Super Arcade Football

Super Arcade Football – Early Access Review

Μπορεί ο νέος να είναι ωραίος, το άσμα όμως λέει πως ο παλιός είναι αλλιώς. Όσο πιο ανανεωμένο και ρεαλιστικό, τόσο πιο ανάρπαστο γίνεται στην μικρή ποδοσφαιρόφιλη χώρα μας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα Fifa, PES και φυσικά Football Manager. Αυτό όμως δεν σημαίνει αναγκαστικά πως είναι και περισσότερο ψυχαγωγικά. Ειδικά σε πολλούς εξ ημών που έχουμε κουραστεί από υπέρ-πολύπλοκα controls και τρισεκατομμύρια υπό-μενού. Ψάχνουμε μανιασμένα για κάτι αγνό και γρήγορο που θα μας ευχαριστήσει στα μικρά διαλείμματα της καλπάζουσας ζωής μας. Κάτι σαν τα Sensible World of Soccer και Kick Off δηλαδή ή ακόμη και για τους νεότερους το International Superstar Soccer. Καιρός να μάθουμε αν με το Super Arcade Football εισακούστηκαν επιτέλους οι προσευχές που έχουμε κάνει σε αρχαίους θεούς και τσαχπίνες ιέρειες του δάσους.

Χειρισμού αναλύσεις

Εκ πρώτης με εξέπληξε το πόσο απλός και προσβάσιμος είναι ο χειρισμός του. Ένα πλήκτρο για πάσα/τάκλιν κι ένα για σουτ με slow motion effect. Από τον πρώτο κιόλας αγώνα θα πιάσεις το νόημα. Το ότι είναι απλός βέβαια δεν σημαίνει ότι υπολείπεται βάθους. Εδώ με το δίκιο σου θα μου πεις: τι βάθος ρε φίλε με δύο πλήκτρα χειρισμό; Εντάξει, σίγουρα δεν φτάνει τα μοντέρνα παιχνίδια ποδοσφαίρου όμως γι’ αυτό που θέλει να προσφέρει υπάρχει ακριβώς όσο βάθος χρειάζεται για να σε ιντριγκάρει ενώ ταυτόχρονα σου προσφέρει μία πιο ανάλαφρη arcade εμπειρία.

Εκτός των άλλων πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και το πως κινείς τον παίκτη μέσα στον χώρο του γηπέδου αφού για να κλέψεις την μπάλα αρκεί να κατευθυνθείς προς τα πάνω της και λίγο πλάγια ώστε να μην πέσεις απευθείας πάνω στον αντίπαλο και κερδίσει την κόντρα. Τα τάκλιν είναι συνήθως δολοφονικά και είναι εύκολο να τσιμπήσεις την κόκκινη κάρτα πιο γρήγορα από ότι περιμένεις. Η πραγματική διασκέδαση βέβαια ξεκινάει μόλις μαθαίνεις πως να σουτάρεις αποτελεσματικά με το slow motion εφέ αφού κατά την διάρκειά του μπορείς να δώσεις φάλτσο μπανάνα στην στρογγυλή θεά.

Εφόσον βρίσκεται σε early access και μάλιστα στα πρώτα βήματα, δεν γίνεται να μην υπάρχουν προβλήματα. Κάποια σημαντικά εκ των οποίων η OutOfTheBit επίλυσε μέσα σε τρεις ημέρες δείχνοντας έτσι ότι εννοεί κάθε λέξη όταν στην σελίδα του παιχνιδιού στο steam περιγράφει την διαδικασία ως Open Developement όπου οι απόψεις των παικτών θα έχουν ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη του παιχνιδιού. Έπειτα από λαϊκή απαίτηση λοιπόν, πρόσθεσε ακόμη ένα πλήκτρο στον χειρισμό με το οποίο μπορείς να αλλάζεις παίκτη κατά την διάρκεια της άμυνας ενώ βελτίωσε και την αυτόματη αλλαγή παίκτη.

Αυτό δεν σημαίνει πως τώρα είναι όλα τέλεια. Θέλει λίγο ακόμη δουλειά στην άμυνα καθώς οι διαστάσεις του γηπέδου είναι μικρότερες από όσο θα έπρεπε κι ένα λάθος μπορεί εύκολα να αποβεί μοιραίο, κάτι που ως ένα βαθμό γίνεται αφιλόξενο και για δημιουργικό passing game στην επίθεση. Αντ’αυτού ευνοούνται περισσότερο οι ατομικές ντρίμπλες από την μία εστία στην άλλη.

