Ξαναπαίζοντας Severance Blade of Darkness

Έχω καιρό τώρα στο μυαλό μου να γράψω ένα άρθρο για παλιές αγάπες. Έτσι ξεκίνησα να συμπληρώνω μία λίστα η οποία μέχρι τώρα ξεπερνάει εύκολα τις 20 καταχωρήσεις. Κάθε φορά όμως που την επισκέπτομαι εντελώς ασυναίσθητα ο εγκέφαλος ανασύρει αναμνήσεις από το Severance Blade of Darkness. Οπότε δεδομένου του ότι πληρεί τα κριτήρια: παλιό, γαμάτο, ξεχασμένο και αδικημένο, δεν θα μπορούσα να είχα κάνει άλλη επιλογή. Πρόκειται για το δημιούργημα της Ισπανικής Rebel Act Studios η οποία δυστυχώς μας έχει αφήσει χρόνους ενώ στο publishing βρίσκεται η Codemasters. Ο αρχικός του τίτλος ήταν Blade: The Edge of Darkness εφόσον όμως προβαλλόταν μία σειρά προς USA μεριά με τον ίδιο τίτλο η αλλαγή του κατέστη αναπόφευκτη.

Στο ψητό όμως. Δεν ξέρω πραγματικά από που να ξεκινήσω, μιλάμε για την γαματίλα την ίδια. Το βρήκα! Θα εκθειάσω πρώτα από όλα τα γραφικά. Εν έτη 2001 λοιπόν εκτός του ότι τα γραφικά του σε γενικά πλαίσια έκοβαν κώλους, με τα animations να έχουν δημιουργηθεί με motion capture, αυτό που πραγματικά έκλεψε τότε την παράσταση ήταν οι real time φωτοσκιάσεις. Δεν ξέρω αν το καταλάβατε οπότε το ξαναλέω, το 2001 real time φωτοσκιάσεις. Άλλο είναι να το περιγράφεις κι άλλο να το βιώνεις εκείνη την εποχή. Το γεγονός αυτό συνέβαλε καθοριστικά στην ατμόσφαιρα αλλά δεν σταματάμε εκεί. Όσο έτρωγες ξύλο έβλεπες αίματα και πληγές επάνω στον χαρακτήρα κάτι που σε έβαζε, κι ακόμη το κάνει, κατευθείαν στα υποδήματα του. Επίσης όλοι μπορούν να κοπούν σε φέτες, ούτε εσύ την γλιτώνεις άπαξ και σε λιανίσει ένας εχθρός. Κεφάλι θέλεις, πόδια, χέρια, κορμός… τι να λέμε τώρα, τα πάντα όλα!

Ο χειρισμός, κακά τα ψέματα, είναι ολίγον απαρχαιωμένος και δύσκολος ως προς την τιθάσευσή του. Άπαξ και τον συνηθίσεις όμως θα εκτιμήσεις το βάθος του και σιγά σιγά θα είσαι σε θέση να εκτελέσεις πολύπλοκες και ψαρωτικές κινήσεις. Καταρχήν μπορείς να κλειδώσεις στόχο σε έναν εχθρό δίνοντας σου την δυνατότητα να κάνεις πλάγιους βηματισμούς γύρω του για να μετρήσεις την κατάσταση ενώ με ένα άλλο μπουτόν μπορείς να επιλέξεις διαφορετικούς στόχους για κλείδωμα.

Αυτό όμως είναι μόνο ο αφρός σε έναν ολόκληρο ωκεανό. Όσο ματσακονιάζεις εχθρούς ανεβαίνεις levels κι όσο ανεβαίνεις ξεκλειδώνεις περισσότερα και πολυπλοκότερα combos που φέρνουν λίγο σε Street Fighter είναι η αλήθεια. Αυτά εκτελούνται με συνδυασμό των κατευθύνσεων και το πλήκτρο της επίθεσης. Έλα όμως που υπάρχει και stamina meter που δεν σου επιτρέπει να κάνεις ότι θέλεις όποτε το θέλεις αναγκάζοντας έτσι στην προσεκτική και τακτική επιλογή των κινήσεών σου. Αν από απροσεξία στερέψεις από stamina τότε περιμένεις να τελειώσει το animation όπου ο χαρακτήρας σου προσπαθεί να γεμίσει τα πνευμόνια του που καίνε από την προσπάθεια.

