπορούσε εύκολα να μην υπάρχει.

solarshifter3

Αυτά για το Solar Shifter Ex. Ως επίλογο να προσπαθήσω να σώσω κάπως τις εντυπώσεις. Αυτό θέλω να το κάνω γιατί το διασκέδασα πραγματικά, μου θύμισε σε ένα βαθμό το R-Type Delta του Playstation 1 σε αισθητική (αλλά και σε δράση). Αν σας αρέσουν παρόμοια παιχνίδια, αν είστε φανς του είδους, να το παίξετε οπωσδήποτε. Πρόκειται για μια εκ των σοβαρότερων μοντέρνων προτάσεων στο είδος, ειδικά στον τομέα της παρουσίασης/παραγωγής. Αυτό εξάλλου φαίνεται και στις εικόνες. Αν τώρα δεν σας αρέσουν και πολύ τέτοια παιχνίδια, για 9 ευρώ που κάνει στο Steam δεν θα σας στοιχίσει και πάρα πολύ να δοκιμάσετε.

Έχει και σελίδα στο Steam. Αλήθεια. Να αυτή είναι: Solar Shifter Ex


Πλατφόρμες:
PC 
Playstation 4 
Xbox One 
Developers:
Elder Games 
Publishers:
Headup Games 
Πότε βγήκε:
September 11, 2015
Αριθμός παικτών:

Single 1 Response

  1. 02/03/2016

    […] 2,80 ευρώ (-80%) Solar Shifter EX 1,79 ευρώ (-80%). Ρίξτε μία ματιά στο review του Χρήστου Ελιόγλου, για να μην αγοράσετε γουρούνι […]

Leave a Reply