Ancestory – Review απελπισίας

Τα card games κάθε λογής είναι της μοδός κι αυτό φαίνεται από την τιτάνια επιτυχία που απολαμβάνει το Hearthstone. Με την συνεχή άνοδο του Magic the Gathering κι άλλων που κατά κύριο λόγω είναι σε φυσική μορφή ήταν λογικό επακόλουθο η τάση αυτή να μεταφερθεί και στον ψηφιακό κόσμο είτε σαν κλασσικά card games είτε ως μίξεις με άλλα είδη. Το Ancestory ανήκει στην δεύτερη κατηγορία χωρίς όμως να αποβάλλει την αίσθηση της στρατηγικής πολυπλοκότητας των παραδοσιακότερων του είδους. Ας εμβαθύνουμε λοιπόν ώστε να το προσδιορίσουμε κι έπειτα να το κριτικάρουμε.

 

Κάνοντας τα λιανά

Η πρώτη σου επαφή με gameplay θα είναι με το tutorial μιας και σε βάζει κατευθείαν εκεί με το που το φορτώσεις. Εδώ έγινε πολύ σωστή δουλειά, με ένα γρήγορο σχετικά πέρασμα θα είσαι κάτοχος της βασικής γνώσης που είναι αναγκαία για να ξεκινήσεις να παίζεις. Αν έχεις εμπειρία με Hearthstone (λίγο δύσκολο να μην έχεις) ή με οποιοδήποτε άλλο card game θα νιώσεις άνεση δημιουργώντας το deck σου καθώς σε αυτό τον τομέα η λογική του δεν διαφέρει με κανένα του είδους.

Πέραν όμως από deck building και τα συναφή το Ancestor είναι επίσης ένα καθαρόαιμο turn based strategy. Η βασική σου μονάδα είναι ο shaman ο οποίος ουσιαστικά είναι αυτός που χρησιμοποιεί τις κάρτες καθώς το range των spells έχει να κάνει με το που βρίσκεται ενώ τα summons γίνονται πάντα δίπλα του. Μέσα σε κάθε, ας το πούμε, αρένα υπάρχουν totems που μπορούν να καταληφθούν έχοντας μία μονάδα κοντά τους για έναν γύρο. Άπαξ και κάνεις δικό σου ένα totem αρχίζει να παράγει για εσένα πόντους που είναι απαραίτητοι για να κερδίσεις. Συνήθως χρειάζονται 60 πονταλάκια για να στεφθείς νικητής αλλά ανάλογα πάντα με τον χάρτη και την ποσότητα των totems αυτό το νούμερο μπορεί να αλλάξει. Ο μόνος άλλος τρόπος για να πάρεις πόντους είναι να σκοτώσεις τον εχθρικό shaman. Ένα τέτοιο kill δίνει απλόχερα 10 πόντους και πίστεψέ με ο αριθμός αυτός είναι ικανός να φέρει ανατροπή την τελευταία στιγμή.

Οι shamans δεν έχουν επιθετικές κινήσεις οι ίδιοι εκτός από spells αλλά ευτυχώς μπορούν να κινηθούν αρκετά τετράγωνα ανά γύρο. Επιστρέφοντας στις κάρτες να διευκρινίσω πως όπως στα περισσότερα card games απαιτούν mana για να τις χρησιμοποιήσεις ενώ κλασσικά ξεκινάς από το 1 φτάνοντας ως και το 12. Η κάθε κάρτα εκτός από το mana δίνει επιπλέον πληροφορίες αν είναι μονάδα. Τα τετράγωνα που μπορεί να κινηθεί ανά γύρο, την ζημιά που κάνει, το health καθώς και από πόση απόσταση μπορεί να χτυπήσει. Να σημειώσω πως δεν μπορείς να κάνεις επίθεση και μετά κίνηση, αναγκαστικά πρέπει να γίνει το αντίθετο ενώ με το που γίνεται το summon το minion είναι άχρηστο μέχρι τον επόμενο γύρο. Φυσικά υπάρχουν minions που αγνοούν τέτοιους κανόνες όπως και spells που τους παρακάμπτουν.

 

Κρίνε για να κριθείς

Όπως συμβαίνει σχεδόν με όλες τις νέες κυκλοφορίες στην εποχή μας, το Ancestory έχει ακόμη κάποια τεχνικά προβληματάκια. Τις πρώτες φορές που το έτρεξα σκάλωσε άσχημα και πετούσε τα αγαπημένα σε όλους (την κατάρα μου να’χουν) critical errors. Μόλις όμως έτρεξε κανονικά μία φορά δεν παρατήρησα κανένα άλλο πρόβλημα. Ευελπιστώ πως θα διορθωθούν ASAP και πως δεν θα δούμε εδώ το φαινόμενο, όταν διορθώνονται μερικά bugs δημιουργούνται πολλαπλάσια άλλα.

