Spectra review

Το σκάφος σας κινείται γρήγορα. Είστε διαρκώς στην τσίτα για να «κρατηθείτε» στον δρόμο. Ένα μόνο λάθος αρκεί για να χάσετε τον έλεγχο. Η αδρεναλίνη ανεβαίνει, καθώς οι ταχύτητες αυξάνουν κάθε λεπτό, που περνάει και τα πράγματα δυσκολεύουν ολοένα και περισσότερο. Τί άλλο να ζητήσει κανείς από ένα futuristic Racing, όπως το Spectra! Εκεί το κατατάσσει τουλάχιστον η νεοφώτιστη Gateway Interactive.

Έχετε οπωσδήποτε κάθε δικαίωμα να αμφισβητήσετε, το κατά πόσο το Spectra είναι ένα Racing. Δεν ανταγωνίζεστε άλλα σκάφη με σκοπό να περάσετε πρώτος τη γραμμή τερματισμού. Δεν υπάρχουν checkpoints. Δεν έχετε γκάζι και φρένο, έτσι ώστε να ελέγξετε την ταχύτητα σας. Ο όρος Endless Runner θα ταίριαζε μάλλον καλύτερα για να σχηματίσετε μία σωστότερη εικόνα γι’ αυτό.

Επιλέξτε να παίξετε με το πληκτρολόγιο ή το χειριστήριο για να ελέγξετε το σκάφος σας. Όποια κι αν είναι η επιλογή σας, δε θα απογοητευτείτε καθόλου μιας και θα πραγματοποιήσετε με ευκολία και ακρίβεια τους απαραίτητους ελιγμούς. Αριστερά-δεξιά, αριστερά-δεξιά… αυτό είναι όλο!

Πού βρίσκομαι τώρα; Στο level 1, 2, 7; Δε βαριέσαι… Κάπως έτσι έμοιαζε και το προηγούμενο!

Πού βρίσκομαι τώρα; Στο level 1, 2, 7; Δε βαριέσαι… Κάπως έτσι έμοιαζε και το προηγούμενο!

Έχετε μπροστά σας έναν στενό δρόμο με δύο λωρίδες, που ξεκινάει από το πουθενά και φαίνεται να καταλήγει στο πουθενά. Επιδίδεστε σε αλλεπάλληλα σλάλομ, για να αποφύγετε τα εμπόδια, που έρχονται προς το μέρος σας και να συλλέξετε όσους περισσότερους κύβους μπορείτε, για να ανεβάσετε το σκορ σας. Μαζεύετε επίσης πόντους, όταν ξύνετε τις πλευρές των εμποδίων, ενώ τα boost pads, πέρα από το να σας δίνουν ώθηση, λειτουργούν και σαν πολλαπλασιαστές. Θα σας συνιστούσα να χρησιμοποιήσετε τα boost pads με σύνεση, καθώς η απότομη αύξηση της ταχύτητας είναι πολύ πιθανόν, να σας κάνει να χάσετε τον έλεγχο και να βγείτε εκτός διαδρομής.

Οι συγκρούσεις αφαιρούν πόντους και βάζουν άδοξο τέλος στα combo σας. Η έξοδος από τον δρόμο σημαίνει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων και το φινάλε της προσπάθειάς σας, μιας και τα περιθώρια για διορθωτικές κινήσεις είναι περιορισμένα.

Η Gateway Interactive υποστηρίζει ότι η μορφή των διαδρομών και η θέση των εμποδίων, που καθορίζονται από τη μουσική, είναι το δυνατό χαρτί της όσον αφορά το gameplay. Υπάρχουν διαφοροποιήσεις από playthrough σε playthrough, αλλά η διαμόρφωση των levels μοιάζει να γίνεται τυχαία. Δέκα είναι όλα και όλα τα levels στο Spectra και ακούγεται ένα συγκεκριμένο κομμάτι σε καθένα από αυτά, επομένως πως δικαιολογούνται οι αλλαγές; Γίνεται εμφανές πάντως, ότι το tempo των ηλεκτρονικών συνθέσεων του Chipzel -κατά κόσμον Niamh Houston- παίζει ρόλο στη συχνότητα εμφάνισης των εμποδίων και την ταχύτητα του σκάφους σας.

Τα boost pads αβγατίζουν σημαντικά το σκορ σας. Χρησιμοποιήστε τα με σύνεση!

Τα boost pads αβγατίζουν σημαντικά το σκορ σας. Χρησιμοποιήστε τα με σύνεση!

Τα επίπεδα δυσκολίας που προσφέρονται είναι δύο. Ξεκινάτε να παίζετε στο Normal mode, το οποίο δε θα σας προβληματίσει ιδιαίτερα. Το Hardcore mode ξεκλειδώνεται, όταν κερδίσετε τουλάχιστον από ένα αστέρι σε όλα τα levels στο πρώτο επίπεδο και θα βάλει σε μεγάλη δοκιμασία τα αντανακλαστικά σας.

Η πρόθεση της Gateway Interactive να δώσει ένα ρετρό στιλ στο Spectra είναι θεμιτή και δημιουργεί ένα καλό σετ με τη μουσική του Chipzel, ο οποίος ως γνωστόν χρησιμοποιεί Gameboy για τις 8-bit συνθέσεις του. Τα γραφικά του παιχνιδιού καταντούν όμως βαρετά! Το ίδιο ακριβώς σκάφος, τα ίδια χρώματα, το ίδιο background, καμία έμπνευση σε τελική ανάλυση και δεν υπάρχει ουσιαστικά κάτι, που να κάνει το ένα level να ξεχωρίζει από το άλλο! Δε θα δώσετε και μεγάλη σημασία σε ό,τι βρίσκεται γύρω σας την ώρα που τρέχετε βέβαια, γιατί δε θα έχετε την άνεση να το κάνετε. Αν το βλέμμα σας παραστρατίσει έστω και για λίγο, το πιθανότερο είναι πως θα το πληρώσετε με έναν ωραιότατο «εκτροχιασμό». Να άξιζε και τον κόπο!

Το Spectra μπαίνει αναπόφευκτα στην πολυπληθή κατηγορία των video games με ημερομηνία λήξης εξαιτίας των λιγοστών επιλογών και της φτωχής συνολικής παρουσίασής του. Αν είστε τελειομανής και θέλετε το ολοστρόγγυλο 100% στην επίτευξη των achievements, δεν αποκλείεται να ασχοληθείτε μαζί του για μερικές βδομάδες. Η προσπάθεια για την κατάρριψη των ρεκόρ πόντων στα levels και το hardcore mode θα είναι ίσως δύο λόγοι για να επιστρέφετε κάπου-κάπου. Το Spectra δεν είναι κακό, αλλά θα βρείτε εκεί έξω αρκετά παρόμοια παιχνίδια, που έχουν να προσφέρουν το κάτι παραπάνω. Endless Runners, για να ξηγιόμαστε!

 


Πλατφόρμες:
Android 
iOS 
PC 
Xbox One 
Developers:
Gateway Interactive 
Publishers:
Mastertronic 
Πότε βγήκε:
July 10, 2015
Αριθμός παικτών:
Leave a Reply