– Trebuchet; Σαν αυτά που είχα στο Age of Empires 2;
Εερμ, πως να σου το πω, πρόκειται για ένα επιτραπέζιο παιχνίδι σε ψηφιακή μορφή, οπότε όχι. Το όνομα σίγουρα προέρχεται από τις πρωτοποριακές για την εποχή τους πολιορκητικές μηχανές αλλά η μόνη τους σύνδεση είναι ότι και τα δύο χρησιμοποιούν σφαίρες(το τρισδιάστατο σχήμα, you know).
– Επιτραπέζιο έ; Ενδιαφέρον, πες κι άλλα.
Είναι εμπνευσμένο από ένα πρωτότυπο σε φυσική μορφή από το 1985 και αναπτύσσεται εδώ και τρία χρόνια από την iconical Ltd. τελειοποιώντας τους κανόνες και μηχανισμούς του. Παράλληλα έτρεξαν ένα campaign στο indiegogo όπου έπιασαν το αρχικό ζητούμενο ποσό των 8000 δολαρίων μέσα σε δύο μήνες χωρίς όμως επιτυχία στα υπόλοιπα stetch goals με τα οποία θα πρόσθεταν πολλά έξτρα με σημαντικότερο για εμένα την παρασκευή και πώλησή του σε φυσική μορφή.
– Μας τα έπρηξες ρε φίλε, θα μου πεις πως παίζεται επιτέλους;
Καλά ντε, μην βαράς! Δεν είναι κι ότι πιο εύκολο αλλά θα κάνω μία προσπάθεια να σου εξηγήσω τα βασικά. Παίζεται με δύο παίκτες κι αντίπαλος είναι είτε ο υπολογιστής, με ομολογουμένως πολύ καλή τεχνητή νοημοσύνη, είτε με έναν φίλο τοπικά. Το online multiplayer είναι ακόμη προς ανάπτυξη που σημαίνει προπόνηση για εσένα μέχρι να έρθει η ώρα. Έχεις ένα ταμπλό που χωρίζεται σε 81 τετράγωνες περιοχές, ο κάθε παίκτης έχει από από 9 τετράγωνα πούλια, να το πω έτσι, κι ένα από αυτά θεωρείται ο βασιλιάς έχοντας λίγο διαφορετική μορφή. Εκτός από αυτά όμως οι παίκτες διαθέτουν από 6 μπίλιες. Όλα είναι τοποθετημένα στις γωνίες του ταμπλό με τον βασιλιά να πιάνει την γωνία για να είναι προστατευμένος ενώ από εκεί και πέρα μπίλιες και πούλια στήνονται ανά γραμμές διαγώνια κι εναλλάξ.
Θα συναντήσεις καταστάσεις που δεν τις είχες προβλέψει κι αυτό είναι που κάνει τέτοια παιχνίδια μαγικά.
Στόχος σου φυσικά είναι να φας λάχανο τον βασιλιά του αντιπάλου. Ξεκινώντας έχεις δύο επιλογές, ή να μετακινήσεις δύο φορές κάποιο τετράγωνο κάθετα κι οριζόντια όσο θέλεις και να γύρεις μία φορά το ταμπλό σε μία από τις τέσσερις μεριές του ώστε να μετακινηθούν οι μπίλιες ή να μετακινήσεις μία φορά ένα πούλι και δύο φορές τις μπίλιες. Δηλαδή μέχρι τρεις κινήσεις τον γύρο χωρίς να μπορείς για παράδειγμα να μετακινήσεις τα πούλια τρεις φορές, θα πρέπει να κουνηθούν και οι μπίλιες. Τα όπλα σου είναι οι μπίλιες και με δύο από αυτές μπορείς να διαλύσεις οποιοδήποτε τετράγωνο ενώ με τρεις μπορείς να διαλύσεις μία αντίπαλη μπίλια. Εκτός από το να διαλύσεις τον εχθρικό βασιλιά μπορείς να νικήσεις επίσης πηγαίνοντας τον δικό σου στην απέναντι γωνία από όπου ξεκίνησες. Δεν ξέρω αν αντελήφθην πλήρως αλλά σε διαβεβαιώ πως είναι πολύ μα πολύ έξυπνο και θα τολμήσω να πω πως πλησιάζει τα επίπεδα του σκάκι και της ντάμας.
– Πωωω ρε μάγκα μου, πολύ δύσκολο ακούγεται!Έχεις δει κάτι τέτοιο που να μην φαίνεται εξ αρχής δύσκολο μήπως; Φαίνεται δύσκολο και θέλει χρόνο για να συνηθίσεις, όπως γίνεται και με το σκάκι. Με την πρώτη σου φορά όμως θα κατανοήσεις τα βασικά κι από εκεί και πέρα θα δεις ότι προχωράει μόνο του το πράγμα και θα θέλεις να δοκιμάσεις δυσκολότερα επίπεδα. Φυσικά διαθέτει τους κανόνες προς ανάγνωση και καλό είναι να τους συμβουλευτείς αλλά αναμενόμενα θα συναντήσεις καταστάσεις που δεν τις είχες προβλέψει κι αυτό είναι που κάνει τέτοια παιχνίδια μαγικά.
– Άρχισα να το ψήνω, κάτι άλλο που θα έπρεπε να γνωρίζω;
Πέραν του ότι αν σε ενδιαφέρουν τέτοιου είδους παιχνίδια πραγματικά αξίζει τον κόπο κι ότι πρέπει να κάνεις πολύ προπόνηση για να καταφέρεις να με κερδίσεις όταν έρθει η ώρα του multiplayer, όχι δεν χρειάζεται να γνωρίζεις τίποτα παραπάνω. Περιμένω να σε σκίσω, μόνο μην βάλεις τα κλάματα δεν θέλω 😛