Στα πολύ θετικά του Ancestory είναι η όλη παρουσίαση. Πολύ όμορφα γραφικά και περιβάλλον συνοδευόμενο με ταιριαστή για το ύφος μουσική. Με ένα UI που μέσα από την απλότητα συμπληρώνει στην γοητεία της παρουσίασης όντας παράλληλα πλήρως κατανοητό, ωραία artworks στις κάρτες και στρογγυλοπά τρισδιάστατα μοντέλα, θα σε σαγηνεύσει σαν ένα σκανταλιάρικο θηλυκό που προτάσσει τα στήθια του μπροστά σε ένα αγόρι στην αρχή της εφηβείας του.

Από μεριάς gameplay πολύ γρήγορα θα αντιληφθείς το βάθος που κρύβει στα σπλάχνα του. Ειδικά αν έχεις έστω και μικρή εμπειρία από card games θα ενθουσιαστείς με το επιπλέον στρατηγικό υπόβαθρο που προσδίδουν τα πρόσθετα (εκτός card game) gameplay στοιχεία του. Προσωπικά μου φάνηκε σαν ένα υπερσύνολο του Hearthstone αφού έχεις πλήρη απεικόνιση του τι γίνεται με την κάθε κάρτα ενώ επιπλέον χειρίζεσαι άμεσα τις όποιες μονάδες.

Matti μαλάκας

Όλα πολύ καλά και ανθηρά ως εδώ. Δυστυχώς όμως, και το λέω έχοντας στενοχωρηθεί πραγματικά, υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα που δεν το αφήνουν να λάμψει σύμφωνα με τις δυνατότητές του. Εκ πρώτης οι κάρτες είναι λίγες, τραγικά πολύ λίγες. Και όλοι ξέρουμε πως η ποικιλία σε κάρτες μαζί με την συνεχή τους εξισορρόπηση είναι αυτό που δίνει ζωή σε τέτοιους τίτλους. Αλλά άντε, ας υποθέσουμε ότι είναι νωρίς ακόμη και θα προσθέσουν περισσότερες αργότερα. Δεν είναι κανένας online, μα κανένας. Όσες φορές κι αν προσπάθησα ένιωσα θλιβερά μόνος μέσα σε ένα κατά τα άλλα εξαιρετικό παιχνίδι. Έχει καταντήσει μάστιγα το συγκεκριμένο θέμα, είναι τόσα πολλά τα παιχνίδια που προσφέρουν online gameplay που είναι σχεδόν αδύνατο να έχουν όλα κόσμο. Είναι κρίμα να θάβονται έτσι ενδιαφέρουσες προσπάθειες κι άλλα που είναι στην καλύτερη μέτρια να απολαμβάνουν μικρές επιτυχίες.

Τουλάχιστον αν υπήρχε ενδιαφέρον single player mode ίσως βοηθούσε την κατάσταση. Επίσης δυστυχώς όμως είναι πολύ φτωχό. Απλά παίζεις με την τεχνητή νοημοσύνη σε τυχαία κάθε φορά επίπεδα. Αν είχε λίγο story, κάτι να σε γλυκάνει τέλος πάντων, ίσως περισσότερος κόσμος έπαιζε με αποτέλεσμα να ήταν και κάπως πιο ζωντανό στο online.

 

Μετά λύπης ετυμηγορία

Το πρόβλημα είναι λίγο πιο σύνθετο από ότι φαίνεται με μια πρώτη ματιά. Σίγουρα είναι ένα πολύ καλό παιχνίδι, το προτείνω ανεπιφύλαχτα σε όσους αρέσκονται με κάρτες αλλά και στρατηγική γενικότερα καθώς θεωρώ σχεδόν απίθανο να μην προσθέσουν περισσότερες στο άμεσο μέλλον. Το θέμα είναι πως αυτό έπρεπε να είχε γίνει εξαρχής, είναι δύσκολο σε αυτή την φάση να ζωντανέψουν οι online μάχες που έτσι κι αλλιώς είναι το main event του Ancestory. Εκτός πια κι αν η κραυγή της απελπισίας μου ακουστεί στα πέρατα του κόσμου και αποκατασταθεί η δικαιοσύνη, χλωμό δηλαδή. Από την άλλη ίσως εσείς να είστε εκείνοι που θα αναζωπυρώσουν την φλόγα του ενδιαφέροντος, ποιος ξέρει. Ο μόνος τρόπος να πάει τελείως στραβά θα είναι το να προσθέσουν κάρτες μέσω DLC επί πληρωμή. Αλλά θα πρέπει κάποιος να είναι εντελώς καθυστερημένος για να κάνει μία τέτοια επιλογή εφόσον οι βασικές του κάρτες είναι ακόμη τόσο λιγοστές.

Επίσημη Ιστοσελίδα: ancestorygame.com

Αγορά: Steam


Πλατφόρμες:
PC 
Developers:
Kajak Games 
Publishers:
Kajak Games 
Πότε βγήκε:
October 13, 2015
Αριθμός παικτών:
Multi 
Online 
Single 1 Response

  1. 09/03/2016

    […] την φωνή του και στο ποιοτικό αλλά με μικρή απήχηση Ancestory. Το κακό της υπόθεσης είναι πως τα κείμενα των […]

Leave a Reply