Dungelot: Shattered Lands Review

Διασταύρωση puzzle μηχανισμών με RPG-οειδή στοιχεία έχουμε δει στο παρελθόν. Τρανό παράδειγμα, ενδεχομένως το κλασσικότερο όλων στην σύγχρονη gaming εποχή, (μόλις χώρισα το gaming σε εποχές) είναι φυσικά το Puzzle Quest.

Όπως το Puzzle Quest πήρε τον Match 3 πυρήνα που τόσα και τόσα video games χρησιμοποίησαν πριν από αυτό, και του άλλαξε τα φώτα, έτσι το Dungelot – Shattered Lands αρπάζει τον ναρκαλιευτή γερά από τα πόδια, τον γυρίζει τ’ ανάποδα, τον κοπανάει με δύναμη, και μαζεύει τα κομμάτια του. Έπειτα, συνθέτει με αυτά νέα -δικά του- ταμπλό. Εδώ πίσω από κάθε κουτάκι δεν βρίσκεται βόμβα* ή νουμεράκι μα αιμοβόρικα τέρατα που θέλουν πολύ να σε θάψουν.

Πως παίζεται

Αρχικά διαλέγεις μια κλάση από τις τέσσερις διαθέσιμες, δηλαδή διαλέγεις τον Paladin καθώς οι άλλες τρεις ξεκλειδώνουν στην πορεία. Αφού περάσουν ορισμένα στιγμιότυπα της ιστορίας του, με διαλόγους που έχουν την πλάκα τους και το χιούμορ που αρμόζει στο όλο στιλ, αριβάρετε στην οθόνη με τον «χάρτη» σας, τρόπων τινά. Από εδώ μπουκάρετε σε όποιο μπουντρούμι θέλετε, και μπορείτε, δια να τα σπάσετε όλα και να τα κάνετε γης μαδιάμ.

Εντός των μουχλιασμένων τειχών συμβαίνουν τα εξής όμορφα. Σας παρουσιάζεται ένα ταμπλό με κλειστά tiles και μια πόρτα κάπου εκεί ανάμεσα τους. Στόχος σας να μπείτε στην πορτούλα για να προχωρήσετε στο επόμενο επίπεδο του μπουντρουμιού. Έλα όμως που η πόρτα είναι κλειδωμένη, η άτιμη. Πίσω από ένα κλειστό κουτάκι βρίσκεται το κλειδί. Πίσω από τα κλειστά κουτάκια βρίσκονται ακόμα σεντούκια με loot, φίλοι (για την ακρίβεια μισθοφόροι), εχθροί, αντικείμενα μιας ή πολλών χρήσεων, νομίσματα, και διάφορα άλλα όμορφα ή άσχημα. Δεν ελέγχετε τον χαρακτήρα σας ως sprite αντ΄ αυτού κλικάρετε στα διάφορα tiles, κλειστά και ανοιχτά. Αν είναι κλειστά τότε αποκαλύπτεται το περιεχόμενο, εάν είναι ανοιχτά αναλόγως του περιεχομένου κάνετε κάτι (Σ.σ. : “Κάνετε κάτι.” πας για Πούλιτζερ αρθρογραφίας με τέτοιο λόγο.)

Dungelot: Shattered Lands

Αν είναι νόμισμα, μπικικίνι, το μαζεύετε και το βάζετε με μια γρήγορη κίνηση στην τσέπη. Κανείς ποτέ δεν παραπονέθηκε όταν του έδωσαν περισσότερα νομίσματα, ε Μάριο; Αν τώρα είναι αντικείμενο θα συμβεί το εξής. Στην περίπτωση που το inventory σας έχει ελεύθερο slot θα τοποθετηθεί εκεί. Εάν δεν έχει όμως θα πρέπει να κάνετε τις επιλογές σας ώστε να αδειάσει slot ή να το αφήσετε εκεί που το βρήκατε.

