Τι λέει το: Cross of the Dutchman

Λίγο πολύ ο κάθε ένας από εμάς έχει συναντήσει κι από ένα απίστευτο γομάρι που ξεπερνάει αυτό που έχουμε συνήθως στο νου μας για το ανθρώπινο μέγεθος. Τέτοιες συναντήσεις κατά παράδοση λαμβάνουν χώρα σε κλαμπς. Μπαίνοντας βλέπεις ξαφνικά έναν τετράγωνο τύπο στο μέγεθος της πόρτας(εξού και η προσφώνηση) και πολύ πιθανόν(όχι πάντα) εγκέφαλο παραπληγικής αμοιβάδας. Τι γίνεται όμως όταν ένα τέτοιο άσβερκο νταμάρι, με φυσική ρώμη 2.5 Schwarzenegger, είναι στην ουσία ένας μυαλωμένος και καλόκαρδος γίγαντας; Τότε μπορούν να συμβούν μοναδικά πράγματα, τέτοια όπως στο Cross of the Dutchman που έτσι κι αλλιώς βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα.

 

Ποιος είναι αυτός ο άψηλος; 

Αναφέρομαι στον Pier Gerlofs Donia γνωστό και ως Grutte Pier(Big Pier), έναν περιβόητο Φρίσσιο επαναστάτη. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του περιβάλλεται από μύθους, εδώ θα βιώσουμε την απαρχή τους. Η ιστορία ξεκινάει στην φάρμα του Pier όπου ζει την καθημερινότητα με την γυναίκα και τα δύο παιδιά τους. Αφού υπό τις προσταγές της γυναίκας σου εκτελέσεις κάποιες τετριμμένες εργασίες, σε στέλνει για ψάρια στην κεντρική αγορά. Εκεί ο πωλητής σου λέει πως δεν γίνεται να κάνει ανταλλαγή και δέχεται μόνο νομίσματα, κι όταν ζητάς να μάθεις τον λόγο σου λέει πως έσκασαν μύτη κάτι μαγκίτες Σάξονες στρατιώτες και του πήραν το εμπόρευμα με το έτσι θέλω.

[r] Cross of the Dutchman 1

I believe i can fly, i believe i can touch the sky!

Ζητάει την βοήθειά σου για να ανακτήσει ότι δικαιωματικά του ανήκει. Ο Pier έχοντας σε μεγάλο βαθμό την αίσθηση του δικαίου να τον παρακινεί αλλά κι επειδή εδώ που τα λέμε θέλει να γυρίσει με ψάρια στην γυναίκα του, αποφασίζει να βοηθήσει. Βρίσκει τους Σάξονες κι απαιτεί να επιστρέψουν την πραμάτεια πίσω, αυτοί το κοροϊδεύουν και τον προκαλούν. Μέχρι να καταλάβουν τι τους βρήκε έπεσαν αναίσθητοι από θηριώδεις γροθιές. Έτσι ξεκίνησε μια διαμάχη που λόγω αλληλοαπαντήσεων αλλά και της αγαθής φύσης του Pier που τον προέτρεπε να υπερασπίζεται τους συμπατριώτες του, γρήγορα κλιμακώθηκε σε πολεμικές αψιμαχίες.

 

Θα έχετε action-rpg αλλά θα είναι σαν να μην έχετε 

Όσοι έχουν ασχοληθεί έστω και μία φορά με κάποιο action-rpg θα βρεθούν σε γνωστά λημέρια καθώς ο χειρισμός δουλεύει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Γρήγορα όμως θα καταλάβεις πως πέρα από τον χειρισμό δεν έχει καμία άλλη ομοιότητα με το είδος. Δεν υπάρχουν levels, ούτε skill trees παρά μόνο χρήματα με τα οποία ξεκλειδώνεις ελάχιστες αναβαθμίσεις. Στο περίπου πρώτο μισό της διάρκειας ο Pier “μιλάει” με τις ατσάλινες γροθιές του που εκτελούνται με το αριστερό κλικ του πόντικα. Με δεξί κλικ και χρησιμοποιώντας την stamina bar εξαπολύει ένα μπουνίδι ασύλληπτης δύναμης που είναι ικανό να στείλει στο αέρα πολλούς εχθρούς ταυτόχρονα. Αργότερα αποκτάς μια σπάθα που αναλογεί στο δικό σου υπερφυσικό μέγεθος.

[r] Cross of the Dutchman 2

Η εντελώς γραμμική εξέλιξη σε οδηγεί μόνη της από την μία αποστολή στην επόμενη αφήνοντάς σου βέβαια κάποια περιθώρια εξερεύνησης στο ενδιάμεσο. Παρά την όποια γραμμικότητα όμως το gameplay παραμένει ιδιαίτερα ευχάριστο καθόλη την ομολογουμένως μικρή του διάρκεια. Μπορεί να κράτησε 3 μόνο ώρες αλλά κυριολεκτικά με ρούφηξε στον κόσμο του. Ο λόγος δεν μπορεί να βρεθεί σε πρωτότυπους μηχανισμούς και πωρωτικές σκηνές. Είναι το συνολικό αποτέλεσμα που σε κρατάει, τα όμορφα γραφικά με τα καταπληκτικά χρώματα, η εξέλιξη του σεναρίου, οι μικρής κλίμακας εξερευνήσεις αλλά πάνω από όλα ο ίδιος ο Pier.

 

Θέλω κι άλλο 

Οι μάχες σου δίνουν πολύ καλά την αίσθηση της τρομακτικής δύναμης του Pier που σκορπάει με ευκολία σαν πάνινες κούκλες τα σώματα των Σαξώνων ενώ θα χρειαστούν πάρα πολλά χτυπήματα για να τον ρίξουν. Με γρηγορότερη απόκριση στις εντολές και λιγότερα σκαλώματα στο περιβάλλον το gameplay θα ήταν άρτιο, όπως και να έχει όμως η διαφορά παίζεται μεταξύ καλού και τέλειου. Το μόνο μου παράπονο είναι πως μετά την ολοκλήρωση δεν υπάρχει κάποιος λόγος να το παίξω ξανά πέρα από την συνηθισμένη συγκομιδή achievments. Από την μία λογικό καθώς πρόκειται απλά για την εξιστόρηση ενός θρύλου αλλά και πάλι, πολύ θα ήθελα να ξεκλειδώνει κάποιο εξτραδάκι. Η τιμή είναι απολύτως ανάλογη με την διάρκεια και ιδιαίτερα προσιτή σε σχέση με την ποιότητα, να το παίξετε.

Επίσημη ιστοσελίδα: www.crossofthedutchman.com

Σελίδα Steam: Cross of the Dutchman


Πλατφόρμες:
PC 
Developers:
Triangle Studios 
Publishers:
Triangle Studios 
Πότε βγήκε:
September 10, 2015
Αριθμός παικτών:

Single Leave a Reply