soma

Ο δωδεκάλογος του SOMA.

Το SOMA το δημιούργησαν τα παλικάρια της Frictional. Σας λέει κάτι; Χρειάζεστε κάποια βοήθεια ίσως, για πηγαίνετε πίσω πέντε χρόνια. Το θυμάστε το Amnesia – The Dark Descent; Δεν μπορεί, μία βδομάδα αυπνίας κατά μέσο όρο προκαλούσε σε οποιονδήποτε έπαιζε. Και όχι, δεν ήταν όλα τα ξενύχτια εντός παιχνιδιού. Τα μισά ήταν άφτερ, όταν τα φώτα χαμήλωναν ή σβήνανε. Λίγο πριν τον ύπνο. Τον ύπνο που έχανες καθώς τσακιζόσουν να τα ξανά ανάψεις τρέμοντας από τα ψυχολογικά κατάλοιπα τρόμου που σου είχε προκαλέσει.

Το SOMA δεν είναι το ίδιο τρομακτικό με το πρώτο Amnesia, είναι όμως περισσότερο τρομακτικό από το δεύτερο Amnesia – A Machine For Pigs. Δηλαδή μάλλον είναι, αν τα βάλουμε δίπλα δίπλα στον τρoμομετρητή μας το αναφέρει ξεκάθαρα. Κανένας δεν μπορεί να αντικρούσει ένα τέτοιο επιχείρημα.

Το SOMA εκτυλίσσεται υπό την επιφάνεια του ύδατος, άλλες φορές μέσα σε χώρους υπό την επιφάνεια του ύδατος, άλλες φορές έξω από αυτούς, χύμα, υπό την επιφάνεια του ύδατος. Πάντα όμως υπό την επιφάνεια του ύδατος.

soma

Αποτελεί ένα είδος που –ιδιαιτέρως εύστοχα- χαρακτηρίστηκε ως φιλοσοφικός τρόμος. Μου προκάλεσε μια ανατριχίλα που ξεπήδησε όχι μέσα από αυτά που έβλεπα αλλά από αυτά που με έκαναν να σκεφτώ.

Έχει εξαιρετικά γραφικά, αλλά ακόμα εξαιρετικότερο ήχο. Ο ήχος πάντα είναι ο βασιλιάς στα horror games. Πάντα ήταν, πάντα θα είναι. Αν θέλουμε όμως να το ψυρίσουμε τέρμα, μπορούμε να πούμε πως σε ορισμένες περιπτώσεις, υπό κάποιες γωνίες και με ζουμ υπάρχουν textures που δείχνουν να είναι χαμηλής ανάλυσης. Αλλά ok, αν τα ψάχνεις έτσι, μήπως δεν θες να παίξεις στην πραγματικότητα;

Θυμίζει το πρώτο Bioshock ως ατμόσφαιρα. Αυτό ήταν κομπλιμέντο.

Είναι μεγαλούτσικο, για το είδος του. Κάπου στο 9ωράκι το βάζω, πάντα βασιζόμενος σε εγκυρότατες πηγές. Δηλαδή εμένα.

Έρχεται να κάτσει αναπαυτικά σε ένα στρώμα σπαρμένο με επιστημονική φαντασία και παράξενες ιστορίες καθόλου καθημερινής τρέλας που στρώνεται τελευταία. Θέμα γούστου τώρα, προφανώς, αλλά προσωπικά κοιμάμαι υπέροχα επάνω του.

soma

Οι γρίφοι είναι από εύκολοι προς το αρκετά εύκολοι. Δεν το παίζεις για τους γρίφους, το παίζεις για την μαεστρικά δοσμένη ιστορία του.

Η ιστορία του είναι καταπληκτική, με διαφορά ο πλέον εξυπνότερος, εξυπνότατος θα έλεγα, τρόπος να χτίσεις επάνω σε κλισέ θεμέλια έναν ουρανοξύστη πρωτοτυπίας.

Τα τερατάκια ορισμένες φορές γιολάρουν επικίνδυνα επιδεικνύοντας πλήρη αδιαφορία για το μοτίβο συμπεριφοράς που έως το σημείο εκείνο παρουσίαζαν. Δεν πρέπει να τα φοβάστε ωστόσο. Καθόλου, γιατί…

Γιατί δεν μπορούν να σε σκοτώσουν ούτε με cheats επιπέδου god mode και άνω. Άμπαλοι παιδάκι μου, χάλια μαύρα. Για καφέ να πας και να γυρίσεις, ζωντανός θα είσαι.

Επίσημη ιστοσελίδα: SOMA

Ατμοσελίδα: http://store.steampowered.com/app/282140/


Πλατφόρμες:
PC 
Developers:
Publishers:
Πότε βγήκε:
January 1, 1970
Αριθμός παικτών:2 Responses

  1. 15/02/2016

    […] τα τελευταία χρόνια, ωστόσο μετά το Amnesia και το SOMA είναι το μοναδικό που μου τράβηξε το ενδιαφέρον σε […]

  2. 18/02/2016

    […] The Stanley Parable αποτελούν τέτοιες, ενώ το συγκλονιστικό SOMA παρά τα αμέτρητα ψεγάδια του μας εμπλέκει σε μία […]

Leave a Reply