Κάθε μια από τις τέσσερις κλάσεις έχει στη διάθεση της τέσσερα skills. Δεν μπορείτε ωστόσο να τα γιουζάρετε παρά μόνο εφόσον βρείτε διάσπαρτα scrolls που τα φορτίζουν. Υπάρχει ακόμα στη διάθεση σας ένας αρκετά απλώς μηχανισμός crafting, με υλικά που -σωστά μαντέψατε- βρίσκετε πίσω από κλειστά tiles. Κι αν ο θάνατος αργά ή γρήγορα σας χτυπήσει την πόρτα, τα roguelite στοιχεία του Dungelot – Shattered Lands σας αφήνουν προίκα την πρόοδο του χαρακτήρα σας καθώς και τα νομίσματα που μαζέψατε, με τα οποία μάλιστα μπορείτε να αγοράσετε μόνιμα buffs παντός είδους για τις επόμενες παρτίδες σας.

Παρουσίαση – Γραφικά – Ήχος

Το στιλ των γραφικών του μοιάζει με αυτό του πρώτου Dungelot. Αν δεν σας λέει πολλά αυτή η επισήμανση, η ύπαρξη ομοιότητας είναι ένα ευτυχές γεγονός. Το όλο artwork δίχως να προκαλεί γουαου, κι ας είμαστε δίκαιοι κάτι τέτοιο καθίσταται μέρα με την μέρα όλο και δυσκολότερο για οποιοδήποτε παιχνίδι, ταιριάζει σαν το καπάκι του τεντζερι. Έντονα περιγράμματα σε καλοσχεδιασμένα καρτουν sprites. Από κοντά τα περιβάλλοντα αναδεικνύουν το ενιαία προσεγμένο σχέδιο. Ως μεταφορά από κινητά βρίσκω την εμφάνιση του ψιλογνώριμη αλλά συνάμα ευχάριστα ταιριαστή.

Dungelot: Shattered Lands
Μεταφορά από κινητά είπες;

Το Dungelot – Shattered Lands είναι το τρίτο μέλος της σειράς των Dungelot. Όλα τους mobile games με το Shattered Lands να ντεμπουτάρει εκτός iOS ή Android. Το ορίτζιναλ ήταν φανταστικό και επί πληρωμή, το δεύτερο ήταν από όλες τις απόψεις μέτριο προς κακό και free to play (βλέπετε που το πάω, έτσι.) Το τρίτο είναι το μεγάλο come back της σειράς στον αρχικό υπέροχο εαυτό της.

Η πλειοψηφία των ασθενειών που κουβαλάει ένα mobile port λάμπει απούσα. Μεγάλο με πάμπολες ώρες περιεχομένου, δεν είχε από την μάνα του micro transactions άρα δεν σακατεύτηκαν οι μηχανισμοί του στο όνομα τους. Μόνο ένα παράπονο μου σχετίζεται άμεσα με την καταγωγή του. Τα inventory slots απαιτούν λίγα παραπάνω κλικ από όσα θα έπρεπε κατά την επιλογή αντικειμένου για χρήση, κάτι που απαιτεί κάθε φορά άνοιγμα του inventory. Το θεματάκι θα μπορούσε πανεύκολα να λυθεί με μερικά quickslots στην κεντρική οθόνη του. Ποιος ξέρει ίσως με κάποιο patch μελλοντικά να συμβεί.

Εν κατακλείδι

Το Dungelot – Shattered Lands καταρχήν δείχνει πως η Red Winter αναγνώρισε τα λάθος βήματα που έκανε με το δεύτερο Dungelot και στο -αισίως τρίτο- μέλος της σειράς μας επέστρεψε, με τόκο, όλα όσα κάναν το original υπέροχο. Σπάνιο φαινόμενο ενός video game που αν τύχει του ανάλογου διαχρονικού support τολμάω να πω πως θα αποτελέσει για εμένα το επόμενο Puzzle Quest κόλλημα. Είναι τόσο καλό.


Πλατφόρμες:
Android 
iOS 
PC 
Developers:
Red Winter Software 
Publishers:
tinyBuild 
Πότε βγήκε:
February 18, 2016
Αριθμός παικτών:

Single Leave a Reply