Παρόν και μέλλον

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις μόνος σου. Τα quick match, preset tournaments (World Cup, Euro Cup)και custom tournaments δεν είναι αρκετά για να κρατήσουν το ενδιαφέρον ενός και μόνου ατόμου. Ευτυχώς σε μελλοντικό update θα έρθει το career mode κι αν είναι καλό αναμένεται να πέσει κάψιμο.

Ως τότε όμως ας εκμεταλλευτούμε αυτά που ήδη έχουμε. Εκεί που το Super Arcade Football λάμπει είναι το multiplayer καθώς τα παραπάνω modes είναι ιδανικά για να σετάρεις τουρνουά με τρία φιλαράκια. Μπινελίκια, καζούρες, μπύρες, και περιγραφές αλά Μανώλη Μαυρομάτη σε συνδυασμό με το γρήγορο gameplay δημιουργούν ένα άκρως διασκεδαστικό μείγμα. Επίσης σε μελλοντικό update θα έρθει και το απών σε πολλά παιχνίδια τελευταία, online mode με τουρνουά και leaderboards.

Πολύ αρνητικό κρίνεται το γεγονός πως απουσιάζουν παντελώς οποιασδήποτε μορφής options. Ούτε ρύθμιση της έντασης του ήχου, ούτε επιλογές για παραθυρικό ή μη και το χειρότερο είναι η απουσία προσαρμογής των πλήκτρων σύμφωνα με τα γούστα του καθενός. Ελπίζω πως θα συνεχίσουν τα patches και updates με τον ίδιο ζήλο και πως πολύ σύντομα θα προστεθούν τουλάχιστον τα απολύτως απαραίτητα.

Να σημειώσω πως δεν υπάρχουν σύλλογοι παρά σχεδόν όλες οι εθνικές ομάδες στις οποίες χρησιμοποιούνται αληθινά ονόματα παικτών. Το ότι ο Μήτρογλου μοιάζει πέρα για πέρα φυσιολογικός ενώ ο Αθανασιάδης έχει μοϊκάνα είναι κάτι που με ξεπερνάει!

Gooooooooooooal

Τα χαριτωμένα γραφικά του και η ανάλαφρη ψυχαγωγία που προσφέρει όταν παίζεις με παρέα ξεπερνά εύκολα τα όποια προσωρινά του προβλήματα. Σίγουρα ακόμη δεν είναι αυτό για το οποίο προσευχόμασταν όμως οι δυνατότητες φαίνονται ξεκάθαρα. Αν τα παιδιά της OutOfTheBit χειριστούν σωστά αυτό που έχουν στα χέρια τους, κάτι που για εμένα προϋποθέτει την ύπαρξη του online mode, τότε ίσως θα μιλάμε για το καλύτερο arcade ποδοσφαιράκι των τελευταίων ετών. Μέχρι τότε όμως προτιμώ πάντα να κρατάω μικρό καλάθι ώστε σε περίπτωση αποτυχίας να χαλαστώ λιγότερο και σε περίπτωση επιτυχίας να χαρώ περισσότερο. Το review θα ανανεωθεί αν υπάρχει σημαντική και άξια αναφοράς εξέλιξη στο άμεσο μέλλον.


Πλατφόρμες:
Mac 
PC 
Windows 
Developers:
OutOfTheBit 
Publishers:
OutOfTheBit 
Πότε βγήκε:
April 4, 2016
Αριθμός παικτών:


Local 
Multi 
Single 1 Response

  1. 01/08/2016

    […] Δεν μαθαίνει, δεν μαθαίνει. Ο άνθρωπος έχει αναδείξει την χιπστεροσύνη σε επιστήμη. Ανακοίνωση: Ο Χρήστος Ελιόγλου θα υποχρεωθεί, για ακόμη μία φορά, να παίξει 10 ώρες συνεχόμενα Superman 64 για παραδειγματισμό. Άσε που σαν μπόνους θα παίξουμε Kick Off με κάποια πολύ συγκεκριμένα 3 (εέλα που δεν κατάλαβες!). Το παιχνίδι τουλάχιστον φαίνεται ενδιαφέρον και ανυπομονούμε να το συγκρίνουμε με το Super Arcade Football. […]

Leave a Reply