[ar] Severance Blade of Darkness 1

Οι real time φωτοσκιάσεις που λέγαμε!

Με απλές λέξεις όμως δεν μπορείς να περιγράψεις το βάθος ενός ωκεανού κι επειδή είμαστε ακόμη στα όρια της γούρνας θα αναφέρω λίγα ακόμη. Με το καλημέρα μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε τέσσερις διαφορετικούς χαρακτήρες οι οποίοι διαφέρουν σε εμφάνιση και ικανότητες. Ο κάθε ένας κουβαλάει το δικό του background και ξεκινά την περιπέτεια από διαφορετική περιοχή. Ο ιππότης είναι ένας all around χαρακτήρας που παίζει με one handed και ασπίδα, το βαρβάρι είναι μία συμπυκνωμένη μάζα από μύες που ειδικεύεται στα two handed και είναι γρηγορότερος από τον ιππότη. Η λυγερή αμαζόνα είναι ο γρηγορότερος χαρακτήρας και χρησιμοποιεί όπλα με μεγαλύτερο reach από τους υπόλοιπους ενώ είναι καλή και στο τόξο. Τέλος έχουμε το μπουρί τον νάνο ο οποίος είναι αργός σαν τον θάνατο αλλά με πολύ καλή άμυνα και hit points.

Το λιγότερο ενδιαφέρον και η αλήθεια είναι κάπως εκνευριστικό σκέλος του Blade of Darkness είναι το platforming. Είναι αδικαιολόγητα δύσκολο και εξαιρετικά απαρχαιωμένο, θα προσπαθείς ξανά και ξανά να πηδήξεις ένα απλό χαντάκι. Κι αυτό όμως είναι κάτι που συνηθίζεται και μπορεί να ξεπεραστεί με υπομονή κι εξάσκηση. Εξάλλου υπάρχουν και κρυφές περιοχές οι οποίες σε επιβραβεύουν με ωραία όπλα και consumables που είναι κρίμα να τα χάσεις. Επίσης λόγω παλαιότητας και μικρής υποστήριξης είναι εξαιρετικά δύσκολο να το κάνεις να τρέξει σωστά σε ένα καινούριο μηχάνημα. Ο οδηγός σου είναι το google όπου σίγουρα θα βρεις έναν τρόπο να το καταφέρεις.

[ar] Severance Blade of Darkness 2

Να κακό!

Θα μπορούσα να σου αναλύσω τις αποφυγές, να εντρυφήσω στο καταπληκτικό του parry system, να σου μιλήσω για την απόλαυση που παίρνεις σκυλεύοντας τα πτώματα των εχθρών σου κι ένα σωρό άλλα. Ευχαρίστως θα τα έγραφα με ένα χαμόγελο να κάνει 7363 σβούρες γύρω από την μάπα μου. Δεν θα το κάνω όμως γιατί θα παρασυρθώ και θα τελειώσω στο μέγεθος βιβλίου. Έτσι κι αλλιώς προτιμώ να νιώσεις την ίδια χαρά που είχα όταν κι εγώ το ανακάλυπτα και πρόσφατα το ανακάλυψα εκ νέου. Πίστεψέ με, αξίζει να δοκιμάσεις αυτό το διαμαντάκι που ελπίζω μια μέρα να ανέλθει ένδοξα στην επιφάνεια μήπως και κυκλοφορήσει κάποιο remake ή έστω συνέχεια.

Η επίσημη ιστοσελίδα είναι ανενεργή από το 2010 αλλά το community ποτέ δεν το ξέχασε. Μπορείς να ρίξεις ένα βλέφαρο εδώ κι εδώ.


Πλατφόρμες:
PC 
Developers:
Publishers:
Πότε βγήκε:
January 1, 1970
Αριθμός παικτών:Leave a Reply